Ο διωγμός των Τσιγγάνων!

  








 Θύελλα αντιδράσεων στην Κορινθία για το κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης εναντίον των Ρομά, προφασιζόμενος τη λεηλασία των καλωδίων φωτισμού στο κάστρο της Ακροκορίνθου. Αυτόπτης μάρτυς επιβεβαιώνει ότι δεν τα έκλεψαν αυτοί

Της Τζένης Σουκαρά
 http://www.efsyn.gr

Σάλο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για τη διάλυση όλων των υφιστάμενων καταυλισμών των Ρομά στην Πελοπόννησο. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την τελευταία λεηλασία του φωτισμού του Κάστρου της Ακροκορίνθου, προπαραμονές των Χριστουγέννων, και ο κ. Τατούλης, «φωτογραφίζοντας» τους υπευθύνους, ανακοίνωσε τον… διωγμό των Ρομά από όλη την Πελοπόννησο!


Πολλοί υπέθεσαν τότε πως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με αυτή την «περίεργη κάθαρση» στοχεύει να «χαϊδέψει τα αυτιά της τοπικής κοινωνίας» που τον τελευταίο καιρό ακροβατεί ανάμεσα στο αυτονόητα δίκαιο και στην τυφλή τιμωρία. Η ερμηνεία όμως των δηλώσεων, η πρόθεση, η σκοπιμότητα αλλά και οι ασάφειες στις οποίες υπέπεσε ο Π. Τατούλης προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Εν τω μεταξύ, η αποκαλυπτική μαρτυρία μιας Κορίνθιας, της Μάγιας Φουριώτη, η οποία βρέθηκε την ώρα της λεηλασίας στο Κάστρο, αφήνει «έκθετο» τον Π. Τατούλη.

«Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου στη 13.30 ανέβηκα από τη ΒΔ πλευρά του Ακροκορίνθου με αφετηρία το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Πάρκαρα το αυτοκίνητό μου στον περίβολο της εκκλησίας όπου ήταν ήδη σταθμευμένα άλλα δύο αυτοκίνητα: ένα Ford Camper λευκό με κορινθιακές πινακίδες και ένα Seat με αθηναϊκές. Τα σκυλιά μου ξεχύθηκαν προς τα δυτικά και τα ακολούθησα. Μετά από 15΄ ανάβασης ακούω 2 από τα σκυλιά μου να γαβγίζουν και να έχουν βρεθεί ανατολικά στο μονοπάτι.

Ακουσα και είδα να τρέχουν δύο άνθρωποι και να μιλούν ελληνικά, αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω τα χαρακτηριστικά τους. Σε λίγο έφτασα στο περιμετρικό μονοπάτι όπου είναι τοποθετημένο μέρος του φωτισμού του κάστρου και διαπίστωσα εξαγωγή καλωδίων και καταστροφή των πινάκων, φθορά και καταστροφή των προβολέων. Βρήκα την τροχαλία που χρησιμοποιείται για την έλκυση των υπογειοποιημένων καλωδίων φωτισμού, σχισμένους καλωδιοσωλήνες παντού. Ενημέρωσα αμέσως τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε περιγράφοντας την κατάσταση.

»Συμφωνήσαμε να αποσύρω από το μονοπάτι την τροχαλία που χρησιμοποιούν οι δράστες και την αξίνα που βρήκα σε ένα σκάμμα. Ειδοποίησα την αστυνομία και ζήτησα να έρθουν να με βρουν επί τόπου. Η Αστυνομική Διεύθυνση έστειλε την ομάδα ΔΙΑΣ, που όμως δεν ανέβηκε στοN τόπο του βανδαλισμού. Φορτώθηκα τα 25 κιλά της τροχαλίας με τις αλυσίδες και την αξίνα και άρχισα να κατηφορίζω. Σε έναν μικρό ελαιώνα συνάντησα μια κυρία από την αρχαία Κόρινθο με τοN γιο της που μάζευαν ελιές. Τη ρώτησα αν είχε δει κάποιον και μου είπε πως 2-3 Ελληνες ανεβαίνουν καθημερινά με το ίδιο κορινθιακό Ford Camper εδώ και 15 μέρες. Μου είπε πως τους έχει μιλήσει και ότι είχε ήδη καλέσει την αστυνομία τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Της περιέγραψα τι είχα δει και μου πρότεινε να ξανακαλέσουμε την αστυνομία, γιατί ίσως οι δράστες να ήταν κάπου κρυμμένοι, αφού το αυτοκίνητό τους ήταν ακόμα στον περίβολο του ναΐσκου. Ηρθε ένας κύριος της Ασφάλειας και μας έκανε ερωτήσεις. Το αυτοκίνητο των δραστών είχε μείνει εκεί», αφηγείται η Μ. Φουριώτη και παράλληλα επιμένει πως «ο ιδιοκτήτης του Ford Camper δεν είναι Ρομά». Η Μ. Φουριώτη είναι κατηγορηματική στη μαρτυρία της αυτή, η οποία επιβεβαιώθηκε και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, οπότε, κατά την επίσκεψή της στο Κάστρο, διαπίστωσε πως η λεηλασία εξακολουθεί απρόσκοπτα από τους ίδιους δράστες. «Ειδοποίησα αμέσως την Αστυνομία να επέμβει. Νομίζω πως έκανε προσαγωγή τουλάχιστον του ενός», μας είπε η ίδια.

Κατόπιν αυτών, προκαλεί τουλάχιστον απορία η ολιγωρία των αστυνομικών αρχών στις επώνυμες καταγγελίες αλλά και η στοχοποίηση των Ρομά από τον Π. Τατούλη για τη συγκεκριμένη λεηλασία. Ο φωτισμός της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων, υλοποιήθηκε επί υπουργίας του, αλλά ουδείς μερίμνησε για τη φύλαξή του όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα ένα μέρος του να καταστραφεί από τις πυρκαγιές του 2007 και από τις ανεξέλεγκτες λεηλασίες διαφόρων επιτηδείων.

«Δεν μπορεί να διαλύσει τους καταυλισμούς. Εδώ στην Κορινθία υπάρχουν περιουσίες των Ρομά. Ιδιοκτησίες τους. Είναι δημότες του δήμου Κορινθίων, του δήμου Βέλου Βόχας. Ποιος θα τολμήσει να τους διώξει; Ας κυνηγήσουν τους παραβάτες» δηλώνουν αμήχανα από αυτή την εξέλιξη αυτοδιοικητικοί της Κορινθίας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Μπούκλης (εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων) αναφερόμενος στο θέμα καταδικάζει τις ενέργειες του περιφερειάρχη τονίζοντας τα εξής: «Σε επερώτησή μας για την επαναλειτουργία και επέκταση σιδηρόδρομου/προαστιακού ανακαλύφθηκαν συλλήβδην οι δήθεν ένοχοι, οι Ρομά. Οι ευθύνες των θεσμικών φορέων είναι τεράστιες για την αυξανόμενη παραβατικότητα και εγκληματικότητα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Μην κρύβουν την ανεπάρκειά τους πίσω από στοχεύσεις κοινωνικών ομάδων. Είναι ηθικά απαράδεκτο και κοινωνικά επιζήμιο».

Για «ναζιστικής αντίληψης» απόψεις κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η έκκληση του Π. Τατούλη προς την Αστυνομία να καταστρέψει άμεσα τους καταυλισμούς των Ρομά, προτού λυθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους σε νέους χώρους, «κινείται εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και προσβάλλει τόσο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης σε κατοικία όσο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης». Η παραπάνω δήλωση έκανε τον Π. Τατούλη να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο σταλινικοί που υπερασπίζονται τα γκουλάγκ να βγάζουν ανακοίνωση κατηγορώντας με για χρυσαυγίτικη συμπεριφορά». Ως ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. «Η ταύτιση ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού με παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα από επίσημα χείλη μόνο προβλήματα δημιουργεί», ενώ σε σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι «η στερεοτυπική αντιμετώπιση ομάδων του πληθυσμού δημιουργεί επικίνδυνα αντανακλαστικά και υποβοηθά τον εκφασισμό της κοινωνίας».

Ψαρεύει εκλογική πελατεία

Του Χαράλαμπου Κασίμη*

Ως απόλυτος άρχων ο Π. Τατούλης αποφάσισε, δίκασε και καταδίκασε, αν και είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο φωτισμός της Ακροκορίνθου είχε αφεθεί στη μοίρα του από τις ίδιες τις αρχές των οποίων προΐσταται ο Π. Τατούλης. Και αφού «διαλύσει» τους καταυλισμούς ο περιφερειάρχης, στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, θα «συγκαλέσει» διεθνή επιτροπή με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτρόπου για τη δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης. Αν δεν πρόκειται για μια από τις συνήθεις μεγαλοστομίες, προσθέτει αλήθεια ο Π. Τατούλης τον εαυτό του στον κατάλογο αυτών που «διαλύουν» και «αποκλείουν» χρησιμοποιώντας κατασταλτικούς μηχανισμούς με ρατσιστικές κορόνες; Προσθέτει τον εαυτό του στον κατάλογο εκείνων οι οποίοι στην κρίση αναζητούν τα «μαύρα πρόβατα» ψαρεύοντας εκλογική πελατεία στα θολά νερά των «απειλούμενων» πολιτών; Ως πολιτικός και πρώην υπουργός Πολιτισμού, όφειλε να γνωρίζει ο Π. Τατούλης ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες, πέραν των άλλων, κρίνονται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους αδύνατους και τις μειονότητες. Θα ενημερώσει άραγε τη διεθνή επιτροπή και την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. για την απόφασή του να διαλύσει τους καταυλισμούς; Θα την ενημερώσει για την «πολιτική» εγκατάλειψης των Ρομά στην τύχη τους και στην περιφέρειά του; Θα την ενημερώσει ότι σε μερικούς καταυλισμούς υπάρχουν και ιδιοκτησίες; «Διαλύοντας» τους καταυλισμούς, έχει αναρωτηθεί ο περιφερειάρχης τι θα απογίνει αυτός ο κόσμος; Θα περιμένει, πιστεύει, υπομονετικά τα προγράμματα επανένταξής του; Η απάντηση του Π. Τατούλη στις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά (μία εκ των οποίων είναι ασφαλώς η άνοδος της παραβατικότητάς τους) φαίνεται να είναι η καταστολή και όχι η πρόληψη και οι κοινωνικές πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και για την ένταξή τους.

* Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών και πρώην αυτοδιοικητικός.