Ψηφιακή Πελοπόννησος


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αποκλειστικά με ψηφιακό σήμα, εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Πελοπόννησο, μετά το switch off, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ψηφιακά εκπέμπουν πλέον και τα 19 σημεία εκπομπής στην Πελοπόννησο, για ένα εκατομμύριο τηλεθεατές. Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της Πελοποννήσου; Κατ' αρχάς ότι πρέπει να διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες τηλεόρασης για την πρόσληψη του σήματος ή έστω ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να επανασυντονίσουν τις τηλεοράσεις τους, προκειμένου να λαμβάνουν το νέο σήμα.


Εκτός ψηφιακής εποχής έχει τεθεί η ΝΕΡΙΤ, η κρατική τηλεόραση που η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδρύσει εδώ και ένα χρόνο, προκειμένου να αντικαταστήσει την ΕΡΤ, με φτωχά ωστόσο αποτελέσματα.

Κι αυτό γιατί η ΝΕΡΙΤ, μεταξύ των άλλων ελλείψεων που παρουσιάζει (π.χ. ότι "νοικιάζει" εργαζόμενους από το υπουργείο Οικονομικών και δεν γίνεται δεκτή στην Ένωση δημοσίων τηλεοράσεων της Ευρώπης - EBU), δεν έχει επίσης τη δυνατότητα ψηφιοποίησης της μεταφοράς του σήματός της.

Γι' αυτόν τον λόγο αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Digea, της εταιρείας των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας (Mega, ANT-1, Alpha κ.λπ.) προκειμένου να καταφέρει να συμμετάσχει στην ψηφιοποίηση του δικτύου της Πελοποννήσου (switch off) που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί την περασμένη Παρασκευή.

Από πρωτοπόρος η ΕΡΤ στην ψηφιακή εκπομπή τα προηγούμενα χρόνια, έχει γίνει τώρα ουραγός ως ΝΕΡΙΤ και, παρ' ότι έχει το δικαίωμα, ως εκ του νόμου «πάροχος δικτύου», να αναπτύξει το δικό της αυτόνομο δίκτυο, αναγκάζεται τώρα να αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιώτη πάροχο. Τα κανάλια ΝΕΡΙΤ και ΝΕΡΙΤ Sports, το Κανάλι της Βουλής και το ΡΙΚ οδηγούνται να ενοικιάσουν χώρο από την Digea ένα multiplex για την εκπομπή του σήματός τους έως ότου η ΝΕΡΙΤ στήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο πομπών και αναμεταδοτών στην Πελοπόννησο.

Το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλει η ΝΕΡΙΤ για την ψηφιακή μετάδοση των τεσσάρων καναλιών δεν έχει ανακοινωθεί, όμως θα αποτελεί μια καλή τονωτική ένεση για τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των μετόχων της Digea (Mega, ANT-1 και λοιπών) που βρίσκονται σε δυσκολία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Να σημειωθεί, ως τάξη μεγέθους, ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ έχει προτείνει τιμολόγιο για πανελλαδική κάλυψη τηλεοπτικών σταθμών ύψους 100.000 ευρώ τον μήνα.

Με τον τρόπο αυτόν η Digea κατορθώνει να γίνει μοναδικός και μονοπωλιακός πάροχος δικτύου στην Πελοπόννησο, αφού μεταδίδει ψηφιακά, εκτός από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, επίσης τα κανάλια της πλατφόρμας της ΝΕΡΙΤ και ακόμα 16 τοπικά περιφερειακά κανάλια με εμβέλεια σε όλη την Πελοπόννησο, τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας και μέρος της Ζακύνθου: από την Πάτρα το Αchaia και το Super-B, από την Τρίπολη την Αρκαδική Τηλεόραση, από την Κόρινθο το Axion, το Ηλέκτρα, το RTP και το Super, από την Καλαμάτα το Βest, το Μεσόγειος και το ΝΕΤ, από το Άργος το DR, από τη Σπάρτη το Ελλάδα TV, από τη Ζάκυνθο το Ιόνια TV, από τη Ναύπακτο το Lepando, από το Ναύπλιο το MAX και από τον Πύργο Ηλείας το ΟΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενοίκιο στην Digea αγγίζει τα 4.300 ευρώ τον μήνα για τα περιφερειακά κανάλια και για το σύνολο των σημείων εκπομπής.

Η ανάγκη αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού, δηλαδή νέων, ψηφιακών πομπών αναμετάδοσης είχε επισημανθεί ως αναγκαία στην ΕΡΤ ήδη δύο χρόνια πριν και στη συνέχεια. Γιατί όμως ο κ. Γκίκας Μάναλης, τότε, να κηρύξει διαγωνισμό, αφού γνώριζε καλά ότι πρόκειται να κλείσει την ΕΡΤ; Η ΝΕΡΙΤ λοιπόν σήμερα έχει μείνει χωρίς ψηφιακούς πομπούς και αναμεταδότες, αλλά και χωρίς το εξειδικευμένο τεχνικό επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να βάλει μπρος μια τέτοια επένδυση. Η ΝΕΡΙΤ ανακοίνωσε προ ημερών την προκήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια πομπών αναμετάδοσης, συνολικού προϋπολογισμού που θα αγγίζει τα 6,8 εκατ. ευρώ.