"Πέμπτη φάλαγγα"....





Δυο πράγματα απο την χθεσινή ημέρα θέλω να σχολιάσω, που δεν είναι βέβαια διαφορετικά, ένα είναι, και παρουσιάζεται κατά περίπτωση με διαφορετικό πρόσωπο. Τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στα ΕΛΠΕ.

Κοινό τους γνώρισμα η στενή πρόσδεση στο άρμα της "εξουσίας ΠΑΣΟΚ", και η τυφλή υποταγή στα κελεύσματα της πολιτικής που αυτό ασκεί στη χώρα, αλλά και σε κάθε "χώρο" όπως τα ΕΛΠΕ.

Οι πρώτοι υπακούοντας σε μια λογική δισυπόστατη, ταξική αντιλαϊκή υποταγμένη στα μεγάλα ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα, σε σύγκρουση ακόμα και με την συνείδηση τους, υποτασσόμενοι στα εκβιαστικά διλήμματα της ηγεσίας τους ψήφισαν και έδωσαν "εμπιστοσύνη"σε μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και κομμάτι - κομμάτι ξεπουλάει τη χώρα

Οι δεύτεροι υπακούοντας στα στενά προσωπικά τους συμφέροντα, κόντρα στο σύνολο των συναδέλφων τους που αντιστέκονται αγωνιστικά στην επίθεση της διοίκησης για περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, παίζοντας ένα γνωστό τους άλλωστε ρόλο, αυτόν της "πέμπτης φάλαγγας", τορπιλίζουν κάθε έννοια ενότητας και αγωνιστικότητας των εργαζομένων κάνοντας έτσι πιο εύκολο το έργο της διοίκησης να περάσει τα σχέδια της.

Δυο περιπτώσεις που δείχνουν το ίδιο αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας, την ευκολία να διαφθείρει συνειδήσεις, να υποτάσσει συμφέροντα, να δημιουργεί αντιθέσεις και ρήξεις με το παρελθόν όταν οι άνθρωποι δεν έχουν αντιστάσεις στις άνομες και ανήθικες προσωπικές απολαβές, όταν βάζουν πάνω από το συλλογικό συμφέρον το ατομικό.

Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός μιας πολιορκούμενης πόλης ή εμπόλεμης χώρας εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ΄ ωφελεία του εχθρού. Το είδος αυτό της προπαγάνδας μπορεί να είναι είτε εγχώριο (εσωτερική), είτε εξωτερική (εκ του εχθρού) και εκδηλώνεται με διασπορά ψευδών ειδήσεων (ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες - φέιγ-βολάν) μέχρι και δολιοφθορές. (Από τη Βικιπαίδεια)