30 ημέρες το Κίνημα Πολιτών στις πλατείες!!




Τριάντα ημέρες παρουσίας των πολιτών στις πλατείες και ήδη είναι το σημείο αναφοράς όλων των ανθρώπων οχι μόνο αυτής της χώρας αλλα και διεθνώς. Κυρίως αυτών που ασχολούνται "επαγγελματικά" με την πολιτική, οι οποίοι κάνουν αναφορά σε αυτό, σε κάθε ομιλία τους θέλοντας να καλοπιάσουν, να υποτάξουν να υποτιμήσουν η να υπερτονίσουν στις ομιλίες τους αυτό το κίνημα.

Και ναι επάξια ειναι ένα κίνημα αυτό το πρωτόγνωρο και ελπιδοφόρο ξεσήκωμα των πολιτών από τον καναπέ στη πλατεία, σφίγγωντας το χέρι σε "αγανακτισμένη" γροθιά φωνάζοντας με οργή τα θέλω του.

Όμως εντυπωσιακά νεα ποιοτικά χαρακτηριστικά αναδεικνύονται οχι μόνο απο την επιμονή την οποία δείχνουν για τριάντα ημέρες τώρα και την δήλωση τους ότι θα παραμείνουν στις πλατείες για όσο χρειαστεί, αλλά και για την εφαρμογή στη πράξη δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας, διαλόγου, συνεννόησης, συντροφικότητας που δοκιμάζονται καθημερινά στο στίβο των λαϊκών συνελεύσεων με την συμμετοχή χιλιάδων, διαφορετικών ιδεολογικά και πολιτικά πολιτών.

Επίσης είναι εντυπωσιακό πως το παζλ της ενότητας τους στη κοινή δράση, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις τους, κομμάτι κομμάτι, με δυσκολία πολλές φορές αλλά και με αξιοθαύμαστη υπομονή και επιμονή (για τα ελληνικά δεδομένα), αναδεικνύουν και προβάλλουν στην κοινωνία το άλλο πρόσωπο του Έλληνα, το "καλό", το υποδειγματικό, το ελπιδοφόρο, αυτό που μαζεύει την θετική ενέργεια των ανθρώπων κάνοντας την μηχανή παραγωγής πολιτικής δράσης και διέξοδο.




Είναι επίσης άξιο λόγου οτι παρά τις προσπάθειες που γίνονται απο διάφορες πλευρές να "καπελώσουν" αποφάσεις και ψηφίσματα προβάλλοντας απόψεις που χαρακτηρίζουν μονόπλευρα κοινωνικές ομάδες η κομματικές θέσεις, με πόση σοβαρότητα και εμπειρία απομονώνονται αυτές οι φωνές η παίρνουν απο τις απόψεις αυτές, μόνο αυτό που κρίνουν πως αφορά το σύνολο.

Στο καζάνι των ιδεών, των προτάσεων, των πολιτικών. των απόψεων, των σκοπιμοτήτων, μπορεί ο καθένας να ρίξει το δικό του υλικό. Μπορεί να είναι μια προσωπική άποψη, ένα αγνό και απονήρευτο ερώτημα, μια μελετημένη και τεκμηριωμένη θεωρητικά άποψη εως μια αυθόρμητη και επαναστατική προτροπή! Όλα είναι υπο συζήτηση και στην κρίση των πολιτών που αποφασίζουν άμεσα για αυτά. Όμως σε ένα καζάνι που βράζει ιδέες σημασία μεγάλη έχει και το αποτέλεσμα....τι σουπα βγάζει η θα βγάλει!

Θέλω να πιστεύω πως ήδη μετα από 30 ημέρες το κίνημα των πολιτών στις πλατείες όλης της χώρας έχει απλώσει τις ρίζες του, έχει δοκιμαστεί η αντοχή του και η συνοχή του ακόμα και στη προσπάθεια διάλυση του με την βια από τις δυνάμεις καταστολής, ειναι μαζικό, μαχητικό και όσο περνάει ο καιρός πιο αποφασισμένο να πετύχει τους πολύ βασικούς και κυρίαρχους στόχους του.