ΣΥΡΙΖΑ: Αθέατες πλευρές και εκπλήξεις!





12 Μαΐου λοιπόν σήμερα, βρισκόμαστε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές και το μήνυμα του ελληνικού λαού που έστειλε από τις κάλπες. Μια βδομάδα πλούσια σε συμπεράσματα βγαλμένα μέσα από την εκτίμηση αυτού του αποτελέσματος και του μηνύματος των πολιτών, αλλά και την συμμόρφωση και προσαρμογή της πολιτικής των κομμάτων προς αυτό. 

Εγώ κάποιες σκόρπιες σκέψεις θέλω να επικοινωνήσω που νομίζω χαρακτηρίζουν αυτήν την μετεκλογική εβδομάδα, βγαλμένες μέσα από την παρακολούθηση των γεγονότων και την κάλυψη τους από τα ΜΜΕ, που φαντάζομαι έγιναν ορατά και στους περισσότερους από εσάς, σε όσους τέλος πάντων δεν φορούν παραμορφωτικούς φακούς.

Από την αρχή της γνωστοποίησης του αποτελέσματος και της κοινοβουλευτικής δύναμης του κάθε κόμματος, διαφάνηκε η αδυναμία σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος σε οποιαδήποτε πολιτική βάση, μνημονιακή, αντιμνημονιακή, αριστερή κλπ. Όλα τα κόμματα, προσπάθησαν να διαχειριστούν την διαδικασία της διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης που προβλέπει το σύνταγμα, έτσι ώστε να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση και παράλληλα να κάνουν προσπάθεια να ρίξουν στα άλλα κόμματα την ευθύνη για μη συγκρότηση της και προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

Η ανάθεση της εντολής για διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των τριών πρώτων κοινοβουλευτικών κομμάτων τη ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε πλήθος συμπεράσματα στον απλό Έλληνα πολίτη, έδειξε για ακόμα μια φορά πως τα πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας θεωρούν δικαίωμα και υποχρέωση τους την παραπλάνηση του ελληνικού λαού τον εκφοβισμό και εκβιασμό του με ακατάσχετη κινδυνολογία για ακυβερνησία, για χρεωκοπία, μη πληρωμή μισθών και συντάξεων κ.α. Σε αυτή τη λογική δυστυχώς προσχώρησε και η ΔΗΜΑΡ με την απίστευτη πρόταση αντίγραφο του Βενιζέλου για "οικουμενική" κυβέρνηση με συμμετοχή και της αριστεράς νομιμοποιώντας έτσι και δίνοντας συγχωροχάρτι στους πρωταγωνιστές των μνημονίων. 

Από αυτή τη διαδικασία κατά τη γνώμη μου μεγάλος κερδισμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξε πως είχε μελετημένο σχέδιο, έκανε προσεκτικούς χειρισμούς αναδεικνύοντας την ποιοτική διαφορά της διαπραγματευτικής τακτικής του, ενώ με σταθερότητα στις προεκλογικές θέσεις του για κυβέρνηση της αριστεράς και εφαρμογή μιας εντελώς άλλης πολιτικής, έδειξε σε αντίθεση με τα άλλα τρία κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΑΡ που έπαιξαν σε αυτό το στάδιο παιχνίδι, πως το μόνο που έκαναν, ζαλισμένοι προφανώς από τα αποτελέσματα, ήταν να προβάλλουν τη γεμάτη αντιθέσεις, παράλογη και κουτοπόνηρη πρόταση για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗ.ΑΡ που είχαν 52+19 βουλευτές με ....στήριξη και ανοχή από τους εγγυοδότες της τρόικα Σαμαρά και Βενιζέλο!!
Την πρόταση τους αυτή την πρόβαλλαν σαν λύση "ευθύνης", αναλογιζόμενοι τις κρίσιμες στιγμές ....για την χώρα....μπλα...μπλα...μπλα...

Μέρα με την μέρα αναδεικνύεται και αποδεικνύεται επίσης και κάτι άλλο. Αυτό που επί δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλε και προβάλλει. Ότι πρώτον οι υποτελείς και δουλικά φερόμενοι υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου δεν διαπραγματεύθηκαν δεν πίεσαν δεν είχαν να αντιτάξουν σχέδιο και πολιτική πρόταση που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, παρά μόνο συμφωνούσαν σε ότι τους πρότειναν οι άλλοι. Δεύτερο ότι τα όπλα και επιχειρήματα που είχε η χώρα μας πριν δυόμιση χρόνια όταν τα έθετε και πρόβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας με βασικότερο ότι το κόστος για την βοήθεια προς την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, ήταν πολύ μικρότερο, από το κόστος για έξοδο από την ευρωζώνη, άρα έπρεπε επιθετικά να διεκδικήσουμε λύση βοήθειας ...όχι αυτοκτονίας όπως αυτή των μνημονίων.

Αυτή η βδομάδα μας επιφύλασσε και μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή. Η ωριμότητα του αιτήματος για κυβερνητική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι έδωσε άλλον αέρα στην πολιτική του πρόταση και διέξοδο σε πολίτες που για πρώτη φορά έγιναν ευήκοοι ακροατές της πολιτικής του. Πρέπει να πω ότι δεν περίμενα τόσο καλή δουλειά με το στήσιμο όλης της προεκλογικής καμπάνιας αλλά και της μετεκλογικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Πόσα ποιοτικά χαρακτηριστικά είχε ο πολιτικός σχεδιασμός του, πόσο καλή ήταν η επιλογή του στόχου (όχι 51% και 151 για ΠΑΣΟΚ+ΝΔ) αλλά και το σύνθημα ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.
Η εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη προβολή και "δοκιμασία" στελεχών και θέσεων του στα ΜΜΕ,  έδειξε ακόμα μια αθέατη πλευρά του. Ότι και στελέχη έμπειρα διαθέτει με ψύχραιμο και μεστό λόγο, και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση και πρόγραμμα  που να ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα. 

Τέλος θέλω να συμφωνήσω απόλυτα σε μια πρόσφατη ρήση του Μίκη Θεοδωράκη για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που παρέθεσε με απλό και ξεκάθαρο τρόπο : «Ο λαός δεν έδωσε εντολή για κυβέρνηση. Είπε ένα καθαρό "όχι" σε αυτούς που κυβέρνησαν και μισό "ναι" στους άλλους. Πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το "ναι"» .