Δημοσκοπήσεις: Άδικα τα μέτρα αλλά... ποιος θα τα αλλάξει;

αναδημοσιευση απο την ΑΥΓΗ

Καταπέλτης για την κυβερνητική πολιτική είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν στον Κυριακάτικο Τύπo: Οι πολίτες κρίνουν και πάλι, όπως και στο σύνολο των ερευνών του τελευταίου διαστήματος, άδικα τα μέτρα με το 89,2% να λέει όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων, 70,4% όχι στη μείωση του κόστους των απολύσεων και 48% όχι στη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (Κάπα Research)-,  ενώ το 77% υποστηρίζει ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία (Rass).  Οι ερωτηθέντες ωστόσο δεν βλέπουν "φως στον ορίζοντα" από το υπάρχον πολιτικό δυναμικό, στο οποίο, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, εντάσσουν το νέο κόμμα με επικεφαλής τον Φ.Κουβέλη αλλά και τις κινήσεις της Ντ.Μπακογιάννη. Έτσι, το 66% (Κάπα Research) πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση ενώ το 64% υποστηρίζει πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για νέα κόμματα: 47,6% διαφωνεί (8,9% μάλλον διαφωνεί) με την δημιουργία της “Δημοκρατικής Αριστεράς” έναντι του 24,7% που συμφωνεί (10,9% μάλλον ναι) ενώ με την πρόθεση της κ. Μπακογιάννη να ιδρύσει νέο κόμμα διαφωνεί το 60,1%. Στην πρόθεση ψήφου κερδίζουν οι αναποφάσιστοι (40,1% στην Κάπα Research και 28,2% στη Rass) ενώ ιστορικά χαμηλά είναι τα ποσοστά του δικομματισμού, χωρίς ωστόσο να καρπώνεται τις απώλειες κάποιο από τα (λεγόμενα) μικρότερα κόμματα. Το παζλ της κρίσης του κομματικού συστήματος συμπληρώνεται από τα ευρήματα για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: το 20,6% των ερωτηθέντων προκρίνει ανεξάρτητο υποψήφιο, έναντι του 15,3% που θα στηρίξει υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, 10,6% της ΝΔ, 4,4% του ΚΚΕ, 2,1% του ΛΑΟΣ και 1,6% του ΣΥΡΙΖΑ (Κάπα).

Απογοήτευση, οργή, φόβος
Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το “Βήμα”, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 23,4%, η ΝΔ 15,6%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΛΑΟΣ 4,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος, όπως τονίσαμε, εκτινάσσεται στο 40,1%. Αναφορικά με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, οι πολίτες αισθάνονται οργή (35,5%), απογοήτευση (33,3%) και φόβο (21,1%), ενώ ενδεικτικά είναι τα ευρήματα για το ασφαλιστικό: 35,2% κρίνει μεν αναγκαίες αλλά άδικες τις αλλαγές, 29,6% λέει να αποσυρθούν τώρα και 19% τις χαρακτηρίζει καταστροφικές.
Στην έρευνα της Rass για το "Παρόν της Κυριακής" στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 24,7%, η ΝΔ 19,3%, το ΚΚΕ 7,8%, το ΛΑΟΣ 4,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 28,2%. Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής των πολιτών ενώ 63,3% θεωρεί πως υπήρχε καλύτερος τρόπος στήριξης της οικονομίας από την προσφυγή σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

ΣΥΝ: Δυναμική δημιουργεί η ενότητα
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης τόνισε πως "η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα προς τους βασικούς υπαίτιους της σημερινής κατάστασης, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αλλά κυριολεκτικά τους βουλιάζει". Αναφορικά δε με την αριστερά, σημείωσε πως "πρέπει πλέον όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνον ότι ενώνει μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική και όχι ότι διασπά και αποδυναμώνει".

Δάφνη Σφέτσα