Η τέχνη της διαδραστικότητας και η διαδραστικότητα στη τέχνη. Μια επίσκεψη στη Κόρινθο.


Απο την Όλγα Παπαλεξάνδρου.

Το έργο ενός διαδραστικού εικαστικού κρίνεται ως επιτυχημένο (αν μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο για οποιαδήποτε μορφή τέχνης), όταν δημιουργεί αντιδράσεις στο κοινό, το οποίο συμμετέχει ενεργά.
Ο Άρικ Βίσερ, μας ήρθε στην Κόρινθο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, με πρωτοβουλία της Kalliopi Nikolou και του Corinth Art Platform. Φιλοξενήθηκε σε σπίτι που του παραχωρήθηκε και χρησιμοποίησε τους χώρους του Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος "σβούρα" | Κόρινθος για να δημιουργήσει τα έργα του, τα οποία εμπνεύστηκε από την επαφή του με τους πολίτες της Κορίνθου και από την επαφή του με την ίδια την πόλη, μέσα από περιπάτους και συμμετοχή στα κοινά. Οι Κορίνθιοι σίγουρα τον θυμάστε να γυρίζει γύρω γύρω την πόλη (έχει ύψος 2,07!!!) ή να χρησιμοποιεί με εναλλακτικό τρόπο το κουβούκλιο στην πιάτσα των ταξι. Σκοπός του ήταν να κάνει μια εικαστική παρέμβαση κοινωνικού χαρακτήρα στην πόλη μας. Με τις απαντήσεις που του δώσατε, πολλοί από εσάς, τον βοηθήσατε να τον πετύχει.
Οι δύο φωτογραφίες που έχω τραβήξει τα έργα του Άρικ, δείχνουν αυτό που προέκυψε ως πρότασή του, μετά από τις συζητήσεις με τον κόσμο και τη δική του έμπνευση. Οι δύο αυτές πινακίδες υπάρχουν αναρτημένες, η μία στο λιμάνι της Κορίνθου και η άλλη στον τοίχο της Δημοτικής Αγοράς και από ότι έμαθα, ήδη δημιούργησαν τις πρώτες αντιδράσεις, αφού συμπολίτες μας, μεταξύ αυτών και η Δημοτική αρχή, αναρωτήθηκαν και έσπευσαν να μάθουν περί τίνος πρόκειται!

Αυτή την Τρίτη ο Άρικ επιστρέφει στην Ολλανδία. Σήμερα το βραδάκι μετά τις 8 τον ξεπροβοδίζουμε με μια μικρή γιορτούλα, στη σβούρα. Μαγειρεύουμε όλοι από κάτι, πίνουμε κρασάκι και ακούμε μουσικές.