openkorinthos.gr. Ένα Πρωτοποριακό πείραμα στην Κόρινθο!


Πραγματικά χαίρομαι που ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πάνω από έναν χρόνο πριν, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Κώστα στη Κόρινθο, όπου εκεί με ενθουσιασμό και όρεξη μου γνωστοποίησε τις πρώτες σκέψεις για το στήσιμο αυτού του εγχειρήματος, σκέψεις και ιδέες που και εμένα άγγιξαν και ενθουσίασαν. Επρόκειτο για μια πραγματικά πρωτοποριακή  και προοδευτική ιδέα και αφορούσε συμμετοχική διαδικασία των πολιτών,σε όλα τα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Δήλωσα αμέσως ότι θα στηρίξω και θα βοηθήσω σε  αυτή τη προσπάθεια. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να ευοδωθεί. Εγώ θα συμβάλλω θετικά όσο κρίνω ότι αυτή η προσπάθεια είναι προς όφελος των πολιτών και όχι κάποιων ευυπόληπτων.


Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα ξεκινά σήμερα στην Κόρινθο. Μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφασίζει να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τοπική κοινωνία.
Μία ομάδα που θέλει να βάλει τον απλό πολίτη στο επίκεντρο της ενημέρωσης, της συμμετοχής και της δράσης και να του προσφέρει επιλογές ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο (τοπικά, εθνικά και παγκόσμια) περιβάλλον.

Το Openkorinthos (η Ανοιχτή Κόρινθος) υποστηρίζει ένα ανοιχτό και σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Είναι ανοιχτό στις φρέσκες ιδέες , την καινοτομία, τη δημιουργία, τη διαφάνεια, τη διαφορετικότητα, αλλά πάνω από όλα στην έκφραση γνώμης και τη συμμετοχή του κόσμου για τη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής του.

Θεωρούμε το μοντέλο διοίκησης των σημερινών πόλεων (από επάνω προς τα κάτω) πλήρως ξεπερασμένο όπως και αυτό της παθητικής συμμετοχής του δημότη που απλά αποδέχεται αποφάσεις χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και δεν δημιουργεί τις εξελίξεις για τον τόπο του.

Η προσπάθεια μας ξεκινά από το Διαδίκτυο μέσα από την πλατφόρμα μας στο openkorinthos.gr. Η δοκιμαστική λειτουργία της ιστοσελίδας θα συνεχιστεί μέχρι τις 16/9/2013 οπότε και θα ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία της.

Μερικές από τις ενέργειες με τις οποίους θα επιχειρήσουμε να μετατρέψουμε τους πολίτες σε ενεργούς πολίτες είναι οι παρακάτω :

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Πολίτες - δημοσιογράφοι θα αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο τι σημαντικό συμβαίνει στην περιοχή συνολικά αλλά και στη γειτονιά τους (Crowdsourcing).
ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - Πολίτες θα αναφέρουν προβλήματα επάνω σε χάρτη και θα μεταφέρονται στο Δήμο ή τον ίδιο τον κόσμο προς επίλυση.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - Οι αποφάσεις του Δήμου στο Διαύγεια θα είναι σε διαρκή έλεγχο με σχόλια αναγνωστών ανά απόφαση
ΙΣΤΟΡΙΑ - Ιστορίες ζωής απλών ανθρώπων, αυτών της διπλανής μας πόρτας, σημαντικών προσώπων και γεγονότων που καθόρισαν την περιοχή
ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ - Μέρη που αγαπήσαμε καθώς μεγαλώναμε
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ - για καθοριστικά ζητήματα της περιοχής
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ - Αναζήτηση της ταυτότητας της σύγχρονης Κορίνθου
ΕΜΠΝΕΥΣΗ - Εβδομάδα brianstorming με τους πολίτες να προτείνουν μια ιδέα και η ρεαλιστικά καλύτερη να τίθεται προς εφαρμογή
BRANDING της περιοχής. Τοποθεσίες, ξεχασμένες ιστορίες, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, κρυμμένες γωνιές, προτάσεις από τους ειδικούς της Κορίνθου, τους πολίτες της.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - Αναμετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων με ταυτόχρονο σχολιασμό από τους πολίτες
ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις. Εξελίξεις στο χώρο της επιχειρηματικότητας και των startups ή πως μπορεί μία τοπική επιχείρηση να ανταπεξέλθει σε έναν παγκόσμιο πλέον ανταγωνισμό
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - Εξελίξεις στα μοντέλα των Ανοιχτών και Έξυπνων Πόλεων ανά τον κόσμο. Θέλουμε μία τέτοια.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Σύνδεση με σχολεία, με σκοπό να μιλήσουν γονείς, καθηγητές και μαθητές μεταξύ τους.
Και πολλά άλλα

Το εγχείρημα μας δεν είναι κομματικό, ευκαιριακό ή καθοδηγούμενο. Θα πάρει τα χαρακτηριστικά αυτών που θα το αγαπήσουν, αυτών που θέλουν να αγαπήσουν από την αρχή την περιοχή τους, τώρα και μέσα στην κρίση.

Είναι δικαίωμα και ευθύνη του κάθε πολίτη η συμμετοχή του. Και θέλουμε αυτή η συμμετοχή να γίνει προβληματισμός και ελπίδα, παιχνίδι και γιορτή, χαρά και συγκίνηση.