ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ Ο Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ



Επικεφαλής            : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία            : petrakos.gr@gmail.com                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο            : 6977683175
Fax                        : 27210-87191, 2710-227181
site                        : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com                       

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ  ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
(στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου)

Στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συγκλήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου να πάρει θέση στο θέμα της «Στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών», ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος στην τοποθέτησή του πρότεινε τα παρακάτω και κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αρνητικά πάνω στην στρατηγική μελέτη του ΥΠΕΚΑ που έχει δώσει για διαβούλευση.
Επίσης ο Θανάσης Πετράκος κατέθεσε:
α) Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή Σχίζας και Σαπιέντζας και ζήτησε από την Επιτροπή να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
β) Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Κορινθίων.
γ) Ζήτησε να υιοθετηθούν οι θέσεις του Δ.Σ. Επιδαύρου.
***
Για τα γενικότερα ζητήματα της στρατηγικής μελέτης του ΥΠΕΚΑ, μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών έχει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα.
1. Η όλη προσέγγιση σε σχέση με την αλιεία  είναι στην βάση του πως η αλιεία δεν θα επηρεάσει την ιχθυοκαλλιέργεια.
Σε μια χώρα σαν την δική μας:
·      με το εκτεταμένο δίκτυο ακτογραμμών,
·      με το κλειστό της θάλασσας και του σχηματισμού πολλών κόλπων,
·      με τα σχετικά όχι μεγάλα βάθη,
·      με τον πλούσιο βυθό με την βραχώδη υφή του λόγω των γεωλογικών φαινομένων σχηματισμού του,
·      με τα πολλά ρεύματα, την καλή οξυγόνωσή της θάλασσας,
·      με την ενδιαφέρουσα μέση θερμοκρασία των νερών της και το μικρό εύρος της ετήσιας διακύμανσης της,
·      με την πλούσια βιοποικιλότητά της,
όπου λόγω των ιδανικών συνθηκών αναπαραγωγής και ανάπτυξης της ελεύθερης εκτροφής ιχθύων και γενικά των θαλάσσιων ειδών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αλιεία ως παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη της χώρας και που σχετίζεται  με την διαβίωση μεγάλης μερίδας πληθυσμού αλλά κυρίως και με την γενικότερη κοινωνική διάσταση όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης από πλευράς διατροφής σε φθηνές και πλούσιες πηγές πρωτεΐνης του πληθυσμού, μάλλον αντίστροφο έπρεπε να ήταν το αιτούμενο. ΠΩΣ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ  ΑΛΙΕΙΑ.
Ανάλογη προφανώς είναι και η προσέγγιση για τα είδη γλυκού νερού.
2. Επιλέγεται ως μοντέλο χωροθέτησης  αυτό της «συγκέντρωσης- συγκεντροποίησης» των μονάδων και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών – μεμονωμένων και σε διασπορά.
Αυτό το μοντέλο:
·      Εν δυνάμει δύναται να αποτελέσει μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
·      Υπονομεύει την ισόρροπη ανάπτυξη επί μέρους περιοχών αφού η παρουσία μεγάλων  πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί μονοσήμαντη εξάρτηση από έναν τομέα της οικονομίας   και δημιουργεί ευθέως μεγάλη αντιπαράθεση χρήσεων γης 
·      Διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικά παίκτες και ανοίγει τον δρόμο στην εξαφάνιση των μικρών παραγωγών και στην οικονομική συγκέντρωση στα χέρια ολίγων  όλου του κλάδου, όπου ουσιαστικά όλοι οι μικροί (όπως έγινε και με τον κλάδο χοιροτροφίας-πτηνοτροφίας) θα γίνουν δορυφόροι των μεγάλων δουλεύοντας για αυτούς
·      Αδυνατίζει από υγειονομικής άποψης την παραγωγική ευστάθεια  του κλάδου , αφού οποιοδήποτε πρόβλημα εξωγενές ή εσωγενές στο πάρκο ιχθυοκαλλιέργειας  μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ευζωίας του πληθυσμού
3. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η ρύθμιση όσον αφορά την αλλαγή της βιοικανότητας εκτροφής  και των αποστάσεων μονάδας από μονάδα. Έτσι, ενώ διατηρείται η υποχρέωση απόστασης ενός χιλιομέτρου μονάδας από μονάδα, αλλάζει τραγικά προς το χειρότερο ο δείκτης εκτροφής ιχθυομάζας από 150 τόνους στα 10 στρέμματα θαλάσσιας εκτροφής  στους 1500 τόνους για την ίδια έκταση.
4. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται κατά βάση οι υφιστάμενες θέσεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και ελάχιστα πραγματοποιείται ένας σχεδιασμός ως προς την εγκατάσταση  νέων. Αυτό ίσως εκφράζει και μια πίεση από τους κοινοτικούς, ιδιαίτερα με την παρουσία Ελληνίδας Επιτρόπου  στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και με την πρόσφατη ματαίωση ίδρυσης μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά , όπου πίσω βρίσκονταν, όπως ακούγεται, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
5. Η χωροθέτηση γίνεται ως εργασία – μελέτη γραφείου, και όχι ως αποτελέσματα έρευνας και συμπερασμάτων από το πεδίο. Είναι αξιοπερίεργο πως ακόμα και για την προσέγγιση συγκεκριμένων σημείων δεν υπάρχει μια ανάλυση των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των περιοχών χωροθέτησης, ενώ παρόλο ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται στην χώρα μας εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, δεν υπάρχει η οιαδήποτε συγκεκριμένη , αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, και των επιπτώσεων από την λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών στο άμεσο και γειτνιάζον περιβάλλον λειτουργίας τους.
Με βάσει τους προηγούμενους τυπικούς-διαδικαστικούς αλλά κυρίως για τους ουσιαστικούς λόγους που αναφέρθησαν τοποθετούμαστε αρνητικά.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει να απαιτήσει:
1) Την άμεση απόσυρση των δύο συγκεκριμένων περιοχών της νήσου Σχίζας και της νήσου Σαπιέντζας από το σχέδιο διαβούλευσης, επισημαίνοντας τα αναλυτικά επιχειρήματα που θέτει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, το οποίο σας επισυνάπτω.
2) Να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου και των αλιέων της περιοχής οι οποίοι διαφωνούν κατηγορηματικά με την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, καθώς και την εγκατάσταση νέων μονάδων, διότι οι υπάρχουσες έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.
3. Να συνταχθεί με το ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Κοινοτήτων Σοφικού, Κόρφου και Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση  ιχθυοτροφείων στην περιοχή τους.»

25/5/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ