Αρνητικό ρεκόρ μεταπολίτευσης για τις εφημερίδες




Καθρέφτης της διάλυσης της ελληνικής οικονομίας, ο Τύπος είναι από τους πρώτους κλάδους που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, τόσο λόγω της πτώσης των κυκλοφοριών των εφημερίδων όσο και της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια αλλάζει και η «τεχνολογία» διάδοσης της ειδησεογραφίας, από το χαρτί, στην ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου. Οι πωλήσεις του Τύπου αντανακλούν έτσι και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις Τύπου. Το 2010 αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ μεταπολίτευσης για τις εφημερίδες, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια.
Στην πορεία της ύφεσης το 2010, εκτός από τις ημερήσιες εφημερίδες, μπαίνουν και οι κυριακάτικες, που έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια κόπωσης ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2009. Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, με αποκορύφωμα την τελευταία εξαετία με πωλήσεις άνω του 1 εκατ. φύλλων κάθε Κυριακή -βοηθούντων και των DVD- ο κυριακάτικος Τύπος επιστρέφει στα επίπεδα του 2002 και δεν πουλάει περισσότερα από 878.560 φύλλα κατά μέσο όρο κάθε Κυριακή. Στον χορό της ύφεσης έχουν μπει όλες οι μεγάλες εφημερίδες της Κυριακής, με απώλειες 15- 20% σε σχέση με το 2009, ενώ οι αναγνώστες έχουν λιγοστέψει κατά 250.000 το αντίστοιχο διάστημα. Ήδη, έχουν αναστείλει την κυκλοφορία τους οι εφημερίδες "Veto" και "Απογευματινή της Κυριακής".
Όμως είναι ο ημερήσιος πολιτικός Τύπος αυτός που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς συνεχίζει να αποδυναμώνεται σταθερά, εδώ και 20 χρόνια. Οι πωλήσεις των απογευματινών εφημερίδων μειώθηκαν κατά 27.405 αντίτυπα την ημέρα (-12,2%) , ενώ οι πρωινές κατά 9.280 (9,5%), για να αγγίξουν το χαμηλότερο σημείο της μεταπολίτευσης, 284.826 φύλλα ημερησίως, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 των πωλήσεων του 1990, όταν οι ημερήσιες εφημερίδες διέθεταν πάνω από 1,1 εκ. φύλλα την ημέρα.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εβδομαδιαίες εφημερίδες, που χάνουν 49.000 αναγνώστες την εβδομάδα (-21%) αλλά και οι ημερήσιες αθλητικές, που χάνουν 30.000 (-19%).

ΠΗΓΗ : ΑΥΓΗ