Διάλογος ΠΟΛΙΤΩΝ.


Ένας ενδιαφέρων δημόσιος διάλογος εγινε στο facebook σήμερα το πρωί, τον οποίο κρίνω σκοπιμο να αναρτήσω, σαν παράδειγμα μιας ώριμης συζήτησης μεταξυ πολιτών.
Evangelos Spinthakis
Για την ταμπακέρα κουβέντα δεν λένε οι αριστεροί, μόνο όταν είναι να κάνουν κριτική στον μεγάλο δικομματισμό, ανασταίνονται.Δεν βλέπεις βεβαίως καμιά διαφορά μεταξύ του Πρετεντέρη και ανθρώπων που έχουν μείνει μακρυά από τον πάσης φύσεως κομματισμό μικρό ή μεγάλο και το έχουν πληρώσει. Και δεν μιλώ για μένα. Εγώ πρωτίστως είμαι πολίτης και μετά "οικολόγος" ή οτιδήποτε άλλο. Ναι, δεν έχω τίποτε να πω με πολλούς αριστερούς και άλλους κομματικούς. Για το τι κάνω σήμερα, αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ασφαλώς δεν αφορά την συνήθη αριστερά. Δεν προγκάω τον Δημητρη ως προσωπικότητα την οποία σέβομαι, την αριστερά προγκάω και όσους αισθάνονται υποχρεωμένοι να απολογηθούν για αυτήν.
Giorgos Vasiliadis
Βαγγέλη έχουμε συζητήσει αρκετά νομίζω και ξέρεις τις απόψεις μου.ΑΥτο το επιθετικό και εριστικο ύφος δεν σε τιμά, ούτε οι γενικοτητες περί αριστεράς που ¨κυβέρνησε¨ δήμους και σωματεία....Ξέρεις πολυ καλα πως δεν είναι ¨κυβερνηση¨ μια διοίκηση ενός δήμου,με τις περιορισμένες δυνατότητες άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.Αλλα και πάλι υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα στην αυτοδιοίκηση,όπως ο αείμνηστος Αμπατζογλου, στην Ελευσινα, ο Φιλίππου δημος Σαρωνικου, ο Κορτζιδης Δημος Ελληνικού κλπ.Αλλα δεν κατάλαβα,κακίζεις την αριστερά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ γιατι δεν συμμετέχει στο παιχνιδάκι της ¨Εθνικής σωτηρίας¨?
Evangelos Spinthakis
Όχι, δεν κακίζω κανένα για κυβέρνηση ή όχι, γιατί πια δεν ξέρω ποια είναι η λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα. Κακίζω την "αριστερή" σκέψη που ηγεμονεύει ιδεολογικά όλη την χώρα και έχει τεράστιες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε. Αν με βλέπεις εριστικό, κάνε υπομονή μερικούς μήνες να δεις πως θα συζητάμε..... Μα δεν έχω πρόταση? Ναι, αλλά όχι για την σωτηρία της χώρας. Τέτοια πρόταση πια έχουν μόνο τα κόμματα. Εγώ ως πολίτης μιλώ και προσπαθώ να δημιουργήσω δίκτυα. Μόνοι μας θα σωθούμε. Αλλοι πιστεύουν ότι η σωτηρία μας εξαρτάται απο τι θα κάνουν τα κόμματα. Περί ορέξεως .....
Giorgos Vasiliadis
Βαγγέλη μου δεν θέλω να σε προσβάλω , αλλά νομίζω ότι έχεις μια ιδεολογική και πολιτική σύγχυση. Λες "αριστερή σκέψη" και μέσα εκεί χώνεις ότι κακό υπάρχει στη χώρα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Αλήθεια τι εννοείς "αριστερή σκέψη" να το συζητήσουμε αν είναι και πόσο "αριστερή" , επίσης αν η αριστερά ηγεμόνευε ιδεολογικά, θα είχε και την πολιτική εξουσία στη χώρα, πράγμα που δεν συμβαίνει φυσικά....
Evangelos Spinthakis
Ιδού ένα παράδειγμα για το πως φτάσαμε ως εδώ με την αριστερά να προασπίζεται τα λαικά συμφέροντα. όντως βρίσκομαι σε σύγχυση. Η αριστερά μόνο έχει την γνωστή σιγουριά. Oχι ένας, αλλά ούτε τρεις πλανήτες δεν αρκούν για να συντηρήσουν τον ξέφρενα σπάταλο «ελληνικό τρόπο ζωής». Αυτό είναι το συμπέρασμα για την Ελλάδα που προκύπτει από την τελευταία έκθεση της διεθνούς οργάνωσης WWF για την περιβαλλοντική υγεία της Γης, υπό τον τίτλο «Ζωντανός πλανήτης 2008». (ακολουθει μεγαλο κειμενο της WWF που δεν κρινω σκοπιμο να παραθεσω εδω)
Giorgos Vasiliadis

Ελπίζω βέβαια πως δεν εντάσσεις στην αριστερά το ..πασοκ...
Τώρα φεύγω για το σχολείο. Τώρα δουλεύω πιο σκληρά με λιγότερα λεφτά. Οχι γιατί θέλω να γίνω δούλος της τροικας. Αλλά γιατί το μόνο αποκούμπι της φτωχολογιάς για τα παιδιά είναι το δημόσιο σχολείο.
Giorgos Vasiliadis
Σε αυτό βεβαίως συμφωνούμε.
Lamdros Kostaras
Καλημέρα σας , αν μου επιστρέπεται να παρατηρήσω ότι οι Αμπατζόγλου και Κορτζίδης επέδειξαν απόψεις και στοιχεία διακυβέρνησης πέραν γνωστων "αριστερών" θέσεων. Πολλές αριστερές θέσεις καταργούνται την ώρα της πραγματικής διακυβέρνησης (δεν είναι δικά μουλόγια). Η αριστερά πρέπει να είναι εναλλακτική πρόταση αλλά αυτό δε γίνεται μόνο με αντίσταση στο δρόμο. Το μήνυμα ή έλα στο πόλεμο ή είσαι κάτι ξένο το πετάω ως αποκρουστικό. Αυτή είναι η ευθύνη της αριστεράς κατά τη ταπεινή μου γνώμη. Η αριστερά πρέπει να μάθει καταρχήν να ενώνει και να μπορεί να παραμένει ενωμένη όταν μεγαλώνει και φτάνει η ώρα της ευθύνης και της κατάθεσης θετικής πρότασης.
Giorgos Vasiliadis
Λάμπρο καλημέρα, όταν προσπαθούμε να γενικεύσουμε και να βάλουμε ταμπέλες αριστεροσύνης, δημιουργούμε σύγχυση ιδεών και τελικά της πραγματικότητας.Ο καθένας μας απο ότι φαίνεται, εχει διαφορετική εντύπωση και γνώμη για το τι είναι αριστερά. Αυτο βέβαια συμβαίνει και μέσα στους κόλπους της ίδιας της οργανωμένης αριστεράς. Παράδειγμα εγώ, που παρά τα 15 χρόνια θητείας μου στο ΚΚΕ παλιότερα, θεωρώ πως πολλές από τις πολιτικές του δεν προσεγγίζουν αυτο που εχει ανάγκη σήμερα ο τόπος και οι εργαζόμενοι, οπως το ιδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που εχω καθαρό,(και πρέπει ο καθένας να το κάνει) είναι ότι ταξικά, ιδεολογικά και πολιτικά εγώ ανήκω σε αυτόν το χώρο, φροντίζοντας και συμβάλλοντας να γίνει και πολιτικά κυρίαρχος.
Lamdros Kostaras
Εγώ περιορίστηκα σε μία-δύο βασικές προυποθέσεις που είναι αναγκαίες ώστε να υπάρξει πολιτική κυριαρχία. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο το στοιχείο της ένταξης και της ταμπέλας στην αριστερά. Ισως διότι η πολιτική κυριαρχία δεν είναι ειλικρινής στόχος. Η αριστερά πρέπει να μάθει να απλώνεται και να δαχειρίζεται κρίσιμα μεγέθη ώστε να αποτελεί πρόταση. Είπα επίσης ότι ο καθένας μας διάγει ένα πόλεμο και πολλοί δεν έχουμε διάθεση να συμμτέχουμε σε έναν δεύτερο διαρκή πόλεμο χωρίς χρονοδιάγραμμα. Πρακτικές είναι οι διαφορές και όχι ιδεολογικές. Στο κάτω κάτω η κοινωνία θέλει λύσεις και περνάει περιστασιακά από την αριστερά όταν μειώνονται τα επιδόματα. Πως θα πειστεί να μείνει ώστε η αριστερά να είναι κυρίαρχη ? Υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι όταν η αριστερά μεηενθύνεται, αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μεγάλων κομμάτων σε πολύ μικρότερα ποσοστά.
Giorgos Vasiliadis
Ίσως πρέπει να οριοθετήσουμε κάποια πράγματα. Το κυριότερο να ξεκαθαρίσουμε ότι αριστερά κόμματα εννοούμε αυτά που πρεσβεύουν ένα άλλο οικονομικό μοντέλο όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα ανήκουν στον λαό και όχι σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει στο υπάρχων σύστημα του καπιταλισμού, το οποίο βέβαια κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλο σχεδόν το κόσμο. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ του καπιταλισμού και σοσιαλισμού.Δεν μπορεί να μην παίρνουμε υπόψιν αυτή τη διαφορά όταν μιλάμε για πολιτική και εξουσία .
Lamdros Kostaras
Έχεις δίκιο, εγώ ανήκω σε αυτούς που δεν έχουν ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα. Εντιμα μιλώντας, έχω πει πολλές φορές τη φράση "αμαν να τα πουλήσουν όλα". Ισως γιατι 45 χρόνια υποφέρω από το κράτος και στη κορνίζα δε βάζω μόνο την εξουσία αλλά όλους μας. Γιώργο είναι προνόμιο να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό τέτοια θέματα. Εγώ όχι.
--------------------------------------------------------------------------
Αν υπάρξει συνέχεια θα δημοσιευθεί επίσης.