Ιχθυοκαλλιέργειες και κέρδη για τους λίγους; η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη με οφέλη για όλους ;;




Στις 26 Μαΐου  λήγει το χρονικό όριο για την διαβούλευση  μέσω διαδικτύου του Ειδικού  Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑ).
Εδώ θέλω να θίξω ένα θέμα σχετικά με την «διαβούλευση» και τον τρόπο που γίνεται αυτή. Ένα πρώτα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε σχετικά με την εξοικείωση  των φορέων  με το πρόγραμμα «διαύγεια» και την διαβούλευση μέσω διαδικτύου, είναι ότι αρκετούς  μήνες μετά την εφαρμογή του , οι ενδιαφερόμενοι  φορείς  αγνοούν ότι είναι πλέον υποχρεωμένοι  πέρα από την ανάρτηση όλων των αποφάσεων τους στο διαδίκτυο , να παρακολουθούν και  όλες τις  αναρτήσεις  που τους ενδιαφέρουν και να θέτουν  εκεί πλέον θέσεις, απόψεις, προτάσεις, κριτικές κλπ Αυτό γίνεται εύκολα αρκεί να δοθεί το απαραίτητο βάρος στην οργάνωση μιας υπηρεσίας εξοικειωμένης με τα ηλεκτρονικά μέσα, και εδώ πολλά μπορεί να «διδάξει» η εμπειρία της αντίστοιχης δουλειάς που έχει κάνει  ο περιφερειάρχης .
Κάνω την παραπάνω αναφορά γιατί διαπίστωσα ότι ήμουν ο πρώτος που αναλήφθηκε  την ανάρτηση στο διαδίκτυο, την οποία βεβαίως έκανα αμέσως   αναδημοσίευση της σχετικής διεύθυνσης και σχολίασα  ότι περιμένω  με ενδιαφέρον τις επίσημες θέσεις των εκλεγμένων εκπροσώπων μας  στην  Αυτοδιοίκηση  Α  και Β βαθμού, για να δούμε επιτέλους τώρα που τίθεται το θέμα επί τάπητος και ολοκληρωμένα  σε ένα κείμενο  εκατοντάδων σελίδων τι θέση θα πάρουν.
Μια επίσης διαπίστωση που θέλω να κάνω είναι ότι η άλλη πλευρά της μη διαφάνειας της λογοκρισίας της περιορισμένης και ελεγχόμενης ενημέρωσης  είναι αυτή του να έχεις τεράστιο  όγκο  σχετικών η άσχετων με το θέμα πληροφοριών , οι οποίες με την πληθώρα τους σε αποτρέπουν να τις μελετήσεις ,έτσι  φτάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης.
Συμπερασματικά κρίνω πως όλο το κείμενο του ΕΠΧΣΑΑ έχει «βγει»  από τα γραφεία των κυρίαρχων στο κλάδο της  υδατοκαλλιέργειας εταιρειών ,γιατί βρίσκει μόνο θετικά στην ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών καμία αντίθεση η σύγκρουση συμφερόντων με άλλες  δραστηριότητες , καμία μόλυνση στο περιβάλλον  καμία επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες . Το αρμόδιο υπουργείο   δεν θέτει απλά  μόνο το ζήτημα, αλλά παίρνει και σαφή θέση «διαφημίζοντας»   τις υδατοκαλλιέργειες  για το πόσο , αγνές και αμόλυντες είναι!!
 Χθες συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων το οποίο ομόφωνα τάσσεται  κατά της πρότασης  του Υπουργείου. Υπάρχουν επίσης τοπικές και συλλογικές διεργασίες και αντιδράσεις που σε επόμενες αναρτήσεις μας  θα αναφέρουμε, όταν θα καταφέρουμε και εμείς να ....πάρουμε  τα επίσημα  κείμενα  των ψηφισμάτων που έχουν εκδοθεί και τα έχουμε ζητήσει.