Όχι στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Η.Δ. ΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Θέμα: «Όχι στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστό ότι χθες βράδυ ανακοινώθηκε από τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Αμύνταιο.
Η κυβέρνηση και η τρόικα βγάζουν στο σφυρί για τα υπερκέρδη των ιδιωτών τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που χτίστηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού!
Το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν αποτελεί μια "απλή", έτσι και αλλιώς καταδικαστέα, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, σαν όλες τις άλλες. Αντιθέτως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να κουρσευθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Και αυτό γιατί ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο που παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η παραγωγή του (εξόρυξη, μεταφορά, καύση κλπ), απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες και θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν ενώ αποσβένονται σε βάθος δεκαετιών! Πώς λοιπόν, θα ανοίξει ο λιγνίτης για τους ιδιώτες, άμεσα όπως θέλουν Κυβέρνηση – Κομισιόν και ΔΝΤ;
Πολύ απλά πωλούνται οι έτοιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και είναι βέβαιο ότι μετά το ξεπούλημα των λιγωτικών μονάδων έρχεται και η εκποίηση της ΔΕΗ!
Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβότερο ιδιωτικό ρεύμα, "θηλιά στο λαιμό" των εργαζομένων και πολύ περισσότερο των επισφαλών εργαζόμενων και των ανέργων!
Όταν εκποιήθηκαν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή, την περίοδο 1996-99, όπου και αυτή βρισκόταν κάτω από τους ίδιους μηχανισμούς του ΔΝΤ και με μια κυβέρνηση που έλεγε και αυτή σε όλα όσα της ζητούσαν οι δανειστές, ναι, την επόμενη τριετία ακρίβυνε το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και 93%. Κόπηκαν οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά σε ποσοστό 33%. Ένας στους τρεις δηλαδή δεν είχε ρεύμα.
Βλέπουμε δηλαδή να ακολουθούνται οι ίδιες συνταγές, που οδήγησαν την Αργεντινή στη χρεοκοπία.
Όταν λοιπόν οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Πάγκαλος και Παπακωνσταντίνου μας λένε ότι θα γίνει «της Αργεντινής», αυτό προφανώς εννοούν.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα δεν αφορά απλά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αφορά όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.
Γι’ αυτό το θέμα είναι κατεπείγον και πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να τεθεί ως θέμα της Η.Δ. στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου και να λάβει απόφαση, η οποία να λέει:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι κατηγορηματικά αντίθετο με το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και με την εκποίηση της ΔΕΗ, γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ χτίστηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού».
Οφείλουμε να συμπαραταχθούμε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι αγωνίζονται για να μην ξεπουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και να μην εκποιηθεί η ΔΕΗ.


27-9-2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ


- Posted using BlogPress from my iPad