Υπογράφηκε η χωροθέτηση των ιχθυοτροφείων...απο Σιφουνάκη-Παπακωνσταντίνου .



Ο παραγκωνισμός της γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού επί του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες» οδήγησε την Τετάρτη στην παραίτηση του προέδρου του, ομότιμου καθηγητή κ. Λ. Βασενχόβεν.

Το Συμβούλιο είχε ιδρυθεί το 1999 με σκοπό να εκφράζει επιστημονική γνώμη για τα χωροταξικά σχέδια και τη χωροταξική πολιτική της χώρας. Για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επέλεξε να το παρακάμψει και να συντάξει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πριν καν το Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρώσει τη διαδικασία διατύπωσης γνώμης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα είχε κατατεθεί από τον κ. Βασεχόβεν στο ΥΠΕΚΑ το πρακτικό των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και η καταγραφή των απόψεων των μελών του για το Ειδικό Πλαίσιο, καθώς οι συνεδριάσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν υπήρχε γνωμοδότηση. Για το λόγο αυτό, χθες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπέβαλλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις - Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς - το Εθνικό Συμβούλιο είχε επανειλημμένα στο παρελθόν δεχθεί ανοίκειες πιέσεις από πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλοίωση της γνώμης των μελών του σε «καυτά» χωροταξικά σχέδια, όπως αυτό για τον τουρισμό. «Τέτοια όμως κατάφωρη αγνόησή του, η οποία δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας, συμβαίνει πρώτη φορά», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.

Όπως αναφέρουν το Ειδικό Πλαίσιο επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Καταγγέλλουν ότι «κατοχυρώνει την προτεραιότητα της υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Επιτρέπει την ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40 στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5 χιλιόμετρα σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100 επιλεγμένες περιοχές θεσπίζει τεράστιες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)».

Απο το ΒΗΜΑ


- Posted using BlogPress from my iPad