Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ προτείνει λύσεις για τα σκουπίδια.


Δήμος Κορινθίων – Σκουπίδια




Μετά από σχεδόν 10 χρόνια (!) και πάλι στο σημείο ΜΗΔΕΝ

- Χωρίς να έχει προχωρήσει ούτε βήμα ο περιφερειακός σχεδιασμός.

- Με μόλις να έχει συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦΟΣΔΑ.

- Με τις προθεσμίες λειτουργίας των ελάχιστων εναπομεινάντων ΧΑΔΑ να αποπνέουν, εκλιπαρώντας παρατάσεις που δεν μπορούν να λύσουν βεβαίως το πρόβλημα.

- Με πρόστιμα, που εμείς οι δημότες πληρώνουμε, ήδη να πέφτουν για τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούν οι «υποτιθέμενα ανενεργοί» ΧΑΔΑ, που βεβαίως συνεχίζουν να δέχονται παράνομα τα σκουπίδια μας. Η μετάθεση στο απώτερο μέλλον για το κλείσιμο και την αποκατάσταση τους αποτελεί τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων για άλλες δραστηριότητες του Δήμου.

- Και όπως κάθε καλοκαίρι, κάποια ή κάποιες από τις χωματερές να παίρνει φωτιά. Η πρόσφατη ξεκίνησε από το ΧΑΔΑ του Ζευγολατειού και έκαψε χιλιάδες στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων.

Κάθε καλοκαίρι, πυροδοτούνται κοινωνικές εκρήξεις, άλλοτε στο Λέχαιο, άλλοτε στα Αθίκια , πρόσφατα στον Ασσο και στην Τενέα. Οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται (δικαίως ή αδίκως) και διεκδικούν να μην είναι οι περιοχές τους αυτές που θα δέχονται τα σκουπίδια του διευρυμένου Δήμου Κορινθίων. Και αν μετά από κάποιες «κλειστές» διαβουλεύσεις υπαναχωρούν προσωρινά, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει μέχρι την επόμενο ξεσηκωμό που θα είναι και δυσκολότερος στον χειρισμό του.

Φτάνει πια! Θα πρέπει πλέον να αναζητηθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα.

Εκτός από την τεράστια ευθύνη της - για δεύτερη τετραετία - Δημοτικής αρχής, εκτός από το απίστευτο πιγκ- πόγκ ευθυνών μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, είναι πλέον ευθύνη όλων μας να προτείνουμε και να επιβάλλουμε οριστικές και περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα:

Στο σημείο μηδέν που βρισκόμαστε, άμεσος στόχος μας πρέπει να γίνει η δραστική μείωσητης ποσότητας των απορριμμάτων που έχουν ανάγκη επεξεργασίας και τελικής διάθεσης σεχώρους απόθεσης αδρανούς υπολείμματος.

Άμεσες ενέργειες που μπορούν να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή:

* Διεύρυνση της ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο με στοχευμένη και συνεχή ενημέρωση των πολιτών.

* Άμεση διερεύνηση τρόπων διάθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών σε ιδιωτικές μονάδες Κ.Δ.Α.Υ. που λειτουργούν κοντά ή και μέσα στο Νομό μας. Στα υλικά αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται και τα ογκώδη, τα αδρανή υλικά, τα κλαδιά κλπ. Δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να σημειώσουμε τα πλεονεκτήματα της κίνησης αυτής και για τους εργαζόμενους και για την οικονομία της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα και μέσα στους επόμενους μήνες:

* Διερευνούμε και δοκιμάζουμε τρόπους κομποστοποίησης οργανικού υπολείμματος, ώστε να διαφοροποιηθούν τα χαρακτηριστικά του προς ταφή υπολείμματος και να μειωθούνδραστικά οι ανάγκες για χώρους απόθεσής του.

* Προχωράμε στην αξιολόγηση υποδειχθέντων - σε παλαιότερες μελέτες - χώρων που προτάθηκαν και είχαν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, για την άμεση χωροθέτηση του χώρου υποδοχής του αδρανούς υπολείμματος.

Η Κ.Π. παραμένοντας σταθερά στην προώθηση του στόχου που θέτει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή «πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, υγειονομική ταφή του υπολείμματος», και απορρίπτοντας τη δεματοποίηση και την κάθε μορφή καύσης – θερμικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, έχει θέσει κατ΄ επανάληψη και στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα διεύρυνσης και στήριξης της ανακύκλωσης.

Τώρα πια δεν μπορούμε να κωφεύουμε άλλο. Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω, κάθε μεσοβέζικη προσπάθεια επιμήκυνσης της σημερινής κατάστασης είναι ασυγχώρητο λάθος που το πληρώνουμε, όλοι οι δημότες, σε χρήμα, κοινωνικές συγκρούσεις και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Καλούμε την δημοτική αρχή να δουλέψει επί τέλους προς την σωστή κατεύθυνση, ακόμη και σε επίπεδο Δήμου.

Κίνηση Πολιτών του Δήμου Κορινθίων – Γραφείο Τύπου