Ο κ. Μπεγλίτης τι κάνει για τα Ιχθυοτροφεία;;

Οι απόψεις του υφυπουργού κ. Γ. Μανιάτη για το θέμα της χωροθετησης ιχθυοτροφείων στην Αργολίδα όπως τις διατύπωσε στην παρουσία του στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Επιδαύρου.

Μαΐου 18, 2011 
Την επιστημονική και πολιτική του άποψη ότι όλες οι θάλασσες της Αργολίδας είναι κορεσμένες από τις ήδη υφιστάμενες ιχθυοτροφικές μονάδες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παραπέρα επέκτασής τους, κατέθεσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του  στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου, που έγινε την Παρασκευή 13.05.2011, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό, με την παρουσία άνω των 150 πολιτών του Δήμου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μανιάτης ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε και στα ακόλουθα:
  1. Η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από την εκπόνηση και υιοθέτηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, προκειμένου να σταματήσουμε την σημερινή ασύδοτη, άναρχη και πολλές φορές παράνομη λειτουργία φορέων. Η προφανής και αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του χωροταξικού, οφείλει να λάβει υπόψη της την σαφή σύγκρουση χρήσεων γης – θάλασσας που υφίσταται ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες, όπως η Επίδαυρος και ευρύτερα η Αργολίδα.
  2. Πριν 2 περίπου χρόνια, το καλοκαίρι του 2009, η Αργολίδα έζησε την οδυνηρή εμπειρία της πλήρους αντίθεσης του συνόλου των φορέων του Νομού, στην επέκταση της λειτουργίας υφιστάμενης μονάδας στη Νήσο Πλατειά του Δήμου Ασίνης (Δημοτικό Συμβούλιο, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Σύλλογοι Επαγγελματιών Τολού – Δρεπάνου, κ.ά.) και παρ’ όλα αυτά ο τότε διορισμένος από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχης, προεκλογικά και με πλήρη αδιαφορία στις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, είχε προχωρήσει στην έγκριση και υπογραφή των όρων επέκτασης της μονάδας. Ο κ. Γ. Μανιάτης είχε τότε διευκρινίσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας, ότι θεωρεί πως η Αργολίδα έχει εξαντλήσει την φέρουσα ικανότητά της σε εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων, θεωρείται κορεσμένη και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται να υπάρξει ουδεμία επέκταση υφιστάμενης μονάδας και προφανώς εγκατάσταση και λειτουργία οποιασδήποτε νέας.  Στις θέσεις αυτές ο κ. Γ. Μανιάτης επιμένει απολύτως και σήμερα.
  3. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα αρμοδιοτήτων που δεν λύθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά ούτε προς το παρόν από την σημερινή και το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη συναρμοδιοτήτων 3 τουλάχιστον Υπουργείων (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης), γεγονός που δυστυχώς δεν επιτρέπει ούτε την αυστηρή παρακολούθηση της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούν οι μονάδες αυτές, ούτε τη δυνατότητα παρακολούθησης των προϋποθέσεων που επιβάλλει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κ.ά.
  4. Η πρόταση για το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αποτελεί ένα κείμενο μελετητή, το οποίο ασφαλώς θα υποστεί την κριτική και τις βελτιώσεις που επιβάλλονται από τη δημοκρατική διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να υπάρξει τεκμηριωμένη και δημόσια κατάθεση των απόψεων όλων των φορέων του Δήμου Επιδαύρου, ιδιαίτερα στο ζήτημα της χωροθέτησης της ζώνης Α6, η οποία είναι προφανές ότι ξεπερνά κατά πολύ τα ανεκτά όρια ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Στις θέσεις των φορέων, ιδιαίτερη σημασία έχει να αναδειχθούν οι προτάσεις του Δήμου και της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την σπουδαία τουριστική και πολιτιστική σημασία της Επιδαύρου, αλλά επιπλέον και οι απόψεις του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Επιδαύρου, οι οποίοι με σαφήνεια και αποδεικτικά στοιχεία περιγράφουν την κατάσταση που έχει σήμερα διαμορφωθεί, ως μη δεχόμενη καμία παραπέρα υποβάθμιση και ταυτόχρονα ως έχουσα οδηγήσει στη σημαντική συρρίκνωση των παράκτιων αλιευτικών πληθυσμών, αλλά και των προοπτικών επιβίωσης των εκατοντάδων οικογενειών παράκτιων αλιέων της περιοχής.
  5. Είναι αυτονόητο και προφανές, ότι σε οποιαδήποτε προσέγγιση του ζητήματος της ανάπτυξης της Επιδαύρου, κομβικό σημείο πρέπει να αποτελέσει η ύπαρξη του παγκόσμιας εμβέλειας Αρχαίου Θεάτρου, του μικρού Θεάτρου Επιδαύρου, αλλά και όλων των υπόλοιπων πολύ σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της περιοχής.
  6. Μετά από συνεννόηση που είχε ο Υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκη, ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν στην Αθήνα να καταθέσουν τις απόψεις τους για το χωροταξικό οι Δήμαρχοι της Αργολίδας που το θέμα τους αφορά (Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλίου).