Χωρίς γιατρούς πολλοί νομοί της χώρας, τι λένε τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ





Χωρίς γιατρούς βρίσκονται πολλοί νομοί της χώρας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες. Παράλληλα, η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του Οργανισμού, καθώς -όπως αναφέρει- παρατηρείται κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. «Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων» αναφέρει η Ένωση, καλώντας το υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μην μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα.

Όσον αφορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ, η Ένωση αναφέρει ότι μόνο για το 2012 ο Οργανισμός οφείλει 300 εκ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2010 και 2011 οι οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. 

Στη σχετική ανακοίνωση η Ένωση τονίζει ότι «καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται» με αποτέλεσμα ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών. 

Οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο. Επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά. 

Η Ένωση σημειώνει ότι ακόμα και στους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύουν και για όλες τις άλλες ειδικότητες. Για παράδειγμα, νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας. 

Όπως επισημαίνει η Ένωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες. 

Όσον αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς, σε έξι νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. 

Κύμα φυγής ιατρών

Η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4.041 ιατροί. 

«Αν το υπουργείο υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχή υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς» προειδοποιεί. 

Από τα στοιχεία σχετικής έρευνας, τα οποία παραθέτει η Ένωση, προκύπτει ότι από τον Ιούνιο του 2012 (4.766 ιατροί) μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 (4.041 ιατροί) το δυναμικό του Οργανισμού μειώθηκε κατά 725 ιατρούς. 

Η Ένωση καταγγέλλει, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, «γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει».

«Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο γεγονός να μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα» διαμηνύει η Ένωση και προτείνει:  

Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών, παλαιών και νέων. Τακτική ανά μήνα πληρωμή των νέων υποχρεώσεων του οργανισμού.

Άμεση αποστολή των συμβάσεων προς τους ιατρούς.

Επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ, από 6,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς από τα 6 δισ. ευρώ μόνο το 1,8% δίδεται για ιατρικές επισκέψεις, 4,3% για εργαστηριακές εξετάσεις και το 64% πάει σε φαρμακευτική δαπάνη.

Κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου, καθώς αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα ηλεκτρονικά συστήματα και την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς.

Ισότιμη αντιμετώπιση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Συμμετοχή των ιατρών του ΕΟΠΥΥ στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων για το μέλλον του 

Οργανισμού, όπως ορίζει άλλωστε και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Ενιαίο, εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα συνταγογράφησης και κατάργηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.



Πηγή: in.gr