Την δημιουργία δημοτικών σφαγείων στην περιοχή Σολυγείας, πρότεινε η Κίνηση Πολιτών.


Η οποία καταψήφισε τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα 2012 για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω.



«Η Κ. Π. στην πρώτη συνεδρίαση του 2012 προσήλθε τοποθετούμενη επί του θέματος, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση : Θέμα 1.- Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2012.

Καταψήφισε το προτεινόμενο Τεχνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, για όλους τους λόγους που αναφέρονται στην τοποθέτησή της (παρακάτω), και γιατί τελικά έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα Τεχνικό Πρόγραμμα για έγκριση, χωρίς να λάβει υπόψη στην κατάρτισή του (ως όφειλε) τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των φορέων και πολιτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που για το λόγο αυτό συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 16-1-2012.»

Από το γραφείο τύπου της Κ.Π.

--------------------------------------------------------------------------

Η τοποθέτηση της Κίνησης Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18-1-2012 για το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα, στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην : « Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2012»

Η Κίνηση Πολιτών έχει έρθει στο Δ.Σ. με όλη την καλή διάθεση να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατάρτιση ενός τεχνικού προγράμματος που θα έχει την αποδοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, γιατί το τεχνικό πρόγραμμα από μόνο του αποτελεί μοχλό ανάπτυξης του νέου Δήμου μας. Συμβάλλει στην απασχόληση, στη ροή χρημάτων στην τοπική κοινωνία, καθώς και στην αλλαγή της ψυχολογίας. Ότι κάτι κινείται δηλαδή και δεν έχουμε βαλτώσει.

Φυσικά από την πλευρά της και η δημοτική αρχή θα πρέπει να δείξει πως είναι πρόθυμη σε μια ουσιαστική διαπαραταξιακή συζήτηση και ενδιαφέρεται για ένα τεχνικό πρόγραμμα ευρείας αποδοχής. Αυτό πιστεύουμε πως ήταν και το αποτέλεσμα της ευρείας συζήτησης που έγινε εδώ προχθές στην πρώτη συνάντηση της επιτροπής διαβούλευσης.

Εξάλλου για αυτό πιστεύουμε πως δεν μας έγινε πρόσκληση, όπως παλιότερα, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, και ότι το τελικό τεχνικό πρόγραμμα θα έρθει για έγκριση σε επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα εμπεριέχει τις προτάσεις της σημερινής συζήτησης.

Καταθέτουμε μια σειρά από ερωτήματα και κάποιες προτάσεις.

 Όσον αφορά τα ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Χρειάζεται από πλευράς του αρμόδιου αντιδήμαρχου ενημέρωση γιατί υπάρχουν έργα στα οποία φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη (κόκκινα), και εάν αυτά έχουν αξιολογηθεί για το αν θα πρέπει να παραμείνουν στο τεχνικό πρόγραμμα ή να αφαιρεθούν, ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για νέα έργα καλά μελετημένα. Και αυτό διότι το ύψος των συνεχιζόμενων έργων απορροφά 3,5 εκατ. περίπου από τους πόρους του Δήμου. Η παρατήρησή μας αυτή δεν αφορά, βεβαίως, ημιτελή έργα σε εξέλιξη, αλλά έργα τα οποία έχουν παραμείνει στάσιμα και τα οποία υπήρχαν και στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα, δεσμεύοντας πόρους. Θεωρούμε πολύ ουσιαστική την αξιολόγηση των έργων, ώστε να μην δημιουργήσουμε ένα πλασματικό Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο, όπως γνωρίζουμε θα επηρεάσει αρνητικά και τον επερχόμενο προϋπολογισμό.
Επίσης αφορά και στο Δημοτικό σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο δεν φαίνεται στο Τ/Π.

Όσον αφορά τα ΝΕΑ ΕΡΓΑ

• Το σύνολο του τεχνικού προγράμματος με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό περίπου 6.000.000€ από πόρους δήμου, 2.200.000€ εξασφαλισμένα από ΕΣΠΑ, και 1.500.000€ περίπου από ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και ΣΑΤΑ. Να δεχθούμε τους μειωμένους πόρους του Δήμου, αλλά και πάλι είναι ένα εξαιρετικά μικρό τεχνικό πρόγραμμα, για το μέγεθος του Δήμου. Κατανοώντας την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, με αντίκτυπο και στο Δήμο μας, θεωρούμε απαραίτητο να προβούμε σε εξορθολογισμό και ιεράρχηση των προτεινόμενων νέων έργων.

• Διαπιστώνουμε ένα μεγάλο κονδύλι σε οδοποιϊες (αγροτικές και αστικές), που θεωρώντας όμως ότι είναι βασική υποδομή για το Δήμο και την ανάπτυξή του, και διαπιστώνοντας ότι ελάχιστα πράγματα έγιναν πέρσι, συναινούμε να παραμείνει,εξειδικεύοντας όμως τα έργα με ιεράρχηση ώστε να λύνουν ουσιαστικά προβλήματα των τοπικών κοινοτήτων.

• Διαπιστώνουμε κονδύλια αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων των δημοτικών ενοτήτων ύψους 870.000€ (πλην Κορίνθου), κονδύλι 1.270.000€ για συντηρήσεις καιεπισκευή κοινοχρήστων χώρων και κονδύλι 340.000 € για καθαρισμό – συντήρηση ακτών, χωρίς σε όλα αυτά να υπάρχει εξειδίκευση στις πραγματικές ανάγκες. Τέτοια ποσά θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια για τους πόρους του Δήμου. Ειδικά αν σε αυτά τα ποσά προσθέσουμε και άλλες αναπλάσεις που ήδη γίνονται στη Δημοτική ενότητα Κορίνθου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (πλατείες Αγ. Αννας, Μπαθαριστρας κλπ.).

• Θεωρούμε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα δεν αποτυπώνεται αυτό που και στην επιτροπή διαβούλευσης κατατέθηκε ως το σοβαρότερο για το Δήμο μας: να υπάρξει σχεδιασμός και προσπάθεια υλοποίησης αναπτυξιακών έργων για το Δήμο, όπως αυτά προτάθηκαν στην συζήτηση της επιτροπής (έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Δήμου, των αρχαιολογικών χώρων ή έργα που θα σχεδιαστούν για την υλοποίηση του Γ.Π.Σ. και προάγουν την εφαρμογή του).Επιπλέον κρίνουμε ασύμβατη με τη σημερινή οικονομική κατάσταση την πραγματοποίηση έργων αναπλάσεων μεγάλου κόστους (όπως το έργο των 200.000€ για την οδό Βησσαρίωνος, ή το έργο του 1.200.000€ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Κορίνθου), ενώ η αντιμετώπισή τους θα μπορούσε να γίνει με έργα μικρότερου κόστους.

Μετά από αυτά και μέσα στα πλαίσια του παρόντος τεχνικού προγράμματος, θεωρώντας δεδομένο ότι αυτές είναι οι οικονομικές μας δυνατότητες, θέλουμε να προτείνουμε την αναμόρφωσή του σε μερικές από τις προτεινόμενες δράσεις και συγκεκριμένα:

• Την επαναξιολόγηση των συνεχιζόμενων έργων και την αφαίρεση αυτών που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
• Την κατά προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών συντήρησης όλων των σχολικών μονάδων (π.χ έργο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων του 5ου Δημοτικού Σχολείου).
• Την κατανομή του ποσού της οδοποιϊας σε συγκεκριμένα έργα ανά Δημοτική Κοινότητα, σε μια προσπάθεια υλοποίησης έργων οδοποιίας ζωτικής σημασίας για τη ζωή των κατοίκων και όχι στην λογική εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
• Την επανεξέταση (και ίσως αφαίρεση) κάποιων έργων που δεν βλέπουμε τη σκοπιμότητά τους (έργο της Βησσαρίωνος, κλπ.)
• Τη μείωση των κονδυλίων των αναπλάσεων που αναφέραμε και την κατανομή ποσού εξ αυτού σε εξειδικευμένα έργα πραγματικών αναγκών και αναπτυξιακής κατεύθυνσης ανά δημοτική ενότητα, όπως :
Ανάπλασης του χώρου των ιαματικών πηγών των Λουτρών Ωρ. Ελένης

 Ανάπλασης των δημοτικών χώρων της Αρχ. Κορίνθου, τονώνοντας τον εκκλησιαστικό και αρχαιολογικό τουρισμό

Έργα ανάπτυξης του ορεινού όγκου Σαρωνικού-Τενέας-Σολυγείας με μονοπάτια και διασύνδεση χώρων ενδιαφέροντος ενισχύοντας την επισκεψιμότητά τους, και προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού με εξασφαλισμένα κονδύλια (έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα – μονοπάτια Σαρωνικού, αλλά με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης “ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, που μάλλον δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί.)

Έργα ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου (Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου, Αρχ. Κόρινθος, Τενέα). Αυτά, σε συνδυασμό με δράσεις προσέλκυσης, προώθησης και στήριξης του τουρισμού (εναλλακτικού, θρησκευτικού, αρχαιολογικού) που μπορούν να αποτυπωθούν σε κονδύλια του προϋπολογισμού μας. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα αποτύπωσης ενός αναπτυξιακού τεχνικού προγράμματος.

Σε όλα αυτά προτείνουμε να παραμείνουν έργα συντήρησης δημοτικών κτιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δομές, που η οικονομική κρίση έχει κάνει απαραίτητες.
Προτείνεται επίσης η διερεύνηση δημιουργίας δημοτικών σφαγείων στην περιοχή Σολυγείας, όπου υπάρχει ήδη μια μελέτη του πρώην Δήμου, δράση η οποία θα τόνωνε την κτηνοτροφία της περιοχής, η οποία αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα
• Προτείνουμε την έγκαιρη προετοιμασία έργων πολιτικής προστασίας, και κυρίως την αντιπυρική προστασία των δασών μας, ώστε μόλις προκύψει η αντίστοιχη χρηματοδότηση να μας βρει έτοιμους.
• Τέλος θεωρούμε απαραίτητο να προκριθούν τα έργα υποδομής των δημοτών (έργα εξασφάλισης νερού, δίκτυα αποχέτευσης κλπ.) για τα οποία το τεχνικό πρόγραμμα έχει κάποια ποσά, αλλά δεν έχουμε εικόνα του προγράμματος της ΔΕΥΑΚ για να έχουμε συνολική εικόνα.
Πιστεύουμε πως το νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2012, θα πρέπει να επαναδιαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν, τόσο στο σημερινό Δ.Σ., όσο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην τελική διαμόρφωση του, ώστε το τελικό Τεχνικό Πρόγραμμα να μην είναι πλασματικό, αλλά πραγματικά υλοποιήσιμο και να θέτει βάσεις αναπτυξιακών έργων για το σύνολο του Δήμου και να ψηφιστεί ομόφωνα.