Χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ
του Τσιπούρα Δ.Πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων με στόχο να αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 100.000 διαμερίσματα και κτήρια, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχοντας τη στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΕΤΕ θα χορηγήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ενεργειακά δάνεια, για τα οποία προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου ή και επιχορηγήσεις κατά 30%. Το μέσο επιτόκιο θα είναι περίπου 4%. Το πρόγραμμα ενεργειακής αποκατάστασης, σε περίοδο βαθειάς οικονομικής ύφεσης, προβλέπει την ένταξη 100.000 ακινήτων, προκειμένου να δοθεί «φιλί ζωής» στη χειμαζόμενη αγορά κατοικίας, που συνεισφέρει το 6% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και στην προσωρινή απασχόληση διπλωματούχων μηχανικών που μαστίζονται από την ανεργία, με ποσοστά 25% στους νέους έναντι 6 με 7% στο σύνολο του κλάδου.

Η μέση δαπάνη για την ενεργειακή θωράκιση διαμερίσματος εκατό τετραγωνικών μέτρων, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτιμάται σε 15.000 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι αν οι ιδιοκτήτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτή την περίοδο εργασίες αποκατάστασης, δίχως τη συνδρομή φορολογικών κινήτρων.

Το πρόγραμμα αυτό δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος ιδιοκτητών, ενώ οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί.

Το πρόγραμμα επιδοτεί ενεργειακές εργασίες στους δικαιούχους παρέχοντας δύο εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης:

- Για μικρά ποσά εργασιών, θα χορηγείται καταναλωτικό δάνειο, με επιτόκιο κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από το τρέχον. Αν δηλαδή το πρόγραμμα ξεκινούσε σήμερα, το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 8% έναντι του 11-12% που είναι το μέσο επιτόκιο στεγαστικών στην αγορά.

- Για μεγαλύτερα ποσά θα χορηγείται επισκευαστικό δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 1% από το μέσο αντίστοιχο της αγοράς, δηλαδή γύρω στο 4%. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν από την Εθνική, ενώ η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι έως 5 χρόνια για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και έως 15 χρόνια για δάνεια με εμπράγματες διασφαλίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα 12μηνης περιόδου χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.