Μερικές σκέψεις πάνω στις δηλώσεις Τατούλη για τις ιχθυοκαλλιέργειες Πελοπονήσσου

Με τις χθεσινές δηλώσεις του κ.Περιφερειάρχη στο περιφεριακο συμβούλιο,μπορούμε να πούμε πως έχουμε τα δεδομένα για να συνοψισουμε και να ανακεφαλαιωσουμε κάπως το θέμα υδατοκαλλιεργειες για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έχουμε λοιπόν τα εξής στοιχεία.


Α. Με βαση το δημοσιευθεν χωροταξικό και μετά την δημόσια διαβούλευση,δημιουργήθηκε ένα σχέδιο κοινης υπουργικής απόφασης(ΚΥΑ).
Σε αυτο το σχέδιο η περιφέρεια κατέθεσε προτάσεις (αναρωτιόμαστε ποιες είναι αυτές και γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν),οι οποίες και υιοθετήθηκαν ΌΛΕΣ στο σχέδιο.

Δηλαδή με βαση τα λεχθέντα του Περιφερειάρχη η Α6 ζώνη εχει φτάσει στα επίπεδα που έχει προσδιορίσει η περιφέρεια (ποια είναι αυτά τα επίπεδα);
Το μονο όμως που λέγεται καθαρά είναι ότι η περιοχή της νέας Επιδαύρου, έχει ΑΠΑΛΛΑΓΕΊ απο τη ζώνη ιχθυοκαλλιεργειων,όπως και άλλες ¨κοσμοπολιτικες¨περιοχες με ποιο ισχυρούς όπως φαίνεται παράγοντες,όπως το Πόρτο Χέλι,Κρανίδι κλπ.

Β. Απο τις σκόπιμα τεράστιες περιοχές που δόθηκαν σαν ζώνες Α4,Α5,Α6 κλπ, θα επιλέγουν κάποιες μικρότερες περιοχές που μέσα απο την διαβούλευση ΔΕΝ έφεραν ιδιαίτερες αντιδράσεις η δεν είναι μείζονος σημασίας (πολιτικού κόστους),για την κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες και εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι υπάρχουσες μονάδες.
Εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Υπάρχει πραγματική εικόνα και στοιχεία για την σημερινή παραγωγή και έκταση των υπαρχόντων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειων που με βαση αυτά θα ελεχθουν ετσι ωστε να μην υπάρξει επιπλέον αύξηση παραγωγής και έκτασης;;

Είναι γνωστό πως στη περιοχή λειτουργούν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειων, όπως επίσης και μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Μέσα απο αυτή τη διαδικασία και αναδιανομή των περιοχών που θα φέρει το χωροταξικό,είναι σίγουρο πως θα προκυψουν νέες ανακατατάξεις στη σύνθεση των επιχειρήσεων και νομοτελειακά θα επικρατήσουν τελικά (σε πανελλαδικό επίπεδο) πολυ λίγες μεγάλες ΑΕ,πολυεθνικων οικονομικων συμφερόντων που θα ελέγχουν όλο τον κερδοφόρο κλάδο υδατοκαλλιεργειων.

Κρατάμε σαν επιστέγασμα τις εξής διαβεβαιώσεις :

Α. Οι περιοχές μας(περιφέρειας) έχουν χαρακτηριστεί στην ΚΥΑ σαν ΚΟΡΕΣΜΈΝΕΣ.
Β. Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα υφιστάμενα πλαίσια συνολικής έκτασης και παραγωγικής διαδικασίας.
Γ. Δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία νέα άδεια.
Δ. Η αναθεώρηση των χωροταξικών πλαισίων είναι έργο της περιφέρειας.
Με βαση τα παρα πάνω τον λόγο έχουν ασφαλώς οι τοπικές κοινωνίες που θίγονται έτσι η αλλιώς και καλούνται να αντιδράσουν ανάλογα.

Από το iPad μου