ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝ. ΦΕΡΕΤΖΑΝΗΣ Γιατί μετην Κίνηση Πολιτών


Που πας να μπλέξεις ;; Αυτό μου είπαν κάποιοι γνωστοί, όταν τους ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου. Η αιτία της προειδοποιητικής και ταυτόχρονα απαξιωτικής ερώτησής τους δεν είναι άλλη από την φαυλότητα της πολιτικής ζωής, η τριβή με την οποία κατά κάποιους μάλλον μόνο χειρότερο μπορεί να σε κάνει. Η άποψη αυτή συναρτάται με την παραδοχή ότι τα τελευταία χρόνια στην πολιτική δεν κατέρχονται οι άριστοι εκ των συμπολιτών μας. Οι αποδεδειγμένα ικανοί, οι άξιοι, οι έντιμοι, τα πρότυπά μας απέχουν από τα κοινά. Έτσι εξηγούνται, εξάλλου, και τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της πολιτικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα.
Νομίζω ότι εντελώς αντίθετη οφείλει να είναι η θεώρησή μας. Ιδίως σήμερα, η συμμετοχή πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Η ανάγκη επιστροφής των αρίστων στα κοινά προκύπτει από τη δυσκολία του εγχειρήματος. Η πολιτική είναι εξόχως σύνθετη διαδικασία, συνεπεία δε τούτου είναι απαραίτητο οι φορείς της να διαθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα. Ως δημότες είμαστε ιδιαιτέρως τυχεροί, διότι επιτέλους ένας εκ των αρίστων συμπολιτών μας θέλησε να τεθεί επικεφαλής μιας πολλά υποσχόμενης και ξεχωριστής πολιτικής προσπάθειας. Μιλώ για τον Χαράλαμπο Κασίμη και την Κίνηση Πολιτών.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Κίνησης, μετά από μια τετραετία συνεχούς δράσης στον Καποδιστριακό Δήμο Κορινθίων, την ανέδειξαν σε πολιτική σταθερά άξια σεβασμού. Η συλλογικότητα και η μεθοδικότητα των μελών της απεδείχθη άκρως παραγωγική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σχεδόν κανείς δε γνωρίζει το όνομα των άλλων συνδυασμών. Για τον κόσμο υπάρχει η Κίνηση, ο Πνευματικός και Γιώτης. Σε ένα δημαρχοκεντρικό αυτοδιοικητικό σύστημα η Κίνηση αναδεικνύει το αγαθό της συλλογικής δουλειάς ως την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για πολιτική αποτελεσματικότητα.
Ας μη λησμονούμε, βέβαια, ότι, παράλληλα με τη Κίνηση, καθοριστικό παράγοντα του προεκλογικού σκηνικού συνιστά η προσωπικότητα του υποψήφιου Δημάρχου, Καθηγητή κ. Κασίμη. Η υποψηφιότητά του αναβαθμίζει άρδην το πολιτικό τοπίο, καθιστώντας πιο ευκρινές το δίλημμα, ενώπιον του οποίου τίθεται το εκλογικό σώμα. Το τελευταίο καλείται να επιλέξει μεταξύ αφενός της Κίνησης ως άφθαρτου και έντιμου φορέα νεωτερικότητας, με έντονο το στοιχείο της μεθοδικότητας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης και αφετέρου των λοιπών παλαιών έγχρωμων συνταγών. Η ένταση του διλήμματος ενισχύεται από το γεγονός ότι ο κ. Κασίμης δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, όπερ σημαίνει ότι ίσως να είναι και η τελευταία φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δεν πρόδωσε την Κίνηση, την προσπάθειά της και κυρίως τους Κορινθίους που τον έστειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν του έγινε σχετική πρόταση. Περίεργα πράγματα, ε;
Η πεζοδρόμηση τριών οδών δεν αρκεί για να διατηρήσει την απερχόμενη δημοτική αρχή στη θέση της. Μια τέτοια εκδοχή θα αναδείκνυε την κοινωνία του νέου δήμου ως κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι πρώτη η Κίνηση σε σχετική εκδήλωσή της πριν 3 χρόνια κατάθεσε σαφείς προτάσεις πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό όμως και με άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Εκτός από την πατρότητα της ιδέας θεωρούμε ότι αξίζει να μας αναγνωριστεί ότι οι πεζοδρομήσεις που τυχόν θα εκτελούσε η Κίνηση ως δημοτική αρχή θα διακρίνονταν για την πολύ καλύτερη αισθητική τους.
Εξάλλου, όλοι μας λένε κουλτουριάρηδες. Στο μέτρο που ο χαρακτηρισμός αυτός μας αποδίδεται από κάποιους απαξιωτικά, παρέλκει η αναζήτηση απάντησης. Η τελευταία θα ήταν χρήσιμη μόνο προς αυτούς που έχουν μια στοιχειώδη κουλτούρα μέσα τους και επιλέγουν να μην την μετουσιώνουν σε πολιτική. Τέτοιοι, σίγουρα, δεν είναι οι εισηγητές της ιδέας να στηθεί στο κέντρο της πόλης η Αφροδίτη της Μήλου. Η έλλειψη φαντασίας, δημιουργικής σκέψης και γνώσης καθιερώνει, δυστυχώς, το kitsch. Τι δουλειά έχει η Αφροδίτη της Μήλου στην τόσο πλούσια για την αρχαία της ιστορία Κόρινθο; Θα διατηρηθεί άραγε η αρχαιοελληνική προσέγγιση της απερχόμενης δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της για αναβάθμιση του εν Κορίνθω πολιτιστικού προϊόντος ή ενδέχεται να δούμε και το άγαλμα της ελευθερίας στο κέντρο της πόλης; Όχι άλλες τέτοιες προεκλογικές εκπλήξεις, έλεος. Κίνηση, λοιπόν, για λόγους αισθητικής.
Γιώργος Αν. Φερετζάνης
Δικηγόρος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορινθίων
με την Κίνηση Πολιτών