Π. Δαμέλος : Τοπικά ΜΜΕ και Χρυσή Αυγή, μια σχέση πάθους... με άρωμα χρήματος, στην υπηρεσία του συστήματος!


Πριν λίγες μέρες συνάντησα στο δρόμο τον ιδιοκτήτη ενός τοπικού ειδησεογραφικού site/blog. Ενθυμούμενος πρόσφατο άρθρο που είχε δημοσιεύσει, στο οποίο έπλεκε για μία ακόμη φορά το εγκώμιο της Χρυσής Αυγής, του έκανα τα αντίστοιχα σχόλια. Η απάντησή του με εξέπληξε, γιατί ήταν ειλικρινής και φανέρωνε αυτό που γνωρίζαμε αλλά κανείς δεν παραδεχόταν. Μου είπε, πάνω κάτω: "Κοίταξε να δεις, πρέπει να ζήσω κι εγώ. Όποιος μου τα ακουμπάει, έχει την αντίστοιχη προβολή. Εγώ τουλάχιστον το παραδέχομαι, όχι σαν τους άλλους που τα παίρνουν και το παίζουν και ανεξάρτητοι."

Τόσο «αντισυστημικοί» λοιπόν οι νεοναζί, τόσο «αδιάφθοροι», που ισχυρίζονται και ότι αυτοί θα… «ξεβρωμίσουν τον τόπο»! Γιατί άραγε χρειάζεται να καταφύγουν σε τέτοια μέσα; Δεν ήταν κάτι που άκουγα πρώτη φορά, άλλωστε και ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κορινθίας έχουμε υποστεί άμεσα τις συνέπειες αυτής της «συνεργασίας»: Οι ανακοινώσεις μας, οι οποίες συχνά στρέφονται κατά των νεοναζί και προσπαθούν να αποκαλύψουν τον βρώμικο, βαθιά συστημικό ρόλο τους και τη βοηθητική τους στάση στο να περάσουν οι πολιτικές των μνημονίων, έχουν «κοπεί» εδώ και πολλούς μήνες, όχι από ένα και δύο, αλλά από τρία τοπικά blogs – και δεν υπάρχουν και πολλά περισσότερα. Μιλάμε για τον συστημικό ρόλο των νεοναζί, γιατί δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ακούστηκαν από χείλη στελεχών της ΝΔ ακόμα και σενάρια για συγκυβέρνηση ΝΔ-Χρυσής Αυγής – άλλωστε, οι αυταρχικές τους πολιτικές τείνουν να ταυτιστούν. Ούτε είναι τυχαίο ότι αυτά τα δύο ήταν τα μόνα κόμματα που συμφώνησαν στο φασιστικό κλείσιμο της ΕΡΤ μέσα σε ένα απόγευμα και στην απόλυση άλλων 2656 συνανθρώπων μας, λες και δεν έχει φτάσει ήδη σε τραγικά ποσοστά η ανεργία, λες και η δημόσια ραδιοτηλεόραση δε χρειάζεται βελτίωση αλλά κλείσιμο.

Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο το κέρδος είναι πάνω από όλα, δεν είναι παράλογο να έχουμε τέτοια διεφθαρμένα ΜΜΕ, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό – ίσως ειδικά σε τοπικό, καθώς από τη χρηματοδότηση του εκάστοτε blog εξαρτάται ουσιαστικά η επιβίωση του δημοσιογράφου/ιδιοκτήτη του. Και γι’αυτό δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες για το πόσο εύκολα, μέσα από δημοσιεύματα, μπορεί να χτιστεί το προφίλ του δήθεν αγνού «αντισυστημικού εθνικιστικού κόμματος». Ούτως ή άλλως, όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα –και τοπικά- γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα έχει μαζέψει όλη τη σαπίλα της ελληνικής κοινωνίας: από χουντικούς μέχρι λαμόγια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι οι «προδότες πολιτικοί» δεν μπορούν πια να τους προσφέρουν τα ρουσφέτια που τους υπόσχονταν παλιότερα. Να κρατάτε μικρό καλάθι για ό,τι διαβάζετε σε, τάχα έγκυρα και ανεξάρτητα, blogs που «λένε όλη την αλήθεια». Ο ναζισμός δεν εκτινάχθηκε από το 0,2% και από το βούρκο της ιστορίας ξαφνικά στο 7% τυχαία. Τους χρειάζονται για να φοβίσουν το κίνημα, να χτυπάνε αριστερούς και συνδικαλιστές (πόσα ακούσατε τελευταία από τα ΜΜΕ για τις επιθέσεις στα αυτοκίνητα των αγωνιστών Ν. Γουρλά και Κ. Παπαδάκη;) και, αν χρειαστεί, να τους βάλουν και στην κυβέρνηση, όπως είχαν κάνει με το άλλο ακροδεξιό δεκανίκι τους, το ΛΑΟΣ. Κι αυτοί θα δεχτούν, φυσικά, «για το καλό της πατρίδας»…

Πάνος Δαμέλος