6o Πανελλαδικό Συνέδριο Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας


 αμαρουσιου
Προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων ζητούν οι δημότες, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 6ου ετησίου Πανελλαδικού Συνεδρίου του Διαδημοτικού  Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α ,το οποίο πραγματοποιήθηκε  στις 16 και 17 Απριλίου 2010, στο ΕΚΕΦΕ  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι είναι μεγάλη  η αποδοχή του κόσμου για τις κοινωνικές υπηρεσίες υγείας που αναπτύσσονται μέσα από τους Δήμους.
Οι Δημότες ζητούν προγράμματα προστασίας των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων καθώς και εμβολιασμών. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα την πλέον υψηλή αποδοχή από τον πληθυσμό έχουν τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι ενώ την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχουν οι δράσεις υποστήριξης των εγκύων και  των μητέρων καθώς και οι εμβολιασμοί
Οι σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις  που προωθούνται από την Πολιτεία, προκειμένου ν’ αναχθεί  η  Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πυλώνα του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , ήταν ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξαν ο  Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης και ο  φιλοξενών Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Γιαννακόπουλος.
Ο κ.Πατούλης,  τόνισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι το κατεξοχήν εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά την υγεία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο του Δικτύου και στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στους Δήμους– μέλη του, δίνοντας έμφαση στην επερχόμενη πιστοποίηση του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και στη δημιουργία των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης.
«Διεκδικούμε μια γενναία μεταρρύθμιση από την Πολιτεία που θα αλλάξει προς το καλύτερο την προσβασιμότητα και τις παροχές του υφιστάμενου συστήματος υγείας, με απώτερο σκοπό να γίνουμε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών», επισήμανε ο κ.Πατούλης.
Η Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της , επισήμανε το σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου για τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.