Η ιδρυτική διακήρυξη της Αυτοδιοικητικής παράταξης "Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη Δήμου Βέλου-Βόχας".


Ιδρυτική διακήρυξη
Στις συνθήκες καταστροφής της Ελλάδας με τις πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, οι υπογράφοντες δημοκρατικοί πολίτες του Δήμου μας παρεμβαίνουμε για να δώσουμε μια ελπιδοφόρα διέξοδο στα αδιέξοδα που υπηρετεί η δικομματική κυβέρνηση.

Η κατάσταση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα και στο Δήμο μας.

Σήμερα με τον Καλλικράτη, η Αυτοδιοίκηση διαλύεται, απομακρύνεται από τον Πολίτη-Δημότη και παραπαίοντας οικονομικά διεκπεραιώνει απλώς την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Η καταστροφική αυτή κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Η Δημοτική Αρχή σήμερα χαρακτηρίζεται από την ηχηρή απραξία της, την αδυναμία διαχείρισης ακόμη και της καθημερινότητας: Η καθαριότητα ανύπαρκτη, το νερό ακατάλληλο και επικίνδυνο, η αποχέτευση στις καλένδες. Κανένα από τα οξυμένα προβλήματα δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο. Δεν γίνονται ούτε τα αυτονόητα, δεν εκπληρώνονται ούτε οι ανελαστικές ανάγκες των δημοτών, δεν παρέχονται ούτε οι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αντιθέτως η δημοτική αρχή κρυμμένη πίσω από το ομιχλώδες «τα χρέη του παρελθόντος» διοχετεύει τη δυναμική της στη «διαχείριση του χρέους». Επιπλέον, ούτε λέξη για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Οι πολίτες στο περιθώριο, ούτε ενημερώνονται και πολύ περισσότερο δε συμμετέχουν σε καμιά δράση ή απόφαση. Η Δημοτική Αρχή δε θεωρεί αναγκαίο να κάνει δημόσιους απολογισμούς ούτε βέβαια δημόσιους προϋπολογισμούς. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 1/3 συστηματικά απόντες και το άλλο 1/3 άφωνο, δε χαρακτηρίζουν ένα όργανο ικανό να δώσει σχέδιο και όραμα στο Δήμο μας. Οι απευθείας αναθέσεις από εξαίρεση έχουν γίνει κανόνας. Δεν κρίνουμε τις προθέσεις των προσώπων αλλά τα αποτελέσματα.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της Αυτοδιαχείρισης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση με την πραγματική σημασία της λέξης. Με τον Πολίτη στο επίκεντρο, να συμμετέχει, να αποφασίζει και να ελέγχει τους Δημοτικούς άρχοντες. Μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρο τη Δημοκρατία, το δημοκρατικό έλεγχο, την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη.

Η παράταξή μας φιλοδοξούμε να εκφράσει μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Στελεχωμένη με νέα πρόσωπα, έντιμα, ενεργά, χωρίς ‘χρέη’ και ανοιχτές επιταγές με το παρελθόν, θα αποτελέσει το βήμα έκφρασης των προβλημάτων των πολιτών και τη ελπίδα της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι μας

Στο τοπικό επίπεδο στοχεύουμε:
  • Στη διαφάνεια όλων των αποφάσεων, στους τακτικούς απολογισμούς, στην καθιέρωση της Συνέλευσης του χωριού-γειτονιάς, στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για όλα τα δημοτικά θέματα.
  • Στην όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας ξεκινώντας από τα αυτονόητα: Καθαριότητα - διαχείριση απορριμάτων, Καθαρό πόσιμο νερό για όλους, Αποχέτευση, Προστασία των ακτών εμπράκτως, Ορθολογική διαχείριση του φράγματος Ασωπού.
  • Στη δημιουργία δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως «Αγορά χωρίς Μεσάζοντες», Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο. Πυρήνες Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανά γειτονιά, ανά κοινότητα ώστε να προστατεύεται στο μέγιστο βαθμό η αξιοπρέπεια των οικογενειών.
  • Στην καθιέρωση κοινωνικών δομών ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και παραβατικότητας.
  • Στην ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργατικών δομών εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής.
  • Τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου για σπόρους-φυτώρια.
  • Την ισόρροπη ανάπτυξη των ημιορεινών διαμερισμάτων.
  • Την προώθηση του Τουρισμού και του Αγροτο-τουρισμού.
  • Την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης.
  • Την προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.
Δεν υποσχόμαστε την αυτόματη επίλυση των προβλημάτων. Οι λύσεις υπάρχουν στη συμμετοχή των πολιτών και όχι στις χαρισματικές ικανότητες κάποιων «σωτήρων». Η δέσμευσή μας είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων αυτών. Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών, στη δύναμη που έχουμε όλοι μας να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες χωρίς δογματισμούς ή προαποφασισμένες «λύσεις».

Στο γενικό επίπεδο διεκδικούμε:
  •  Πρώτα απ’όλα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου . Μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τα πρόσωπα (Δήμαρχος-Περιφερειάρχης) στα συλλογικά όργανα (Δημοτικά-Περιφερειακά Συμβούλια), εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, 2 μόνο διαδοχικές θητείες για το Δήμαρχο-Περιφερειάρχη, διαχωρισμός αρμοδιοτήτων Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατάργηση του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, θέσπιση άμεσων μηχανισμών παρέμβασης των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, καθιέρωση της Συνέλευσης γειτονιάς - χωριού με ουσιαστικές αρμοδιότητες, συμμετοχική διαμόρφωση του πενταετούς προγραμματισμού και του ετήσιου προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, τοπικά και Περιφερειακά δημοψηφίσματα.
  • Την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Συμψηφισμός των χρεών των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απόδοση του νομοθετημένου υπολοίπου (1,2 δις €), νομοθετική ρύθμιση διακανονισμού των υπόλοιπων χρεών, κατά προτεραιότητα απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στις κοινωνικές δομές, αντικατάσταση των μεγάλων έργων άμεσης διαπλοκής με εκατοντάδες αποκεντρωμένα έργα.
  • Τη δημιουργία δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Την δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση: ενθάρρυνση συνεργατικών παραγωγικών δομών – συνεταιρισμών, δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως ερευνητικά ινστιτούτα βοήθειας της τοπικής παραγωγής, υποστήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων και αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων.
  • Την ουσιαστική ανταπόδοση στους πολίτες των Δημοτικών Τελών και Φόρων.
Καλούμε
Τους πολίτες που αποδέχονται τα παραπάνω να στελεχώσουν την Παράταξη και να αγωνιστούν για την επιτυχία των στόχων της.
Τους καλούμε να συμβάλουν στη δημοκρατική εκπόνηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα απαλλάξει το Δήμο από την κακοδιαχείριση του παρελθόντος και την αδράνεια του παρόντος.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
(τηλέφωνα επικοινωνίας: 2741051133, 6937166869)

Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη Δήμου Βέλου-Βόχας