Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: πρώτες παρατηρήσεις για τα ιχθυοτροφεία και το ψήφισμα Δήμου Πύλου



Επικεφαλής            : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία            : petrakos.gr@gmail.com                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο            : 6977683175
Fax                        : 27210-87191, 2710-227181
site                        : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com                       

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ  ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
(στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου)

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συγκλήθηκε να πάρει θέση στο θέμα της «Στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών», ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος στην τοποθέτησή του πρότεινε τα παρακάτω και κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί.
Επίσης ο Θανάσης Πετράκος κατέθεσε ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή Σχίζας και Σαπιέντζας και ζήτησε από την Επιτροπή να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Η τοποθέτηση της Επιτροπής αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
***
«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών έχει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα.
1. Η όλη προσέγγιση σε σχέση με την αλιεία  είναι στην βάση του πως η αλιεία δεν θα επηρεάσει την ιχθυοκαλλιέργεια.
Σε μια χώρα σαν την δική μας:
·      με το εκτεταμένο δίκτυο ακτογραμμών,
·      με το κλειστό της θάλασσας και του σχηματισμού πολλών κόλπων,
·      με τα σχετικά όχι μεγάλα βάθη,
·      με τον πλούσιο βυθό με την βραχώδη υφή του λόγω των γεωλογικών φαινομένων σχηματισμού του,
·      με τα πολλά ρεύματα, την καλή οξυγόνωσή της θάλασσας,
·      με την ενδιαφέρουσα μέση θερμοκρασία των νερών της και το μικρό εύρος της ετήσιας διακύμανσης της,
·      με την πλούσια βιοποικιλότητά της,
όπου λόγω των ιδανικών συνθηκών αναπαραγωγής και ανάπτυξης της ελεύθερης εκτροφής ιχθύων και γενικά των θαλάσσιων ειδών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αλιεία ως παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη της χώρας και που σχετίζεται  με την διαβίωση μεγάλης μερίδας πληθυσμού αλλά κυρίως και με την γενικότερη κοινωνική διάσταση όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης από πλευράς διατροφής σε φθηνές και πλούσιες πηγές πρωτεΐνης του πληθυσμού, μάλλον αντίστροφο έπρεπε να ήταν το αιτούμενο. ΠΩΣ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ  ΑΛΙΕΙΑ.
Ανάλογη προφανώς είναι και η προσέγγιση για τα είδη γλυκού νερού.
2. Επιλέγεται ως μοντέλο χωροθέτησης  αυτό της «συγκέντρωσης- συγκεντροποίησης» των μονάδων και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών – μεμονωμένων και σε διασπορά.
Αυτό το μοντέλο:
·      Εν δυνάμει δύναται να αποτελέσει μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
·      Υπονομεύει την ισόρροπη ανάπτυξη επί μέρους περιοχών αφού η παρουσία μεγάλων  πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί μονοσήμαντη εξάρτηση από έναν τομέα της οικονομίας   και δημιουργεί ευθέως μεγάλη αντιπαράθεση χρήσεων γης 
·      Διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικά παίκτες και ανοίγει τον δρόμο στην εξαφάνιση των μικρών παραγωγών και στην οικονομική συγκέντρωση στα χέρια ολίγων  όλου του κλάδου, όπου ουσιαστικά όλοι οι μικροί (όπως έγινε και με τον κλάδο χοιροτροφίας-πτηνοτροφίας) θα γίνουν δορυφόροι των μεγάλων δουλεύοντας για αυτούς
·      Αδυνατίζει από υγειονομικής άποψης την παραγωγική ευστάθεια  του κλάδου , αφού οποιοδήποτε πρόβλημα εξωγενές ή εσωγενές στο πάρκο ιχθυοκαλλιέργειας  μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ευζωίας του πληθυσμού
3. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η ρύθμιση όσον αφορά την αλλαγή της βιοικανότητας εκτροφής  και των αποστάσεων μονάδας από μονάδα. Έτσι, ενώ διατηρείται η υποχρέωση απόστασης ενός χιλιομέτρου μονάδας από μονάδα, αλλάζει τραγικά προς το χειρότερο ο δείκτης εκτροφής ιχθυομάζας από 150 τόνους στα 10 στρέμματα θαλάσσιας εκτροφής  στους 1500 τόνους για την ίδια έκταση.
4. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται κατά βάση οι υφιστάμενες θέσεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και ελάχιστα πραγματοποιείται ένας σχεδιασμός ως προς την εγκατάσταση  νέων. Αυτό ίσως εκφράζει και μια πίεση από τους κοινοτικούς, ιδιαίτερα με την παρουσία Ελληνίδας Επιτρόπου  στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και με την πρόσφατη ματαίωση ίδρυσης μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά , όπου πίσω βρίσκονταν, όπως ακούγεται, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
5. Η χωροθέτηση γίνεται ως εργασία – μελέτη γραφείου, και όχι ως αποτελέσματα έρευνας και συμπερασμάτων από το πεδίο. Είναι αξιοπερίεργο πως ακόμα και για την προσέγγιση συγκεκριμένων σημείων δεν υπάρχει μια ανάλυση των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των περιοχών χωροθέτησης, ενώ παρόλο ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται στην χώρα μας εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, δεν υπάρχει η οιαδήποτε συγκεκριμένη , αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, και των επιπτώσεων από την λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών στο άμεσο και γειτνιάζον περιβάλλον λειτουργίας τους.
Με βάσει τους προηγούμενους τυπικούς-διαδικαστικούς αλλά κυρίως για τους ουσιαστικούς λόγους που αναφέρθησαν τοποθετούμαστε αρνητικά.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει να απαιτήσει:
1) Την άμεση απόσυρση των δύο συγκεκριμένων περιοχών της νήσου Σχίζας και της νήσου Σαπιέντζας από το σχέδιο διαβούλευσης, επισημαίνοντας τα αναλυτικά επιχειρήματα που θέτει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, το οποίο σας επισυνάπτω.
2) Να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου και των αλιέων της περιοχής οι οποίοι διαφωνούν κατηγορηματικά με την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, καθώς και την εγκατάσταση νέων μονάδων, διότι οι υπάρχουσες έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.
3) Σας καταθέτω το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή Σχίζας και Σαπιέντζας.»

17/5/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

  ---------------------------------------------------------------------------




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δ Η Μ Ο Σ   Π Υ Λ Ο Υ – Ν Ε Σ Τ Ο Ρ Ο Σ
Πλ. Νέστορος – ΠΥΛΟΣ
        Τ.Κ. 240 01
Πληροφορίες:Γιώργος Πόπορης
ΤΗΛ:2723 3 60215 (ΣΥΖΕΥΞΙΣ)
         2723 0 23270
FAX:2723 3 60216 (ΣΥΖΕΥΞΙΣ)
         2723 0 28279
                                                                                             Πύλος 9η Μαΐου 2011
                                                                                             Αριθμ. Πρωτ. 6879
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ¨ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με την συμμετοχή φορέων του Δήμου μας κατά την συνεδρίαση της 6ης Μαΐου 2011, εξέδωσε το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα.
Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας σχετικά με τις θέσεις του Υ.Π.Ε.Κ.Α. που αφορούν την δημόσια διαβούλευση για το ¨ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ¨  για τους παρακάτω λόγους:
  1. Επειδή όλη η ευρύτερη περιοχή μας είναι τουριστικά αναπτυγμένη και παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, έρχεται σε αντίθεση με όσα χαρακτηριστικά αναφέρει η Κ.Υ.Α. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., δηλαδή:
    ¨Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών πρέπει να αποφεύγεται στις    περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού¨.  
  1. Σημειώνουμε ότι το τμήμα από Μεθώνη έως Ακριτοχώρι είναι ανεπτυγμένο τουριστικά και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο τζίρος των καταστημάτων σε τιμές του έτους 2006 ανέρχεται σε πάνω από € 10.000.000,00.
  2. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εβδομήντα οκτώ (78) επιπλωμένα διαμερί-σματα, τριάντα (30) ξενοδοχεία, έξι (6) κάμπινγκ, ογδόντα πέντε (85) εστιατό-ρια, καφέ και καταστήματα τουριστικών ειδών. Περί τις διακόσιες (200) δηλαδή επιχειρήσεις ασχολούνται με τον τουρισμό δημιουργώντας επτακόσιες (700) θέσεις εργασίας. Επίσης στην περιοχή αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό παραθεριστικές κατοικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώτο τετράμηνο αυτής της χρονιάς, κατατέθηκαν συνολικά εκατόν σαράντα πέντε (145) αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών που αφορούν την παραπάνω περιοχή.
  3. Η τουριστική περιοχή από Μεθώνη έως και Ακριτοχώρι έχει άμεση οπτική επαφή με τις δύο (2) προτεινόμενες ζώνες, βόρεια της νήσου ΣΧΙΖΑ και  ανατολικά της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ, αλλά και οι παράλιες περιοχές στις θέσεις ¨Λάμπες¨ και ¨Φοινίκη¨ που λειτουργούν τουριστικές επιχειρήσεις, απέχουν λιγότερο από χίλια (1.000,00) μέτρα.
  4. Όλη η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ¨NATURA 2000¨ δηλαδή:
-       η νήσος Σχίζα είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο τοπίο (Π.Τ.).
-       υπάρχουν εντός της προτεινόμενης ζώνης και στο βυθό της αρχαία ναυάγια.
-       στην χερσαία ζώνη της υπάρχει το σπήλαιο ¨ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ¨ το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ως αξιοποιήσιμο και είναι σε εξέλιξη από Έλληνες και ξένους γεωλόγους επιστημονικές μελέτες προς αξιοποίησή του. 
-       Στην θαλάσσια περιοχή της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ υπάρχει το θαλάσσιο πάρκο με θαλάσσια βλάστηση ¨ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ¨ με αρχαία ναυάγια στο βυθό και με σπουδαίο αρχαιολογικό υλικό (σαρκοφάγοι κ.λ.π.)
-       Το χερσαίο μέρος της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ, είναι χαρακτηρισμένο ως τοπίο προστασίας της φύσης (Π.Φ.) με δύο (2) σημαντικά μνημεία, το μοναδικό στην Μεσόγειο ¨δάσος δενδρώδους κουμαριάς¨ και η ¨Σπαρτόλακα¨ , τόπος, με απολιθωμένη γύρη. Ακόμα ευρίσκονται τα λείψανα της ¨Μονής των Βενεδικτίνων¨ και η ιστορική της σημασία είναι τεράστια (Συνθήκη ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ το 1409 μ.Χ.), επειδή τότε καθορίστηκαν τα όρια των Φράγκικων και Βενετσιάνικών κτήσεων της Πελοποννήσου.
-       Στην περιοχή της προτεινόμενης χωροθέτησης υπάρχουν δίαυλοι ναυσιπλοΐας.
-       Σε περίπτωση που στις δύο (2) προτεινόμενες περιοχές εγκατασταθούν  αυτές οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας με την προβλεπόμενη παραγωγή τους, θα παράγουν και θα αποβάλλουν ετησίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτες, απόβλητα μιάς πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Υπάρχει πλήρης αντίθεση από το γεγονός ότι η Πολιτεία έχει διαθέσει και δαπανήσει περίπου € 10.000.000,00 για την λειτουργία της ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ.
-       Στην ευρύτερη αυτή τουριστική – αγροτική περιοχή δραστηριοποιού-νται εκατό (100) και πλέον επαγγελματίες αλιείς, με δυσμενή αποτελέ-σματα γι’ αυτούς από τις προτεινόμενες δύο (2) εγκαταστάσεις υδατο-καλλιέργειας, επειδή το είδος και η διαχείρισή τους θα προσελκύει ¨καρχαριοειδή¨ με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους και παραθεριστές.
 Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να ανατρέψει τον μέχρι σήμερα χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής μας δημιουργώντας  τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και λαμβανομένου υπόψη ότι ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών είναι για όλους τους κατοί-κους και επαγγελματίες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής ζωτικός χώρος για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στις εναλλακτικές μορφές του, απαιτούμε την άμεση απόσυρση της προτεινόμενης διαβούλευσης που αφορά τις δύο (2) συγκεκρι-μένες περιοχές, δηλαδή της νήσου ΣΧΙΖΑ και νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ.
Άλλωστε η τοπική κοινωνία, για ανάλογη προσπάθεια από μέρους της Πολιτείας έχει αποφανθεί αρνητικά με αγώνες και το έτος 2007.

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Δημήτριος Παν. Καφαντάρης