«Στόχος των Γερμανών, η κινεζοποίηση της Πελοποννήσου»


-της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

«Εμμένει στις νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις και ιδεοληψίες του για τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με τις ευλογίες των Βρυξελλών μάλιστα, θέλοντας να κάνει την Πελοπόννησο αποικία των Γερμανών», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Θαν. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).
Στις 7 Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συζήτησε, κατόπιν επερώτησης της Αγωνιστικής Συνεργασίας, να εξεταστεί η ένταξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και αποφάσισε με αυξημένη πλειοψηφία, να εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα εφαρμογής Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εκτός της παράταξης του Πέτρου Τατούλη, υπερψήφισαν οι παρατάξεις της Δυνατής Πελοποννήσου του Δημήτρη Δράκου (Ν.Δ.) και της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά του Λάμπρου Μπούκλη. Καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) και της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΣΥΡΙΖΑ).

Στη συζήτηση, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης καθησύχασε πως «δεν θα διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις και μόνο με επενδύσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες θα υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θαν. Πετράκος, κατηγόρησε τον κ. Τατούλη ότι με τη «μετατροπή της Πελοποννήσου σε ΕΟΖ, ουσιαστικά, η περιφέρεια θα μετατραπεί σε αποικιακή ζώνη του γερμανικού κεφαλαίου. Αυτόματα η περιοχή θα έχει διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Διότι στόχος των Γερμανών είναι η κινεζοποίηση της Πελοποννήσου».

Στη δημιουργία ΕΟΖ προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και οι επιχειρηματικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως «ενδιαφέρουσα ιδέα» μια ζώνη που θα μπορούσε να προσφέρει εμπορικά οφέλη ή εξορθολογισμό των τελωνειακών διαδικασιών. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ιδέα που οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξετάσουν», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν εκτιμά ότι με πρόσχημα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και στο όνομα της δήθεν «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» καταλύεται η όποια έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων κ.λπ. (κυριαρχεί σε απόλυτο βαθμό η λογική του fast track).

Ο Θαν. Πετράκος στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο επικαλέστηκε μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Βάσει αυτής, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της «κανονικής» βάρδιας. Σε άλλη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο εργασίας κυμαίνεται από 54 έως 77 ώρες τη βδομάδα.

Αυτό, το καθεστώς των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών -σημείωσε βάσει της μελέτης- οι κυρίαρχοι κύκλοι του κεφαλαίου προσπαθούν να το μεταφέρουν και στην Ελλάδα έχοντας το μυαλό τους ένα πρότυπο «ανάπτυξης» που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως Κίνα, Ανγκόλα, Μπανγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη, Περού κ.ά.

Προτεκτοράτο της Γερμανίας

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μη συμβάλλετε με την ψήφο σας, άθελά σας και ανεξάρτητα από προθέσεις, στη μετατροπή της Πελοποννήσου σε προτεκτοράτο της Γερμανίας» παρακάλεσε ο κ. Πετράκος.

Επικαλείται μελέτες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι οποίες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα κόστους εργασίας ή φορολογίας, αλλά συχνών μεταβολών του θεσμικού πλαισίου και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Εμβαθύνοντας την ανάλυσή του, τονίζει ότι «χαρακτηριστική περίπτωση ΕΟΖ είναι το λεγόμενο "πρόγραμμα Ηλιος". Η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το «Ηλιος» να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσόν των 15 δισ. ευρώ» και αναρωτήθηκε.

«-Ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία!

- Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία!

- Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Της Γερμανίας!

- Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από τη διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!

Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια και οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι... Γερμανοί. Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κ.λπ.) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων».

Αποκαλύπτει ακόμα ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Κομισιόν, που έχει ως αντικείμενο το συγκεκριμένο project με επικεφαλής τον καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ.

Καταγγέλλει κυβέρνηση και τρόικα ότι έχουν βάλει στο «κρεβάτι του Προκρούστη» ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και πιέζει να μειωθούν τα όρια των κατώτερων μισθών, όσο και να γενικευτεί το μοντέλο της προσωρινής-ενοικιαζόμενης απασχόλησης» και κάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους να μην ανοίξει το Π.Σ. Πελοποννήσου την κερκόπορτα της γερμανικής αποικιοκρατίας.

Γνωστοποιεί ότι άνθρωπος εξ απορρήτων της Μέρκελ, ο κ. Χανς Φούχτελ, ορίστηκε ως υφυπουργός Ελλάδος. Ο κύριος αυτός θα προσπαθήσει με το αζημίωτο να προωθήσει τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της επεξεργασίας των λυμάτων και στερεών αποβλήτων.

Τέλος, εξήγγειλε ότι η παράταξή του σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα Καλαμάτας και Τρίπολης οργανώνουν συγκέντρωση μεθαύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Τρίπολη, με ομιλητή τον καθηγητή Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής Σάββα Ρομπόλη, διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Πελοπόννησο και τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ