Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ενάντια στο χρέος και τα σχέδια λιτότητας

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα "πολιτικό καφενείο"
Την υιοθέτησε και η συνάντηση του Παρισιού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

Οριστικά προς την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ενάντια στο χρέος και τα σχέδια λιτότητας

του Γιώργου Μητραλιά

Όπως εξάλλου αναμενόταν, η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Προπαρασκευαστικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που διεξήχθη στο Παρίσι το περασμένο σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου, δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας: Υιοθέτησε με τη σειρά της την πρόταση της ελληνικής Επιτροπής ενάντια στο Χρέος ( www.contra-xreos.gr ) για διοργάνωση «ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης ενάντια στο χρέος και στα σχέδια λιτότητας», που είχε ήδη υιοθετήσει η ευρωπαϊκή συνάντηση των Βρυξελλών (29/9/2010) που είχε συγκλιθεί με πρωτοβουλία της Cadtm (Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου).

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό βήμα μπροστά για ολάκερη την ευρωπαϊκή -πέραν της σοσιαλδημοκρατίας- πολιτική, συνδικαλιστική και κινηματική αριστερά καθώς υπάρχει τώρα στην ημερήσια διάταξή της το κοινό ραντεβού στρατηγικής σημασίας που τόσο έλειπε μέχρι πριν από μερικές βδομάδες. Με δεδομένο μάλιστα τον ιστορικό ξεσηκωμό της γαλλικής κοινωνίας και τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας του εργατικού της κινήματος, που αρχίζουν πια να επηρεάζουν και πέρα από τα γαλλικά σύνορα, είναι τώρα διάχυτη η άποψη ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε, μια τέτοια πρόταση για αμέσως προσεχή κοινή συνάντηση της ευρωπαϊκής -κάθε λογής- ριζοσπαστικής αριστεράς θα έπρεπε να εφευρεθεί. Και μάλιστα κατεπειγόντως!

Αν και υπάρχουν πάντα σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης των υποστηρικτών της πρότασης ώστε η προσεχής Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ενάντια στο χρέος και στα σχέδια λιτότητας να είναι στο ύψος των (πολύ δύσκολων και «πονηρών») περιστάσεων, ο προσωρινός απολογισμός τους είναι ήδη ιδιαίτερα ενθαρρυντικός για τη συνέχεια. Τελικά, υποστηρίζουν -και συνδιοργανώνουν- ριζοσπαστικά συνδικάτα όπως τα γαλλικά Sud-Solidaires και FSU, τα ιταλικά Cobas, η γαλλική Αγροτική Συνομοσπονδία (Confederation Paysanne) όλα τα πέραν της σοσιαλδημοκρατίας γαλλικά πολιτικά κόμματα της αριστεράς (ΚΚΓ, ΝΡΑ, Μέτωπο της Αριστεράς, Ενωτική Αριστερά, Ομοσπονδία, κλπ), κινήματα όπως οι Ευρωπορείες, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, η Attac Ευρώπης αλλά και Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, τα Κοινωνικά Φόρουμ Ρωσίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Αυστρίας και Ελλάδας, και αρκετές άλλες οργανώσεις, κινήματα και ΜΚΟ από μια ντουζίνα ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται επίσης η πρόταση της GUE (Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά), που έγινε μέσω της εκπροσώπου του Transform!, να μετάσχουν οι ευρωβουλευτές της ενεργά στην προσεχή Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ενάντια στο χρέος και στα σχέδια λιτότητας που –σύμφωνα με την πρότασή της- θα μπορούσε να συμπέσει με την πρώτη επέτειο της εξαγγελίας του διαβόητου «σχεδίου βοήθειας» του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Στο τέλος της συνάντησης του Παρισιού ανοίχτηκε ένας πρώτος κατάλογος ονομάτων αγωνιστών που θα συστήσουν την επιτροπή προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης. Αυτός ο κατάλογος-επιτροπή προετοιμασίας είναι ανοιχτός και θα κάνει τον απολογισμό των εργασιών του στη επόμενη συνάντηση του ΕΚΦ. Περιττό να πούμε ότι η ελληνική αριστερά θα πρέπει να σπεύσει να δηλώσει όχι απλώς την υποστήριξή της, αλλά μάλλον την ενεργό συμμετοχή της μια και είναι αυτή που περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη, νοιώθει την ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπίσει με πιθανότητες επιτυχίας τον κοινό ταξικό εχθρό…