Στο ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ υπάρχει ανατρεπτική διέξοδος!


Ζώντας αρκετά μακρυά από την περιοχή του Ξυλόκαστρου - Ευρωστίνης, τα τελευταία 4 χρόνια είμαι φανατικός επισκέπτης κάθε χρόνο το καλοκαίρι, του όρους Ζήρεια στο χιονοδρομικό κέντρο του οποίου πραγματοποιείται το ziria music festival. Ένας "θεσμός" πλέον στα μουσικά γεγονότα της Κορινθίας που τείνει βέβαια να αγκαλιάσει όλη τη χώρα, μια και οι επισκέπτες χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και σε αριθμό αλλά και σε απόσταση από την Κορινθία.
Πρωτεργάτες  αυτής της όμορφης διοργάνωσης οι Γιώργος Γκουρβέλος, Κώστας  Αρβανιτάκης και ο Ανδρέας Ζάρρος, που ξεκίνησαν το 2009 σαν φόρο τιμής στον Ξυλοκαστρίτη μουσικό και ροκά  Νίκο  Δόϊκα, μια μονοήμερη μουσική εκδήλωση  αφιέρωμα,  το 2010 έγινε διήμερο και το 2013 τριήμερο, με σημαντικές  συμμετοχές της Ελληνικής Ροκ μουσικής σκηνής.
Έχω γράψει παλιότερα πως το ZIRIA δεν είναι άλλο ένα φεστιβάλ μουσικής, αλλά μια ιδέα, ένας τρόπος και στάση ζωής!!
Το ZIRIA ξεκίνησε σαν φόρος τιμής στον Ν. Δόϊκα και έγινε θεσμός "απελευθέρωσης" απ΄ την μίζερη καθημερινότητα μας. Ελεύθερη είσοδος, ελεύθερη κατασκήνωση, ελεύθερο πρόγραμμα, ελεύθερη σκέψη από άγχος και προβλήματα (έστω για δυο τρεις μέρες), ελεύθεροι άνθρωποι τελικά. Η φύση, οι βουνοκορφές, το υπέροχο τοπίο, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας, δεμένα με τη μουσική και τους στίχους, παιγμένα από νέα και παλιά, γνωστά και λιγότερο γνωστά μουσικά σχήματα, νέων και παλιών ροκάδων, με την διαφορετικότητά τους στο είδος της μουσικής τους, να συνθέτουν όλοι μαζί ένα υπέροχο μουσικό παζλ.Το κοινό  το αποτελούν από νεογέννητα βρέφη μέχρι ασπρομάλληδες "νέοι" κάθε ηλικίας. Η σύνθεση πανελλαδική, όπως και οι μεζέδες, οι ρακές, και το κρασί που αντάλλασσαν οι κατασκηνωτές στα γύρω υψώματα...
Τον Αύγουστο του 2013 μόλις τελείωσε το 5ο ziria music festival έγραψα εκτός των άλλων, κάτι που ίσως θεωρήθηκε πρώιμο, η κάποιου είδους  πολιτική παρέμβαση, που όμως για μένα ήταν όντως μια πολιτική εκτίμηση και θέση την οποία θεώρησα υποχρέωση μου όχι μόνο να δημοσιοποιήσω αλλά και να την υπερασπιστώ. Έγραφα λοιπόν τότε:
Τελειώνοντας θέλω να θίξω και μια άλλη πτυχή στο θέμα φεστιβάλ. Όλοι ξέρουμε πως σημαντικό ρόλο σε τέτοιες διοργανώσεις μπορεί και πρέπει να παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Στο ziria music festival όντως είναι ισχυρή με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή η παρουσία στο πρόσωπο όχι όμως της επίσημης δημοτικής αρχής, αλλά στο πρόσωπο του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ" Ανδρέα Ζάρρου. Ναι του δικού μας Ανδρέα, που πολλοί ίσως δεν γνωρίζεται ότι έχει και αυτή την ιδιότητα. Προσωπικά εύχομαι στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Μάη του 2014 η τοπική κοινωνία να τον αναδείξει και Δήμαρχο Ξυλόκαστρου-Ευρωστινης. Έναν άνθρωπο άξιο, ανιδιοτελή, ικανό, που έχει δείξει στη πράξη ότι αγαπάει τον τόπο του, τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που δεν μένει σε υψηλή εποπτεία και μανατζάρισμα αλλά τρέχει ο ίδιος πάνω κάτω για να οργανώσει, εμπλουτίσει το φεστιβάλ με νέες δράσεις και περιεχόμενο, να λύσει οργανωτικά προβλήματα, να πουλήσει ακόμα και το μπλουζάκι που θα καλύψει τα έξοδα του φεστιβάλ. Ένας άνθρωπος που δείχνει αυτό που είναι, αυτό που θέλει, αυτό που ονειρεύεται για τον τόπο του με πράξεις και όχι με λόγια του αέρα! Με έναν τέτοιο δήμαρχο λοιπόν στο Ξυλόκαστρο, το 6ο ziria music festival θα γνωρίσει νέες προοπτικές ανάπτυξης προς όφελος της περιοχής αλλά και του ίδιου του θεσμού του φεστιβάλ.
Σε αυτή την παράγραφο δεν έχω να προσθέσω τίποτα, το μόνο που θέλω να κάνω είναι να την επαναφέρω σαν μια δημόσια τοποθέτηση πρόταση στην τοπική κοινωνία, ξέροντας πως αυτό το διάστημα είναι επίκαιρες οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που μπορούν να έχουν τον πρωτο ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.