Ερωτήσεις βουλευτών

απο τον βουλευτή Ν.Κορινθιας  Αναστάσιο Χωρέμη

ΕΡΩΤΗΣΗ



Προς τoν Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας για τους κατοίκους του Δήμου Σολυγείας

Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από επικοινωνία που είχα με τον Δήμαρχο Σολυγείας, κ. Αθανάσιο Τούσουλη, πληροφορήθηκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Καποδιστριακού αυτού Δήμου, λόγω της ελλιπούς παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, η περιοχή του Δήμου Σολυγείας, εδώ και χρόνια, καλύπτεται από έναν και μόνον ιατρό πενταετούς θητείας. Ο εν λόγω ιατρός (ο οποίος μάλιστα δεν διαμένει στο Δήμο), ευρίσκεται στην περιοχή μόνο πρωινά (μία (1) ημέρα του πενθημέρου στο Αγγελόκαστρο, μία (1) στον Κόρφο και τρεις (3) στο Σοφικό, την έδρα του Δήμου, όπου βρίσκεται και το Περιφερειακό Ιατρείο), ενώ τις απογευματινές - νυκτερινές ώρες και ημέρες αργιών εφημερεύει στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου. Σε περίπτωση απουσίας του, η περιοχή μένει χωρίς ιατρική κάλυψη.
Οι ανάγκες όμως των κατοίκων σε ιατρικές υπηρεσίες είναι πολύ μεγαλύτερες, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του μικρού αυτού, αλλά έντονα αναπτυσσόμενου (οικιστικά και τουριστικά) Δήμου. Οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε τρεις χιλιάδες διακόσιους (3.200). Η φύση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων (οικοδόμοι, τεχνίτες, κτηνοτρόφοι, αλιείς κλπ.) παρουσιάζει μεγάλη επικινδυνότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός ατυχημάτων και έκτακτων περιστατικών. Μεγάλο δε ποσοστό του πληθυσμού αποτελείται από ηλικιωμένους, οι οποίοι χρήζουν μεγαλύτερης πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης.
Κατά τη θερινή περίοδο, τις εορταστικές περιόδους και τα σαββατοκύριακα οι διαμένοντες στον Δήμο επισκέπτες και παραθεριστές ξεπερνούν τους οκτώ χιλιάδες (8.000). Επιπλέον, στην περιοχή, φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες κατασκηνώσεις στην Ελλάδα (Ranch Σκούρας), με χωρητικότητα δύο χιλιάδων ατόμων περίπου για κάθε κατασκηνωτική περίοδο.
Να σημειωθεί ότι η έδρα του Δήμου, το Σοφικό, απέχει τριάντα (30) χιλιόμετρα τόσο από την Κόρινθο (Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου) όσο και από το Λουτράκι (Κέντρο Υγείας Λουτρακίου). Η απόσταση δε των άλλων χωριών και οικισμών του Δήμου, από την Κόρινθο και το Λουτράκι, είναι μεγαλύτερη, ενώ παράλληλα το οδικό δίκτυο χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο, λόγω της γεωμορφίας της περιοχής.
Κατόπιν όλων αυτών, ο Δήμος, με σχετικό έγγραφο υπ. αριθμ. 749, που κατέθεσε στις 12/02/2007, προς την ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, αιτείται:
1.    Την μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου Σοφικού σε κέντρο εφημερίας 24ώρου βάσεως
2.    Την προκήρυξη δεύτερης θέσης ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Σοφικού
3.    Την θέσπιση Περιφερειακού Ιατρείου Κόρφου



ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός
1. Θεωρούνται δίκαια και λογικά τα αιτήματα του Δήμου και της κοινωνίας Σολυγείας  για την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους κατοίκους υπηρεσιών υγείας, την αυτονόμηση και την «απεξάρτηση» της περιοχής από την Κόρινθο και το Λουτράκι ;
2. Είναι στις προθέσεις και διαθέσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανταποκριθεί - και μάλιστα άμεσα - στα αιτήματα αυτά, δεδομένου και του ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας ακόμη τουριστικής περιόδου ;


Λαϊκή αγανάκτηση στον Κόρφο της Κορινθίας για τα ιχθυοτροφεία και την προκλητική αντιμετώπιση των διαδηλωτών
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς:- Εσωτερικών- Ανάπτυξης- Αγροτικής Ανάπτυξης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και καταγγελίες φορέων και κατοίκων του Δήμου Σολυγείας, στο Νομό Κορινθίας, την Κυριακή 27/1/2008 σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στο νησί ''Πέτρος'' στην περιοχή του Κόρφου του δήμου Σολυγείας. Συγκεκριμένα, τοπικοί φορείς και 200 περίπου κάτοικοι επιβιβάστηκαν σε 40 καΐκια και κατευθύνθηκαν προς την βραχονησίδα ''Πέτρος'' για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην δημιουργία δύο νέων ιχθυοτροφικών μονάδων .
Οι πολίτες του Κόρφου αντιδρώντας στην περιβαλλοντική υποβάθμιση  και τη μη ορθολογική ανάπτυξη-προοπτική της περιοχής, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις με σημαντικότερη αυτής της 27/1/2008 όπου φιλήσυχα με τα καΐκια και τις βάρκες τους προέβησαν σε συμβολική παρουσία στην τοποθεσία των υπό ίδρυση ιχθυοτροφείων. Ωστόσο, στην  ειρηνική τους διαμαρτυρία αντιμετώπισαν υπαλλήλους της υπό ίδρυση ιχθυοτροφικής μονάδας, οι οποίοι με προκλητική συμπεριφορά, φωτογράφιζαν τους διαμαρτυρόμενους και ένας εξ' αυτών έβγαλε μαχαίρι και απείλησε τους διαδηλωτές. Εν τω μεταξύ είχε καταφθάσει εκεί αστυνομική δύναμη (ΟΠΚΕ) και τζιπ του Λιμενικού από την Επίδαυρο. Δεδομένου ότι η συμπλοκή έγινε σε σκάφος ειδοποιήθηκε το Λιμενικό το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των διαδηλωτών, αρνήθηκε να παραλάβει το μαχαίρι και φρόντισε για την φυγάδευση των υπαλλήλων της εταιρείας, προκαλώντας την αγανάκτηση του κόσμου.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν δικαιολογημένα εκδηλώσει από καιρό την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την δημιουργία νέας ιχθυοτροφικής μονάδας, θεωρώντας ότι η περιοχή τους έχει «κορεσθεί». Είναι τέτοια η έκταση των ιχθυοκαλλιεργειών (12 ιχθυοτροφεία σε απόσταση 2,5 μιλίων και 30 στην ευρύτερη περιοχή) που όχι μόνο έχουν υποβαθμίσει το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά ακυρώνουν προκαταβολικά κάθε βιώσιμη προσπάθεια τουριστικής, πολιτιστικής, οικιστικής και ισόρροπης, για όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανάπτυξης στην περιοχή .

Επειδή είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται με ''τραμπούκικο'' τρόπο οι διαδηλωτές από τους ιδιοκτήτες των ιχθυοτροφείων .
Επειδή υποχρέωση των αρχών(Λιμενικό, Αστυνομία) είναι η τήρηση των νόμων.
         
Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

1.         Θα προβούν σε έλεγχο και λήψη μέτρων για τις βίαιες και παράνομες ενέργειες των υπαλλήλων των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας;
2.         Θα ελεγχθούν οι ενέργειες των υπαλλήλων του Λιμενικού σώματος;
3.         Θα ληφθεί υπ'όψιν η εναντίωση των φορέων και των κατοίκων του Κόρφου στην άναρχη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και τι σκοπεύει να κάνουν ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και επέκταση των υπαρχουσών μονάδων  στη συγκεκριμένη περιοχή;
4.         Προβαίνουν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (επόπτες αλιείας), σε τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους, σε όλες τις υπάρχουσες μονάδες σχετικά με την τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων της κάθε άδειας και των νομίμων προδιαγραφών όπως ενδεικτικά την έκταση της μονάδας, τη δυναμικότητά της και πάνω απ' όλα τη σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί;