«Ο κ. Τατούλης οδηγεί το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε απαξίωση»


                                                   ΔΗΛΩΣΗ

Ο κ. Τατούλης και η περί αυτόν ηγετική ομάδα ευτελίζουν και υπονομεύουν το Περιφερειακό Συμβούλιο και γενικότερα τον νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αν δεν αλλάξουν ριζικά αντίληψη, τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση.
Οι αιτίες για την άσχημη κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, βρίσκονται στην αλαζονεία της εξουσίας που επιδείχνει ο κ. Τατούλης,στη  μεωμενη  δημοκρατικη  αντιληψη  που  επιδεικνυουν ,στις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του «Καλλικράτη», αλλά και στην προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας, με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα και ο κ. Τατούλης και η περί αυτόν ηγετική ομάδα.
Τα αποτελέσματα των πρώτων συνεδριάσεων του Π.Σ. είναι γνωστά και επιβεβαιώνουν τις κρίσεις μας.
Ο κ. Περιφερειάρχης και η ηγετική ομάδα οφείλουν να αντιληφθούν ότι βασική δημοκρατική αρχή είναι η αναγνώριση του ρόλου των μειοψηφιών εκ μέρους της πλειοψηφίας.
Αυτό σημαίνει ουσιαστική διαβούλευση του Περιφερειάρχη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας πριν την εισαγωγή στο Π.Σ. σοβαρών θεμάτων.
Επίσης οφείλουν να κατανοήσουν και να παραδεχτούν όλοι ότι ο «Καλλικράτης» έχει πολλές υπέρ το δέον αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις. Μία βασική τέτοια ρύθμιση είναι ότι ενώ η πλειοψηφία έχει το 60% του σώματος και οι μειοψηφίες το 40%, στην Οικονομική Επιτροπή ο νόμος δίνει στην πλειοψηφία το 67% και περιορίζει τις μειοψηφίες στο 33%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν όλοι.
Προτείναμε δημοκρατική διέξοδο για τις υπόλοιπες δύο επιτροπές (5 μέλη η πλειοψηφία και 4 οι μειοψηφίες ή 6 η πλειοψηφία και 5 οι μειοψηφίες), διαβλέποντας ότι δημιουργούνται κίνδυνοι αδιεξόδου. Ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία με την αλαζονεία της εξουσίας αρνήθηκαν να αντιληφθούν το αυτονόητο, να αποκατασταθεί η αρχή του 60-40 στο σύνολο των επιτροπών. Αποτέλεσμα, πάλι αδιέξοδο.
Την πρότασή μας θα την επαναφέρουμε και οφείλουν να αντιληφθούν ότι μόνο η εφαρμογή της κοινής λογικής που προτείνουμε ξεμπλοκάρει τα πράγματα.
Εμείς, παρά τη ριζική μας διαφωνία με το συγκεκριμένο νόμο, επειδή είμαστε οι πρώτοι που αγωνιζόμαστε για αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θέλουμε ο νέος θεσμός να παίξει θετικό ρόλο στην  προοδο    του      τόπου, στη διεύρυνση της δημοκρατίας και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού.
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι θλιβερό να αρχίζει να απαξιώνεται ο νέος θεσμός, πριν ακόμη κάνει τα πρώτα του βήματα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τατούλη και την περί αυτόν ηγετική του ομάδα.
Με την παρέμβασή μας αυτή κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και τους καλούμε να αλλάξουν ριζικά τακτική και να αντιληφθούν ότι μόνο η δημοκρατία   και  η  επικρατηση  της  κοινης  λογικης  δίνει λύση στα αδιέξοδα. Διαφορετικά ο θεσμός θα απαξιωθεί τάχιστα. Είναι τραγικό το Π.Σ. να έχει συνεδριάσει δυο φορές και να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο επειδή η πλειοψηφία αρνείται το αυτονόητο.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει συζητηθεί κανένα θέμα που απασχολεί την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Πελοποννήσου. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στα προβλήματα, καλώντας τον κ. Περιφερειάρχη να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα τα οποία είναι πάρα πολλά.

19/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ