Μιχάλης Γ.Σπηλιώτης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Δ. Σολυγείας. Ανοικτή επιστολή στους συντοπίτες μου. (β΄μέρος).


Συντοπίτες, συντοπίτισσες,
Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνεται μία σπάνια ευκαιρία για μία καθολική αλλαγή νοοτροπίας στο Δήμο μας αλλά και ειδικότερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σολυγείας

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επικαλεσθείς άγνοια γιατί γνωρίζεις πού κατέληξαν τη χώρα αδιέξοδες πολιτικές. Κάθε μέρα ο μικρομεσαίος δίνει τη μάχη της επιβίωσης με νέους φόρους και χρέη.
Ο αγρότης , ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς, αντιμετωπίζει ένα εχθρικό κράτος, την έλλειψη κάθε υποδομής από το δήμο, περιφέρεια, ενώ δε βρίσκει δίκτυα για τα προϊόντα του. Από την ιστορική εμπειρία γνωρίζουμε ότι ο έμπορος πλήρωνε όσο ήθελε και όποτε ήθελε. Ελπίζω ότι δεν έχουμε γυρίσει πάλι εκεί...
Άλλωστε όπως είπε μία τέως πολιτικός, η Ελλάδα θα γίνει χώρα παροχής υπηρεσιών αφήνοντας έξω δηλαδή τον αγροτικό τομέα (αυτές οι αστοιχείωτες πολιτικές μάς έφθασαν στη χρεοκοπία).
Βαρύτατες ευθύνες έχει και το τοπικό και το πολιτικό κατεστημένο πολλών περιοχών για τη διάλυση των συνεταιρισμών που θα μπορούσαν να προστατέψουν από την αυθαιρεσία των εμπόρων. Στο "προαύλιο" της Αθήνας ένας αγροτικός και ένας μεταποιητικός, με πιστοποιημένα προϊόντα, συνεταιρισμός θα μπορούσε να προσφέρει απασχόληση και διάθεση των προϊόντων. Αλλά αυτά δε χωράνε στην προεκλογική αντζέντα που κυριαρχείται από υποσχέσεις και "αργύρια" λίγης ασφάλτου... .
Εντύπωση προκαλεί το χαράτσι ακινήτων το οποίο πιέζει την γεωργία μας, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ρίχνει την αξία των ακινήτων (μήπως θέλουν να τα πάρουν μπιρ-παρά οι ντόπιοι ολιγάρχες και οι ξένοι τοκογλύφοι;) και τελείωσε την οικοδομή. Κόποι μιας ζωής ρευστοποιούνται....
Η Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει υψηλό αριθμό κατηρτισμένων γιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ένα τριτοκοσμικό σύστημα υγείας...Τα σχολεία υποβαθμίζονται και ρημάζουν, οι νέοι επιστήμονες δεν αξιοποιούνται, έχουμε γενοκτονία μίας γενιάς... Γκόρτσοι και αστοιχείωτοι πολιτικοί ομνύονται ότι δεν χρειάζονται τόσα δημόσια πανεπιστήμια, αγνοώντας ότι ο υψηλός αριθμός αποφοίτων, αποτελεί ζητούμενο για τις αναπτυγμένες χώρες. 
Σου είπαν ψέματα, η ξενιτιά δεν είναι λύση. Ίσως επιτύχεις (άλλωστε υπάρχει σωβινισμός εναντίον των Ελλήνων). Αλλά κάθε Κυριακή η καρδιά σου θα σφίγγεται, κάθε στιγμή που θα έρχεται η ώρα να επιστρέψεις για λίγο στην πατρίδα η ψυχή σου θα αυλακώνεται από την προσμονή και ένα ανείπωτο συναίσθημα.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι μολονότι η καταστροφή εθνικού πλούτου που έχει συντελεσθεί, συντελείται μόνο σε καιρούς πολέμου. Καθημερινά θεσπίζονται νέοι φόροι και δρακόντειες διατάξεις εμπεδίδοντας πράγματι ένα κλίμα απελπισίας και ήττας.
Αλλά κανείς δε μιλάει για τις δυσκολίες του. Η αλληλεγγύη δείχνει να μην υπάρχει ενώ κυριαρχούν οι ατομικές λογικές. Ώστε οι ατομικές στρατηγικές, οι κούφιες υποσχέσεις, το ψευδεπίγραφο κύρος γκλαμουράτων αστέρων θα υπονομεύσουν για άλλη μία φορά την ευκαιρία για μία βαθειά αλλαγή?
Όπως έγραφε και ο Μακρυγιάννης "έτσι πως θα κάνουμε πατρίδας;"
Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στην Ελλάδα της τρόικας, του ελέγχου "προστατών" -"συμμάχων", το ατομικό "εμπόριο" απελπισίας, τα λίγα μέτρα ασφάλτου και οι γκλαμουράτες αφίσες δείχνουν να δεσπόζουν ξανά...

Η αλλαγή στο Δήμο είναι ένα πρώτο βήμα αφύπνισης, αλληλεγγύης, παραγωγικής ανασυγκρότησης Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Αλληλέγγυων ΠΟΛΙΤΩΝ για την Ανατροπή στον Δήμο Κορινθίων, με υποψήφιο δήμαρχο τον Π.Ψηλογιαννόπουλο, που μπορεί να μην έχει το ύφος πεντακοσίων καρδιναλίων, αλλά ανοίγει τα καίρια αυτά ζητήματα πέρα από τις "προεκλογικές" πλάκες πεζοδρομίου και την "προεκλογική" άσφαλτο. Σε αυτά τα πλαίσια υποστηρίζω τη:
• Δημοτική Αλληλεγγύη. Δομές αλληλεγγύης στην υγεία, κανείς χωρίς φαγητό
•Παραγωγική ανασυγκρότηση. Απευθείας δίκτυα διάθεσης των προϊόντων χωρίς εμπόρους. Υποστήριξη της συνεταιριστικής προσπάθειας. Διάθεση υποδομών του Δήμου για τη διακίνηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
•Βασικά έργα υποδομής και για την ύπαιθρο, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, οδοποιία. Ορθολογική Διαχείριση νερού και προσπάθεια για δημιουργία αρδευόμενης γεωργίας.
• Χωροθέτηση χρήσεων γης και ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον (για να υπάρχει και τουρισμός αλλά και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, πολύ κρίσιμο για τον Κόρφο).
• Πεζοπορικά μονοπάτια στο δασικό πλούτο της περιοχής μας και στα βυζαντινά ξωκλήσια της περιοχής. Αλλά και στο παραλιακό μέτωπο. Επί της ευκαιρίας θα μας ενημερώσει κάποιος για τις ανασκαφές στο Καλαμιανό;
• Άμεση ανάγκη επενδύσεων στο Δημοτικό διαμέρισμά μας που είναι από τα πλέον αραιοκατοικημένα, όπως η λειτουργία σφαγείου στο Αγγελόκαστρο (γιατί θα πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο σφαγεία στο νομό μας;)
• Προσπάθεια ακτοπλοϊκής σύνδεσης για τον Κόρφο
• Προσπάθεια εμβάθυνσης πολιτικών δραστηριοτήτων με απεύθυνση στους νέους και την ύπαιθρο, δημιουργία τοπικών μουσείων και βιβλιοθηκών. Μάχη ενημέρωσης και πολιτισμού ενάντια στα ναρκωτικά
• Αμέριστη στήριξη της παιδείας που παραμένει η ελπίδα για τον τόπο.
• Ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στις αποφάσεις κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει στην ύπαιθρο αν βέβαια το θελήσουμε!

Συντοπίτη-συντοπίτισσα,

Ξάφνιασέ τους. Κάνε την έκπληξη. Δεν έχουμε Κατοχή γιατί μπορείς με την ψήφο σου να αλλάξεις συθέμελα τη νοοτροπία στην περιοχή αλλά και τη χώρα. Δείξε ότι δεν μπορούν ξανά να σε εγκλωβίζουν. Χωρίς βία και μίσος γιατί τα οράματα (όπως η αλληλεγγύη και η παραγωγική ανασυγκρότηση) δε χρειάζονται ούτε βία, ούτε μίσος αλλά απλά επιχειρήματα και θάρρος γνώμης. Μην πετάξεις τη ψήφο σου, μην πετάξεις την ευκαιρία για αλλαγή.


Μ.Σπηλιώτης
Διδάκτωρ Μηχανικός-Κορφιώτης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος