ο "ανατροπεας" κ. "3ΔΕΝ"


Ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση στο υπουργικό ο Α. Λοβέρδος
Ο Υπουργός "εργασίας" κύριος "3 ΔΕΝ" μετά το πρόσφατο πρόβλημα με την υγεία του,  και την αναγκαστική βδομαδιάτικη ξεκούραση του, επανήλθε ωσάν... μαινόμενος ταύρος σε υαλοπωλείο, κατεδαφίζοντας ότι είχε απομείνει σε σχέση με την "κοινωνική" ασφάλιση. Όχι μόνο δεν κράτησε τον πολιτικό του λόγο για τα "3 ΔΕΝ", δεν θα αυξηθούν τα χρόνια εργασίας, δεν θα περικοπούν συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, αλλα δια της πλαγίας οδού και με διαφορετικήπροσέγγιση καταφέρνει να θίξει , να ανατρέψει , και να ζημιώσει πολλαπλώς τελικά, κάθε κοινωνική ομάδα, εργαζόμενους ,άνεργους, συνταξιούχους,δημόσιους , ιδιωτικούς, άνδρες, γυναίκες, "ρετιρέ" μη προνομιούχους,κλπ. Ηταν ο πιο καλός δέκτης των υποδείξεων του Δ.Ν.Τ. και των Βρυξελλών!! Πρεπει να του το αναγνωρισουμε!! Παράλληλα πρέπει να του αναγνωρίσουμε και το ταλέντο στην ηθοποιία ,καθώς οι παραστάσεις που έδινε κάθε φορά στη τηλεόραση, έπειθαν και τον τελευταίο αντιδραστικό, για τις καλές του ...προθέσεις. Με το καρότο και το μαστίγιο, με το μειλίχιο και "ειλικρινές" ύφος, με την κινδυνολογία και τις απειλές, έχοντας για βοηθό του έναν πρώην συνδικαλισταρά των ασφαλιστικών ταμείων  για υφυπουργό, κατάφεραν ό,τι δεν κατάφερανόλοι οι προηγούμενοι υπουργοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μαζί. Πάνω στο στρωμένο χαλί της κρίσης, της πτώχευσης , της χρεοκοπίας, θα ξαπλώσουν πλέονπτώμα του Έλληνα εργαζόμενου και συνταξιούχου, θυσία στην μέχρι τώρα μιζαδορικη ,αντιαναπτυξιακή, ρουσφετολογική ,δικομματική τους πολιτική.


Τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ενώ παραμένουν ορισμένες εκκρεμότητες, προβλέπουν: 1. Η βασική σύνταξη θα είναι το πολύ 360 ευρώ ονομαστικά. Θα θεσπιστεί τώρα και θα καταβάλλεται από το 2018, έπειτα από 8 έτη, όταν η αγοραστική δύναμη αυτών των ευρώ θα έχει περιοριστεί κατά το 1/4 (πληθωρισμός). Τούτων δοθέντων είναι σαν να χορηγείται στο ύψος των 270 ευρώ (σημερινές τιμές).
Στο 65ο έτος και όχι σε όλους
2. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια (σημ. δεν θα την παίρνουν όσοι έχουν και άλλα εισοδήματα εκτός της σύνταξης) και αυστηρά στο 65ο έτος. Οχι με τη συνταξιοδότηση, εκτός από τις περιπτώσεις των αναπηρικών συντάξεων και στις περιπτώσεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) τα οποία όμως θα αλλάξουν (νέα λίστα από το 2011 και μετά).
3. Οι συντελεστές αναπλήρωσης (ποσοστά σύνταξης) θα ξεκινούν από 0,9% κάθε χρόνο κατά την πρώτη δεκαετία και θα αυξάνουν κατά 0,1 της μονάδας ανά 5ετία και μέχρι το 1,4% που θα ισχύει για τα έτη από το 31ο και μέχρι το 35ο. Για τα 36ο και 37ο θεσπίζεται ποσοσό 1,5% και για τα 3 επόμενα (38ο έως 40ο) ο συντελεστής αυξάνεται στο 1,6%. Με αυτά τα δεδομένα τα ποσοστά της σύνταξης για 35ετία πέφτουν κάτω του 50% (από 70% ή 2% το χρόνο σήμερα). Απλώς η διαφορά περιορίζεται κάπως με την καταβολή της βασικής σύνταξης, αλλά στο 65ο έτος, όχι με την έξοδο από την εργασία.
4. Από τον προσεχή Νοέμβριο επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με ποσοστό κλιμάκωσης από 1%-5% ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
5. Εξαιρούνται οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί) για τους οποίους, υποτίθεται, θα έρθει νέο νομοσχέδιο, που θα ξεκαθαρίζει τι θα ισχύει για τους παλαιότερους, οι οποίοι παραλείπονται κατά τις προαγωγές.
Από το 2018, «καλύτερη 15ετία»
6. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη 15ετία στην αρχή (για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018) με στόχο να ανέλθει στην 35ετία 20 χρόνια μετά, το 2038. Ετσι οι εισφορές από το 2003 έως το 2012 (10ετία) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα (2% το μήνα) και οι εισφορές από το 2013 μέχρι το 2017 με το νέο σύστημα (από 0,9%-1,6% αναλόγως των ετών ασφάλισης).
7. Θα επεκταθούν και στον δημόσιο τομέα οι διατάξεις του ιδιωτικού τομέα για την εργασία των συνταξιούχων (αναστολή συντάξεων για τους κάτω των 55 ετών και περικοπή του 70% της σύνταξης για το ποσό που υπερβαίνει τα 850 ευρώ το μήνα).
8. Το ΕΚΑΣ «εξορίζεται» από τον νέο σχεδιασμό (έως 230 ευρώ το μήνα) και θα έρθει νέο νομοσχέδιο «με το οποίο θα διορθώνονται με την καταβολή μέρους του ΕΚΑΣ οι αδικίες του νέου συστήματος», κατά τον υπουργό Εργασίας.
Γυναίκες δημοσίου, ιδιωτικού τομέα
9. Αυξάνουν από το 2013 τα όρια ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο (εξίσωση ορίων ηλικίας) με την προσθήκη ενός έτους το χρόνο, αλλά θα θεσπιστεί με άλλο νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών.
10. Από το 2011 αυξάνουν τα όρια ηλικίας των εργαζόμενων μητέρων του ιδιωτικού τομέα (με 18,5 έτη ασφάλισης στο 50ό έτος σήμερα) και από το 2013 των μητέρων-ασφαλισμένων στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών (στο 51ο έτος το 2013 με ανήλικο και 25ετή ασφάλιση).
11. Περιορίζονται από το 2011 κιόλας οι συντάξεις του ΟΑΕΕ (κυρίως του ΤΕΒΕ) με στόχο το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) από 3,5% (ανώτατο όριο) να πέσει στο 2% το χρόνο. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι συντάξεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, που ξεπερνούν το όριο των 2.800 ευρώ. *