PROTECT και ξερό ψωμί για το θεαθήναι..( φτηνή προπαγάνδα για δημόσιες σχέσεις)

Αναδημοσιεύουμε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της φίλης Μάγιας Φουριώτη ypirxelogos.blogspot.gr  σχετικά με τον "καθαρισμό" τμήματος του δρόμου Ισθμού - Επιδαύρου η όπως φανφαρονίστικα διαφήμιζαν τα επίσημα φυλλάδια "καθαρισμό τμήματος του δάσους Σοφικού Κορινθίας"!!

Διαβάσατε το  επίσημο ρεπορτάζ εδώ και εδώ
Όμορφα λόγια, επικοινωνιακά άριστα για όσους καθισμένους στον καναπέ του σπιτιού παρακολουθούν τη ζωή από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Η πραγματικότητα είναι βαρέως διαφορετική.
α) Σε σχέση με το σημείο συνάντησης υπήρξε ένα μικρό μπέρδεμα


β) Σε σχέση με τα φυλλάδια που μοιράστηκαν στο Σαρωνικό τη Δευτέρα, η συμμετοχή των δημοτών του Σαρωνικού ήταν μηδενική διότι από το Σαρωνικό δεν παρουσιάστηκε άνθρωπος
γ) Να διορθώσω το ρεπορτάζ του κυρίου Στεφανή, διότι αφού ήλθε καθυστερημένος θα μπόρεσε να κατανοήσει  ότι  καθαρίστηκε μόνο η αλάνα που δείχνει η κάμερά του.
δ) Καθυστερημένος προσήλθε και ο μηνυτής μου ο κ.  Απόστολος Παπαφωτίου - είχε όμως φροντίσει να παρίσταται ο κ.Νικολόπουλος με τα καπελάκια και τις κουβερτούλες για το πικ-νικ που χαρίστηκαν στους εθελοντές.Το λογότυπο PROTECT παντού.
ε) Στη δράση καθαρισμού συμμετείχαν μόνο οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από το Χιλιομόδι, την Κλένια, το Σοφικό και  τ'Αθίκια με λίγους έφηβους που διασκέδαζαν με το εγχείρημα.
στ) Παρευρέθη εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Κορίνθου, ένα ανατρεπόμενο του Δήμου Κορινθίων και περαστικός ήταν  ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Γκεζερλής.

 


Κάθε φορά με εκπλήσει το γεγονός ότι η πρώτη  κίνηση των εκπροσώπων της πολιτείας είναι να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες.Βέβαια ο λόγος είναι γνωστός: η προβολή τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.Αφού όλα είναι εικόνα που κατασκευάζεται.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ.Παπαφωτίου εκπρόσωπος της Περιφέρειας στη δράση πρώτα έτρεξε να φωτογραφηθεί με το καπελλάκι και τους εθελοντές.(Εγώ δεν πήγα) και μετά ανέλαβε υπηρεσία και ομολογουμένως μάζεψε πολλά σκουπίδια.Θα ήθελα όμως να είχε ανταποκριθεί και στην πρόσκληση για τον εθελοντικό καθαρισμό του Αρχαίου Λιμένος Λεχαίου δύο εβδομάδες πριν.
Τόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί από την πρώην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με πρωτοβουλία του κ.Παπαφωτίου για τον καθαρισμό στο Αρχαίο Λιμάνι (25.000 ευρώ) και είναι άδικο να μην στηρίζει ο ίδιος τις μη-επιδοτούμενες εθελοντικές δράσεις.


Το βίντεο  είναι αμοντάριστο και αποτυπώνει την πραγματικότητα.


Τα αυτοκίνητα των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης και το "πλήθος"
Μετακινήθηκα μέχρι το  σημείο-στόχο της δράσης, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.Βρίσκεται 9.700 μέτρα μακριά.Δεν γνωρίζω τι εικόνα έχουν οι φωστήρες των γραφείων της Περιφέρειας για τους εθελοντικούς καθαρισμούς και με ποιά στοιχεία υπολογίζουν και δημιουργούν στόχους.Τους βρίσκω εντελώς εξωπραγματικούς.και υλοποιήσιμους σε κάποια χρόνια όχι σε 2 ώρες.Εκτός και αν περίμεναν να συμμετέχει μια στρατιά εθελοντών.



Το πλάνο αυτό είναι ενδεικτικό της εγκατάλειψης των παρόδιων τμημάτων και της μηδενικής φροντίδας από πλευράς των πρώην καποδιστιακών και του νυν καλλικρατικού δήμου.Μήπως η ΔΕΥΑ Κορίνθου θα μπορούσε να επιμεληθεί του θέματος του φρεατίου;


Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δράσης του προγράμmατος PROTECT
Ανθρωπίνως αδύνατον να καθαριστούν περισσότερα μέτρα για τους εξής λόγους:
α) δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός, συντονισμός και ενημέρωση των πολιτών
β) η εποχή είναι εντελώς ακατάλληλη 
γ)Αποδείχτηκε ότι η επικοινωνία με τις εθελοντικές οργανώσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη δασοπυρόσβεση είναι ανύπαρκτη.
Προτάσεις για την υπεύθυνη αντιπεριφερειάρχη κ.Νικολάκου:
α) Αντί να δαπανηθούν  χρήματα σε καπελλάκια, κουβερτούλες  μήπως θα ήταν καλύτερο να γίνει κεντρικά μια καμπάνια σε συνεργασία με όλες τις οικολογικές-περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως προβλέπει και το πρόγραμμα;
β) η δράση θα έπρεπε να έχει γίνει με τη συνεργασία της Δ/σης Β'μιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν κάτι από αυτό.Αντί για τους άσκοπους περιπάτους ( στα Καλάμια για την Κόρινθο)  η συμμετοχή των μαθητών θα ήταν περισσότερο ουσιαστική.

Κύριοι της Π.Πελοποννήσου, σας χρεώνω την αδυναμία επικοινωνίας  σε αντίστιξη με το επικοινωνιακό παιχνίδι ποιυ το παίζετε πολύ καλά.
Για να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών, που δεν σας κοστίζουν απολύτως τίποτα, χρειάζεται πολλή δουλειά.
Για να μειωθεί ο αριθμός των ασυνείδητων που ρυπαίνουν ατιμωρητί χρειάζεται πολιτική βούληση της οποίας στερείστε για πολιτικάντικους λόγους.
Θα πρέπει να διαλέξετε  τι ακριβώς θέλετε να κάνετε.
Ωραία τα προγράμματα της Ε.Ε, χρήμα πολύ ρέει, αλλά η κατάσταση στη χώρα μας αποδεικνύει πως μάλλον ρέει σε κάποιες τσέπες ή μέσα στα συρτάρια της διοίκησης.
Είναι προφανές ότι περιμένουμε τον  οικονομικό απολογισμό όταν με το καλό τελειώσει το πρόγραμμα διότι σε άμεση επαφή με τους Ευρωπαίους διαχειριστές του Protect  το παρακολουθούμε πολύ στενά και στέλνουμε τις απόψεις μας για τα πεπραγμένα σας.
Ας εγκαταλείψουμε τους "συμβολισμούς "κ.Παπαφωτίου και ας περάσουμε στην ουσιαστική δράση, διότι το πρόγραμμα δεν είναι καθόλου συμβολικό.
Εδώ είμαι, σας παρακολουθώ.