Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Π.ΨΙΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών για την Ανατροπή στο Δήμο Κορινθίων.



Συμπολίτες, φίλες και φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές στα κινήματα και τη πολιτική δράση.

1. Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ
Δεν ήταν στις προθέσεις μου προέκυψε από την απροθυμία άλλων – αλλά και από την ανάγκη υπεράσπισης της αξιοπρέπειας των πολιτών , την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη
Η αναγκαιότητα των καιρών επιβάλει να συστρατευτούμε στον αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ .
Ανατροπή των πολιτικών που μας οδήγησαν στην κατάσταση αυτή.
Ανατροπή του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου που το βιώνουμε έντονα αυτές τις 2 τετραετίες από τον Πνευματικό και από ότι φαίνεται και από τον τρόπο ανακήρυξης της υποψηφιότητας Νανόπουλου, θα συνεχίσουμε να το βιώνουμε, αν φυσικά εμείς το επιτρέψουμε.
Αυτή ακριβώς είναι και η βασική διαφορά της δικής μας πρωτοβουλίας η οποία φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου αποκεντρωμένο και δημοκρατικό, που θα οργανώσει τη Δημοτική Αρχή στη βάση μιας ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ μορφής διακυβέρνησης με ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες, με θεσμούς συμμετοχικούς, και ελέγχου (όπως συμμετοχικός προϋπολογισμός τοπικά δημοψηφίσματα, συνελεύσεις γειτονιάς λαϊκές συνελεύσεις ουσιαστική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και άλλες μορφές συμμετοχής των πολιτών)
Ανατροπή στον Δήμο σημαίνει και ανατροπή στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια, οικονομική διαπλοκή, ευνοιοκρατία και στον τοπικό παραγοντισμό που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί η δημοτική αρχή.
Τέλος η δική μας προσπάθεια σημαίνει συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα του Δήμου, αυτό επιχειρείται ΚΑΙ σήμερα μέσα από αυτή τη διαδικασία της πρωτοβουλίας πολιτών για την ανάδειξη του υποψήφιου Δημάρχου.
Τέλος θέλω η υποψηφιότητά μου να αντιμετωπιστεί σαν συλλογική "χωρίς εγώ " αλλά "όλοι μαζί".

2. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
ΓΙΑΤΙ :
Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του Δήμου μας βιώνουν τον υποσιτισμό και την πείνα, συμπολίτες μας χάνουν τη δουλειά τους και κάθε προστασία από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, δεν έχουν κάλυψη σε γιατρούς και φάρμακα, φτωχοποιούνται μεγάλα στρώματα επιφέροντας τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Μειώνονται τα εισοδήματα των μικρομεσαίων και έχουμε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, έχουμε έκρηξη ανεργίας, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις και οι θεσμοί και ιδιαίτερα αυτοί της δημοκρατίας.
Η νέα γενιά μαστίζεται από μία πρωτόγνωρη δομική ανεργία, που της στερεί κάθε προοπτική και ταυτόχρονα την εξωθεί, κυρίως τους περισσότερους μορφωμένους νέους, να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας.
Ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις μιας βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του νεοφιλελεύθερου πολιτικοοικονομικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο
Μέσα στο γενικότερο αυτό πολιτικό περιβάλλον, η έννοια της ανατροπής των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση αυτή είναι εμφανής. Ακριβώς για αυτό τον λόγο οι αυτοδιοικητικές εκλογές συνδέονται με την ανατροπή
Γιατί από αυτές θα εξαρτηθεί :
Ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια, η προστασία των δημόσιων χώρων και της ιδιοκτησίας τους, η κοινωνική προστασία, η υγεία ως κοινωνικό αγαθό, η δημόσια και δωρεάν παιδεία και η παραγωγική ανασυγκρότηση, η τοπική ανάπτυξη.
Γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι
Θύμα των πολιτικών της λιτότητας και των Μνημονίων, όπου ήδη
· ασφυκτιά οικονομικά (έχει υποστεί μείωση πάνω από 40% των θεσμοθετημένων πόρων της,
· συρρικνώνεται απολύονται εργαζόμενοι της και ιδιωτικοποιούνται βασικά αγαθά όπως η διαχείριση απορριμμάτων, το νερό, η ενέργεια κ.λπ
Σε αυτόν τον αγώνα είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ευρύτερων πολικών και κοινωνικών δυνάμεων ανατροπής όλων αυτών που μας οδήγησαν εδώ Με άλλα λόγια βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου δεν αρκούν η απόρριψη και η αποδοκιμασία, αλλά βρισκόμαστε, κατά κάποιον τρόπο, σε εκείνη τη συγκυρία, όπου θα υπάρξει μια νέα επινόηση της δημοκρατίας μας και άρα ένα αποκεντρωμένο και δημοκρατικό σύστημα διοίκησης του Δήμου ενάντια στο Δημαρχοκεντρικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα.
Πολλοί εσκεμμένα ή όχι θεωρούν και προωθούν την άποψη ότι οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν μπορούν να είναι πολιτικές, αλλά έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα Γνωρίζουμε ότι θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί με αυτόν τον τρόπο και ήδη επιχειρείται αυτή τη στιγμή από τους υποψηφίους των άλλων παρατάξεων οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν την πολιτική ατζέντα των εκλογών σε θέματα που η αναπτυξιακή τους προοπτική είναι αβέβαιη χωρίς σχέδιο, υποδομές, οικονομικό αντίκρισμα πχ κρουαζιερόπολοια, αποσιωπώντας την εκποίηση δημοτικής περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Επιχειρούν να μετατρέψουν τη διεκδίκηση του Δήμου σε μια πασαρέλα ανταγωνισμού ανάμεσα σε φωτεινές η σκοτεινές, σοβαρές η γραφικές προσωπικότητες.
Παρατηρούμε τα έργα του παρά πέντε (όχι ότι δε πρέπει να γίνουν ) με το γνωστό τρόπο που έγιναν και πριν 4 χρόνια και εγκαταλείφθηκαν μετά τις εκλογές.
Και ιδιαίτερα σήμερα, στο καθεστώς της λιτότητας και των παραλυτικών απορρυθμίσεων. Το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα έργα ανάπτυξης στην περιοχή του, τα κοινωνικά προβλήματα, τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες, την κοινωνική αλληλεγγύη, τις πρόνοιες για τον πολιτισμό, όλα αυτά είναι εξόχως πολιτικά. Και στα πολιτικά μελήματα δεν απαντά κανείς πριμοδοτώντας την αποπολιτικοποίηση των επιλογών του πολίτη. Σε ζητήματα άσκησης κοινωνικής εξουσίας δεν απαντά επίσης ούτε με συμπαθείς κουβέντες περί συμπαθών ανθρώπων ούτε με θεωρίες περί αχρωμάτιστων και φιλικών προς όλους μάνατζερ
Εξ άλλου και χρώμα έχουν και ταύτιση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική. Εξ άλλου η προώθηση του MALL απέναντι σε μια αγορά που πεθαίνει δείχνει τη πολιτική του στόχευση και είναι απορίας άξιον πως άνθρωποι που αντιτάχθηκαν σε αυτό φιγουράρουν σε αυτό το τον συνδυασμό.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό απαντάς με αγωνιστές δήμαρχους και δημοτικά σχήματα που θα δεσμεύονται και θα μπορούν να διασφαλίσουν σε ένα βαθμό ότι δεν θα υποκύψουν στις μνημονιακές επιταγές, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα προχωρήσουν οι απολύσεις, δεν θα προχωρήσει η λεηλασία της περιουσίας των Δήμων, πως δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα κοινά αγαθά και δεν θα δοθεί σε μεγαλο-εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα η διαχείριση των απορριμμάτων. Θα δεσμεύονται να μην υπάρχει κάτοικος χωρίς στέγη, ρεύμα , νερό, θέρμανση, τροφή και πρόσβαση στην υγεία.
Σήμερα όσο ποτέ πριν, πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική που κατέστησε τις Δημοτικές Αρχές μορφώματα «κατ’ εικόνα και ομοίωση» των χρεωκοπημένων κυβερνήσεων που είχαν και συνεχίζουν να έχουν για στήριγμα όχι το λαό και την κοινωνία, αλλά τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια, την οικονομική διαπλοκή, την ευνοιοκρατία και την ουσιαστική αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών.

3. Η Δημοτική Αρχή Πνευματικού
Η σημερινή δημοτική αρχή Πνευματικού, δέσμια της χρεωκοπημένης πολιτικής και της φιλομνημονιακής λογικής, παρά τις - περί του αντιθέτου - φραστικές διακηρύξεις της, εφαρμόζει ένα παρωχημένο και ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και αρνείται να εγκαταλείψει πρακτικές του παρελθόντος που οδηγούν την τοπική κοινωνία μπροστά σε θεσμικό και λειτουργικό αδιέξοδο.
Ακολούθησε την ίδια πολιτική των προηγούμενων χρόνων σαν να μην υπήρχε κρίση, χωρίς να αλλάξει τις προτεραιότητες του Δήμου και να διαθέσει ένα μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου σε μέτρα και δομές για την ουσιαστική ανακούφιση των συμπολιτών μας. Υλοποιεί έργα χωρίς ιεράρχηση και ένταξη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης .
Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αποδειχθεί ανεπαρκής στην αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της κρίσης, όσο και της προοπτικής που έχει ανάγκη ο τόπος:
  • Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δεν αποτελούν ουσιαστική προτεραιότητά της, παρά την εξάπλωση της κρίσης σε όλο και περισσότερα στρώματα της κοινωνίας.
  • Οι κοινωνικές υποδομές του δήμου υπολείπονται των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, υποβαθμίζονται και λειτουργούν ως εργαλεία πελατειακών εξαρτήσεων.
  • Η μακροχρόνια έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου έχει προκαλέσει αναπτυξιακή στασιμότητα, ενώ και οι αλλαγές στις αρχικά προβλεφθείσες χρήσεις γης, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή του.
  • Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο
  • Το αρχαιολογικό και πολιτισμικό κεφάλαιο του Δήμου παραμένει ανεκμετάλλευτο, με αποτέλεσμα να συμβάλλει ελάχιστα στην τοπική οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη
  • Το λιμάνι της πόλης της Κορίνθου, βρίσκεται εκτός κάθε αναπτυξιακής προοπτικής και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ενώ η σημερινή συνολική λειτουργία του παραμένει σε στρεβλή κατεύθυνση, αφού περισσότερο επιβαρύνει την πόλη, παρά συμβάλλει στην ανάπτυξή της. Η πόλη έτσι κι αλλιώς παραμένει «με την πλάτη γυρισμένη στη θάλασσα», ακυρώνοντας ένα από τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
  • Δημόσιοι χώροι που υπήρχε η προοπτική να προσφερθούν στην κοινωνία και τις ανάγκες της, αφέθηκαν, χωρίς ουσιαστική διεκδίκηση, «βορά» στην αυθαιρεσία κυβερνητικών επιλογών και σχεδιασμών (βλέπε χώρος 6ου Συντάγματος και ήδη κέντρο κράτησης και απάνθρωπης διαβίωσης μεταναστών, Πεδίο Βολής κ.α.)
  • Τα έργα υποδομής εξακολουθούν να εκτελούνται χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ και τα υπόλοιπα έργα και παρεμβάσεις δεν διακρίνονται για την απαιτούμενη ποιότητα και την συμβολή τους στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης
  • Η διαχείριση των κοινών παραμένει αδιαφανής και οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες αμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων.


4. ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

1. Ως βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, ώστε να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
θα ενισχύουμε και θα ενθαρρύνουμε κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία φαρμακεία και τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών .Δίνοντας ρόλο και λόγο στην κοινωνία των πολιτών που μέσα από την οργάνωση των συλλογικών αντιστάσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπιών και την προσδοκία μιας πραγματικής ανατροπής. < σύνθημα μας>
Χτίζουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης
Αυτός θα είναι και ο πρώτος άξονας της πρότασης μας, είναι η άμεση στήριξη του εισοδήματος και της δημιουργίας ενός "δικτύου προστασίας, όσων σήμερα πλήττονται περισσότερο από την κρίση, δηλαδή των ανέργων, των ανασφάλιστων εργαζομένων, των νέων, των μικροαγροτών, των αυτοαπασχολούμενων που βάζουν λουκέτο, των συνταξιούχων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

2. Ο Δήμος πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του τόπου
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα ήπιας ανάπτυξης που θα μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση και να συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στην κάθε περιοχή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της, ενάντια στο μαρασμό στον οποίο οδήγησαν η κεντρική πολιτική εξουσία και η υποταγή των απερχόμενων δημοτικών αρχών σ’ αυτήν στην κατεύθυνση αυτή
Η παράταξή μας θα στηρίξει και θα ενισχύσει συλλογικές δράσεις που παράγουν κοινωνικό και οικονομικό όφελος (κοινωνικές επιχειρήσεις, γυναικείοι συνεταιρισμοί, πολιτιστικές δράσεις, εθελοντικές ομάδες, πρωτοβουλίες πολιτών κτλ
Τα βασικό μας κριτήριο είναι η άμεση στήριξη και διασύνδεση εκείνων των τοπικών τομέων και κλάδων με μεγάλη συμβολή στην απασχόληση (π.χ. σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, ενέργεια, αγροτικός τομέας, κοινωνική οικονομία κλπ).
Άμεσες παρεμβάσεις με έργα που ταυτόχρονα θα έχουν σημαντική συνεισφορά στην στήριξη της απασχόλησης αλλά και στη διαμόρφωση μιας άλλης ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της Περιφέρειας του Δήμου.
Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των μικρών επαγγελματιών, δικτύων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών.
Εκτιμούμαι ότι είναι εφικτή ή άμεση στήριξη και η αύξηση της τοπικής απασχόλησης η οποία μπορεί να προέλθει:
  • Από την ενεργοποίηση και επέκταση μιας σειράς προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό αλλά και σε πληθυσμό που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα εισοδημάτων και έχουν να κάνουν με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι το «βοήθεια στο σπίτι» και άλλων προγραμμάτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Από την άμεση ενεργοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής , όπως ανακύκλωση απορριμμάτων οδικό δίκτυο, παρεμβάσεις αισθητικής κ.α.
  • Και τέλος από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και την ανάπτυξη συνεργατικών μορφών απασχόλησης.
Θεωρούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχουν από την μια πλευρά τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις στην τοπική απασχόληση και από την άλλη την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα

3. Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος σε ένα δήμο «πράσινο», βιώσιμο, φιλικό στον άνθρωπο, που μπορεί να γίνει παράδειγμα δήμου μηδενικών αποβλήτων και αειφόρου ανάπτυξης.

4. Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στους δημοτικούς πόρους και αξιοκρατία στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Θα καταβάλουμε προσπάθεια τα όποια έργα, που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, στις κοινωνικές δομές και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης, να ενταχθούν σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τα παραπάνω, χωρίς να αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση, είναι σκέψεις, που μαζί με όλους εσάς, με τη συμβολή ανθρώπων που πάλεψαν, μελέτησαν και συμμετέχουν στα κοινά θα συνδιαμορφώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ένα ανοικτό πρόγραμμα μιας άλλης λογικής και μιας άλλης κοινωνίας, που συμμετέχει, αποφασίζει, ελέγχει, απαιτεί, αυτοδιευθύνεται και χειραφετείται.

5. Τέλος θα συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού σχήματος στο νομό με άλλες παρατάξεις – από άλλους δήμους του νομού – που έχουν την ίδια κινηματική οπτική για την αντιμετωπιστεί των προβλημάτων ρύπανσης
του Κορινθιακού και του Σαρωνικού της διάβρωσης των ακτών της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων την ανάδειξη – προώθηση και τυποποίηση των τοπικών προϊόντων.
Ο Δήμος χρειάζεται δημότες με ιδέες, προτάσεις, αιτήματα, διεκδικήσεις και συλλογικές δράσεις κι όχι παθητικούς θεατές αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην τους. 
Αν όχι τώρα, πότε;
Μια υπόσχεση θέλω να δώσω και να δώσουμε όλοι μαζί
Ότι δε θα κατηγορηθούμε για:
  • Αρχηγισμούς
  • Για οικονομικές δοσοληψίες.
  • Για εξυπηρέτηση κομματικών σχεδιασμών.
Οι ελλείψεις μας θα αναπληρωθούν από τη συλλογικότητα από τη συμμετοχή.
Ας δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σήμερα.
Περιμένω την ενεργή συμβολή σας αύριο διαφορετικά η μάχη είναι άνιση και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Ραντεβού στο ψηφοδέλτιο.
Ραντεβού στις γειτονιές και στα χωριά του Δήμου με τους πολίτες και με τους νέους.