Αντιδράσεις για τον Καποδίστρια ΙΙ

- "Την καραμέλα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ας την αφήσουν, εκτός κι αν μπορέσουν με πίνακες να μας πείσουν ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο Δήμος τόσο πιο πολλά έργα πήρε από το Γ ΚΠΣ (γιατί τα στοιχεία λένε άλλα). Αν θέλουν οργανωμένες υπηρεσίες για ευρωπαϊκά προγράμματα, ας δημιουργήσουν κοινές τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες κι ας αφήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων αποκεντρωμένα (κάτι βέβαια που δεν θα δεχθεί κανένας δήμαρχος, γιατί τότε δε θα μπορεί να πιέζει τους μηχανικούς να παραλαμβάνουν "έργα" και τους ταμίες να τα πληρώνουν)"



"Σύμφωνα με την πιο ήπια εκδοχή των νέων συνενώσεων θα συνενωθεί με δύο άλλους δήμους, δημιουργώντας έναν δήμο έκτασης 1200 τ.χλμ (δηλ. τριπλάσιας έκτασης από το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, που θα περιλαμβάνει περίπου 50 χωριά. Είναι πρακτικά αδύνατον ο εκάστοτε δήμαρχος να ξέρει τι γίνεται σε όλη αυτή την έκταση. Ας μας πουν μια περίπτωση που μεγάλος Δήμος λειτούργησε καλύτερα από μικρό είτε σε επίπεδο γραφειοκρατίας (πιστοποιητικά κ.λπ.), είτε σε περιπτώσεις βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, είτε σε περιπτώσεις (επειδή εύκολα ξεχνάμε) πολιτικής προστασίας "


-"Όποιος πραγματικά θέλει να προχωρήσει σε διοικητική μεταρρύθμιση, ας προχωρήσει πρώτα σε αλλαγές του τρόπου που η Βουλή νομοθετεί, με τρόπο ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί εύκολα να βρίσκει και να καταλαβαίνει τι ισχύει σε κάθε περίπτωση (κάτι που σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες), ας καταργήσει τη δυνατότητα τροπολογιών και νομοθετημάτων τρυπωμένων όσο πιο κρυφά γίνεται σε άσχετους νόμους, και ταυτόχρονα ας ξεκινήσει μια σοβαρή μελέτη και διαβούλευση για το πως θα οργανωθεί η Ελλάδα (και εννοώ ακριβώς το αντίθετο από ότι έγινε με τις "μελέτες" και "διαβουλέυσεις" των "χωροταξικών") "


-" Κανένας δε λέει όμως την πραγματική ουσία. 350 Δήμαρχοι ελέγχονται (κομματικά), πολύ πιο εύκολα από 1000 (και 1000 Δήμαρχοι πιο εύκολα από 5000 προέδρους κοινοτήτων) "


"Οι ενδεχόμενες υποχρεωτικές ή ...εθελοντικές συνενώσεις δήμων, νομαρχιών και περιφερειών, οι μητροπολιτικές συνεργασίες, είναι κοινό σχέδιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα προγράμματα τους, μπορεί να αντιληφθεί πως μιλάμε για ευθυγράμμιση «με τις αλλαγές που συντελούνται γενικώς και ειδικότερα στο πλαίσιο της ΕΕ», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτό, βέβαια, που «ξέχασε» είναι να μας ...ενημερώσει ποιον εξυπηρετούν αυτές οι αλλαγές. Αυτό δε θα το βρείτε στις θέσεις των «γαλάζιων», ούτε των «πράσινων». Δε θα πουν ότι με τους λιγότερους δήμους και νομαρχίες βοηθούν και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Η πληθυσμιακή συγκέντρωση και η μεγαλύτερη έκταση στηρίζει απόλυτα, για παράδειγμα, τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που θα μπορούν να αναλάβουν μεγάλα έργα."


Με τον Καποδίστρια Ι, γίνονται πολύ λιγότερα στην περιφέρεια, πολύ λιγότερα στα χωριά, με κάποια έργα στις έδρες των δήμων, επιπλέον με πολύ μεγαλύτερο κόστος, όλοι οι δήμοι είναι υπέρ-υπέρ χρεωμένοι, φυσικά με δική τους ευθύνη, αφού χρειάζονται 10 άτομα και παίρνουν 100 (αδέρφια-ξαδέρφια, γνωστούς κτλ).
το αίτιο είναι ότι δεν υπάρχει ελεγκτική εξουσία απέναντι στην εκτελεστική του δήμου, ποιος ξέρει στο τάδε χωριό τους ισολογισμούς, τα έργα, τελοσπάντων την όλη διαχείριση, όσο για τον τοπικό τύπο, που θα μπορούσε να κάνει κάποιου είδους έλεγχο, είναι και αδύναμος και εξαρτήσιμος από την ίδια την εξουσία. "