Παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου.


  Λάβαμε και δημοσιεύουμε μέρος του email της (ΠΟΠΕΑ) με τίτλο
 Η Ε.Ε ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΗ.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ),  όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της, εχει ενημερώσει την Ε.Ε. ποιοί σημαντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου που είναι κατά  σειρά:

1) Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Δεν γνωρίζει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η επιστημονική της επιτροπή ότι χιλιάδες βιομηχανίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές σε 21 χώρες της μεσογείου ρυπαίνουν τη Μεσόγειο ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ κάθε χρόνο, τα οποία έχουν ΚΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ; Επίσης, δεν γνωρίζουν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στην θάλασσα οδηγούν στην απόθεση μεγάλων ποσοτήτων οργανικής ύλης στον θαλάσσιο πυθμένα και οι συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου επιβαρύνουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα;
Η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα η οποία επικοινωνεί με τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα. Ο περίκλειστος χαρακτήρας της την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ρύπανση. Οι ελληνικές ακτές, καθώς βρίσκονται στο ανατολικότερο άκρο αυτής της κλειστής λεκάνης, είναι περισσότερο ευάλωτες σε μία σειρά σοβαρών κινδύνων. Στη Μεσόγειο έχουν επισημανθεί 115 περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ρύπανσης.
Όπως έχει διαπιστωθεί, ούτε η Ε.Ε ούτε οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν ασχοληθεί και αναφερθεί για το θέμα αυτό παρ’ όλο που είναι ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος για την καταστροφή της Μεσογείου. Γιατί λοιπόν όλοι σιωπούν;

2) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κίνδυνος για το θαλάσσιο πλούτο με τον οποίο κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε εκτός από την Ομοσπονδία μας. Είναι μία από τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και το γνωρίζουμε στην πράξη.
Ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης παρέδωσε και για τους δύο αυτούς παράγοντες επιστημονικές μελέτες του Κουστώ και της WWF.

3) ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ: Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που θα έπρεπε να αναφέρεται στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ και που αποδεικνύει ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ότι στόχος της Ε.Ε. δεν είναι Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ  είναι, ότι δεν υπάρχει καμία χρονική περίοδος απαγόρευσης λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Είχαμε προτείνει ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ, λόγω ωοτοκίας των αλιευμάτων να απαγορεύονται όλα τα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών και ερασιτεχνικών, από 15 Μαΐου έως τέλος Ιουνίου. Όχι  μόνο  μας αγνόησαν, αλλά μας προκαλούν αφού αφήνουν το διάστημα αυτό τους επαγγελματίες ψαράδες και ιδιαίτερα τα συρόμενα εργαλεία να καταστρέφουν το βυθό.

4) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΟΝΑΡ ΚΑΙ ΣΚΑΛΩΜΑ ΔΙΧΤΥΩΝ: Πριν από 25 χρόνια υπήρχαν αμέτρητοι τόνοι μπαλάδων. Όμως, από τον καιρό που οι παράκτιοι επαγγελματίες ψαράδες χρησιμοποιούν τα Σόναρ αντί για καθετές, αλιεύουν με εκατομμύρια μέτρα δίχτυ, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά 80%. Σε αυτό, δεν ευθύνεται μόνο η υπεραλίευση, αλλά το χειρότερο είναι ότι λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων  σκαλώνουν στα  βράχια του βυθού εκατομμύρια μέτρα δίχτυα τα οποία προκαλούν μεγάλη καταστροφή. Πάλι η Ομοσπονδία μας είναι ή ΜΟΝΗ που το έθιξε και που η Ε.Ε ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ.

5) ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΔΙΧΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η Ε.Ε.  γνωρίζει πολύ καλά ότι οι παράκτιοι επαγγελματίες ψαράδες, για να αλιεύουν ΑΣΤΑΚΟΥΣ, χρησιμοποιούν παλιά δίχτυα σκόπιμα για την αλιεία τους. Ο λόγος είναι ότι αφ’ ενός μεν τα αφήνουν 3-4 μέρες στον βυθό όπου τα ψάρια που πιάνονται γίνονται δόλωμα στους αστακούς και αφ’ ετέρου, τις περισσότερες φορές τα δίχτυα σκαλώνουν στα βράχια του βυθού. Ένας που γνωρίζει το αντικείμενο, θα καταλάβει τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν οι παράκτιοι επαγγελματίες.

6) ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Στο μόνο που όλοι οι ψαράδες συμφωνούμε είναι, ότι τα συρόμενα εργαλεία είναι εκείνα που προκαλούν την μεγαλύτερη καταστροφή. Εφόσον η Ε.Ε. επέτρεψε τη χρήση τις μηχανότρατας θα έπρεπε αυτή να γίνεται για απόσταση τουλάχιστον 5 μιλίων από τις ακτές της νησιωτικής Ελλάδας και να απαγορευθεί η αλιεία αυτής τις νυχτερινές ώρες. Ο λόγος είναι ότι το κέντρο παρακολούθησης σκαφών δεν μπορεί να ελέγχει τις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες. Δεν είναι κατάλληλα στελεχωμένα και τα δεδομένα που συγκεντρώνει το σύστημα δεν διασταυρώνονται με τα πραγματικά δεδομένα της θέσης των αλιευτικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχείς παραβάσεις που παρατηρούνται ιδιαίτερα στην νησιωτική Ελλάδα κατά την διάρκεια της νύχτας . Επίσης, θα πρέπει οι μηχανότρατες εκτός των άλλων, να αλιεύουν τους μήνες ΝΟΕΜΒΡΙΟ-ΑΠΡΙΛΙΟ.
Όσον αφορά τώρα τα γρι-γρι, θα πρέπει να μεγαλώσουν το άνοιγμα ματιού στα δίχτυα τους γιατί είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα τους θερινούς, μήνες να αλιεύουν με δίχτυ με άνοιγμα ματιού 4-5 χιλιοστά καταστρέφοντας το γόνος.