Αλλαγή τιμής ζώνης για τα αυθαίρετα ;;


απο το diogenis-press.gr
Επιτυχή κατάληξη είχαν οι προσπάθειες της βουλευτού Κορινθίας, κας Κατερίνας Φαρμάκη – Γκέκη, αναφορικά με την μείωση της τιμής ζώνης βάσει της οποίας υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαιρέτων για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων του Νομού Κορινθίας, στις οποίες δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία-προσθήκη, που κατέθεσε στις 27-10-2011 η κα βουλευτής στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στο οποίο η ίδια είναι εισηγήτρια, καθορίζεται η τιμή ζώνης ως εξής:

Η Κορίνθια βουλευτής, που λόγω και της επαγγελματικής της ιδιότητας έγινε αποδέκτης της συγκεκριμένης στρέβλωσης για το Νομό Κορινθίας, ήρθε σε επαφή επανειλημμένα και με το Υπουργείο ΠΕΚΑ και με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Λόγω της εμπλοκής όμως, που προκάλεσε η συναρμοδιότητα των δύο υπουργείων, η κα βουλευτής αναγκάστηκε να καταθέσει γραπτή ερώτηση με την οποία πρότεινε συγκεκριμένη ρύθμιση στο ΥΠΕΚΑ και στον αρμόδιο υπουργό κ.Σηφουνάκη, καλώντας τον να την αποδεχθεί προκειμένου να αποκατασταθεί επιτέλους, η συγκεκριμένη αδικία.

Μετά την κατάθεση της πρότασης και την προσωπική συνεργασία της κας βουλευτού με τον αρμόδιο υπουργό, το υπουργείο έκανε δεκτή την προτεινόμενη ρύθμιση και δέχθηκε να κατατεθεί η σχετική τροπολογία από την κα Φαρμάκη- Γκέκη.

Η τροπολογία προβλέπει:
«α. Για τα ακίνητα τα ευρισκόμενα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στη τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

β. Για τα υπόλοιπα ακίνητα στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στη τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.»
--------------------------------------------------------------------------------------------------
O ΝΟΜΟΣ 4014/2011 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 24 , ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
7. Στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δημοτικό διαμέρισμα του αυθαίρετου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή
ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.