Η Ελευσίνα διδάσκει ανακύκλωση



Μαθήματα καλής διαχείρισης των απορριμμάτων παραδίδει τα τελευταία χρόνια η Ελευσίνα. Σε λιγότερο από μία εξαετία, με απλές πρωτοβουλίες και σταθερά βήματα, η πόλη αυτή των 30.000 κατοίκων με τη σημαντική βιομηχανική επιβάρυνση έχει κατορθώσει να πετύχει εντυπωσιακές επιδόσεις στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ).
Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο Δήμος Ελευσίνας ενέκρινε σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας και προχώρησε σταδιακά σε συμβάσεις με όλα τα συστήματα ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, επένδυσε σε εξοπλισμό ενώ άρχισε και την ενημέρωση των πολιτών, την οποία επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Από 19% το 2006, το ποσοστό ανακύκλωσης έφθασε συνολικά το 33% των ΑΣΑ το 2009.
Την περυσινή χρονιά, ο Δήμος Ελευσίνας συνέχισε τις δράσεις του, διανέμοντας δωρεάν 100 επί πλέον κάδους οικιακής λιπασματοποίησης, οι οποίοι έφτασαν συνολικά τους 500 και αποκτώντας κατάλληλη συσκευή κλειστής λιπασματοποίησης (συσκευή eco-pod) ώστε να μετατρέπει τα πράσινα απόβλητα και μικρές ποσότητες των βιοαποδομησίμων σε λίπασμα. Μάλιστα, διένειμε δωρεάν στους δημότες τα 2.500 τσουβάλια λίπασμα που προέκυψαν.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το σύγχρονο διαδημοτικό ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), που εξυπηρετεί 12 δήμους της Δυτικής Αττικής και απασχολεί 25 άτομα. Όσο για το Δημοτικό Κέντρο Ανακύκλωσης, στο οποίο απασχολούνται 10 άτομα, διαχειρίστηκε με πρότυπο τρόπο 25.000 κ.μ (8.250 τόνοι) ογκωδών οικιακών αποβλήτων, τα οποία στο παρελθόν διατίθεντο ανεξέλεγκτα. Ο Δήμος Ελευσίνας δε, βράβευσε για άλλη μια χρονιά 3 σχολεία με 10.000 ευρώ για την καλύτερη απόδοση στην ανακύκλωση καθώς και αντίστοιχες επιχειρήσεις.
Γαλανοπούλου Μ.
ΑΥΓΗ  Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/04/2010