Πνεύμα και ηθική…


άρθρο του Β. Χρισταρά

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων, στο θέμα “Έγκριση διενέργειας προμήθειας με τίτλο “Park – n – Ride: Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης Οδηγών για Διαθέσιμες Θέσεις Στάθμευσης και Πολυκαναλικής Ενημέρωσης Επιβατικού Κοινού”, αφού ενημερωθήκαμε πως πρόκειται για 282.000 ευρώ του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση τέθηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών αλλά και όλη την αντιπολίτευση το θέμα της μελέτης πάνω στην οποία θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και ότι στην περίοδο κρίσης που ζούμε τέτοια ποσά χρειάζονται σωστή διαχείριση. Η απάντηση του εκνευρισμένου Δημάρχου ήταν στην γραμμή: “μας δίνουν 280.000 ευρώ να μην τα πάρουμε;”

Τα ερωτήματα λοιπόν που γεννιούνται από την απάντηση του Δημάρχου Κορινθίων στο μυαλό μου είναι: 

Μας νοιάζει τι γίνονται τα χρήματά μας; Μας ενδιαφέρει να μην ξοδεύονται στην τύχη αλλά να αξιοποιούνται με μέτρο , σύνεση , προγραμματισμό και κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας; Επειδή νομίζουμε πως δεν τα βάζουμε από την τσέπη μας, μπορούμε να τα διαθέτουμε ανεξέλεγκτα; Υποθέτω πως το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, το φαινόμενο είναι παλιό και σύνηθες και οι ενστάσεις, λύσεις ή οι προτάσεις έχουν γίνει από σώφρονες πολίτες πριν από εμένα. Θεωρώ ωστόσο ανάγκη την συμμετοχή μου στον προβληματισμό, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες διακυβέρνησης.

Θα στηριχθώ λοιπόν, σε μια πρόσφατη εμπειρία που είχα πάνω στο θέμα της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων από τον Δήμο, ώστε έμμεσα να απαντήσω. Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/9/2014, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, εγκρίνεται ομόφωνα από τους παρόντες η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση πίστωσης 10.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, με σκοπό μια δράση για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας. Όλοι, υποθέτω, συμφωνούμε πως είναι χρήσιμο να γίνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και καλώς υπάρχουν κονδύλια για αυτόν τον λόγο. 
Στην απόφαση, που δημοσιεύεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: ΩΡΘΞΩΛ7-ΓΨΙ), αναφέρεται και ο προγραμματισμός της δράσης αλλά και το πώς θα διατεθούν τα χρήματα για την υλοποίησή της. Επειδή συμμετείχα σε αυτήν την εκδήλωση με την οικογένειά μου, θα ήθελα να σχολιάσω τον τρόπο υλοποίησης σε όσα εγώ, τουλάχιστον, μπόρεσα να αντιληφθώ.
“Για την υλοποίηση των ανωτέρω εγκρίνει το Δ.Σ. ποσό 10.000,00 € για την κάλυψη των κάτωθι δαπανών:
1) Μπλουζάκια με το σήμα της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Κυριακής , προϋπολογισμού 1.300,00 ευρώ
Υπήρχε ένα κιβώτιο με μπλουζάκια, τα οποία διατέθηκαν σε παιδιά και γονείς από την αρχή της δράσης. Η κόρη μου- με διψήφιο αριθμό συμμετοχής- δεν πρόλαβε να πάρει.
2) Ποδήλατο και κράνη για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Κυριακής, προϋπολογισμού 800,00 ευρώ
Πράγματι, κληρώθηκαν πολλά κράνη και ένα ποδήλατο.
3) Ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων, προϋπολογισμού 700,00 ευρώ
Δηλαδή 100 ευρώ η ώρα;
4) Αφίσες και υπηρεσίες γραφίστα, προϋπολογισμού 400,00 ευρώ
Δεν είδα αφίσες πουθενά… αλλά πιστεύω θα υπήρχαν…
5) Υλικά για τις δράσεις της Κυριακής 21/09/2014, προϋπολογισμού 3.500,00 ευρώ
Οι δράσεις που υπήρχαν για τα παιδιά ήταν: ψάρεμα ανακυκλώσιμων υλικών με καλάμια και μπουκάλια βαμμένα, κουκλοθέατρο, ζωγραφική σε μεγάλα κομμάτια χαρτιού με νερομπογιές, ένα φιδάκι με χαρτόνια ή χαρτοκιβώτια ζωγραφισμένα, λουλούδια που τοποθετήθηκαν στα παρτέρια του Φλοίσβου, αγώνες με ποδήλατα και ένα κομμάτι χαρτί να γράψουν τα παιδιά τις εντυπώσεις τους. Αυτοκόλλητοι αριθμοί, αιτήσεις συμμετοχής, μπλουζάκια για τους εθελοντές, στυλό…κάτι θα ξεχνάω αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο.
6)Έξοδα φιλοξενίας (διαμονή, φαγητό και μεταφορικά) των ομιλητών της εκδήλωσης της 22/09/2014, προϋπολογισμού 900,00 ευρώ
Εδώ δε έχω προσωπική άποψη αλλά έμαθα πως φιλοξενήσαμε δύο άτομα και υποθέτω για μια ή δύο ημέρες.
7) Έξοδα προβολής των δράσεων του Δήμου για την συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας 1.200,00 ευρώ
Ξέρω πως εθελοντές προώθησαν την εκδήλωση στα δημοτικά της πόλης. Δεν ξέρω πώς αλλιώς προβλήθηκε η δράση αλλά είμαι βέβαιος πως αν προβλήθηκε, προβλήθηκε ελάχιστα. Και το συμπέρασμα είναι λογικό αν δείτε πως το Δ.Σ. έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι και η εκδήλωση την Κυριακή το πρωί. Εκτός αν ο Δήμος πληρώνει κάθε φορά που κάποια εφημερίδα ή ηλεκτρονικό μέσο δημοσιεύει τα δελτία τύπου του ή όταν ο Δήμαρχος ή κάποιος αρμόδιος αντιδήμαρχος δίνει συνέντευξη στα κανάλια. Τι άλλο να πρόλαβε να γίνει δηλαδή, μήπως έφτιαξαν τηλεοπτικό σποτ;
8) Νερά, αναψυκτικά, χυμοί και γλυκά για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, προϋπολογισμού 1.000,00 ευρώ.
Το catering που είχε αναλάβει τον τομέα αυτό πάνω στο τραπέζι του είχε 3 μεγάλα μπουκάλια νερό και ένα αναψυκτικό. Τα παιδιά μου ήρθαν και τα δύο με έναν χυμό που σημαίνει πως όλα τα παιδιά πήραν από έναν. Μπουκαλάκια νερό δεν είδαμε κάπου στην διάρκεια της εκδήλωσης και αγοράσαμε όπως και όλοι μας οι φίλοι. Γενικά δεν είχες την αίσθηση πως υπήρχαν για το κοινό νερά ή αναψυκτικά.
Κάπως έτσι διαθέσαμε τα 10 χιλιάρικα του Πράσινου Ταμείου. Είμαι βέβαιος πως όλοι οι προμηθευτές έχουν κάνει νόμιμα τη δουλειά τους, έχουν κόψει τις νόμιμες αποδείξεις τους, έχουν περάσει τα έξοδα του Δήμου στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αν ψάξουμε τα επίσημα έγγραφα, η εκδήλωση αυτή στοίχισε 10.000 δηλαδή όσα ακριβώς πήραμε. 
Όμως ως προς την ουσία, ας κρίνει ο καθένας μας. Να αναφέρω μόνο πως τα παιδιά μου πέρασαν πολύ ωραία χάρη στους εθελοντές που έτρεξαν την εκδήλωση. Παρ’ όλα αυτά δε χρειάζεται να αναφέρω πόσο κορόιδο αισθάνεται κάποιος που πήγε στην εκδήλωση, όταν μαθαίνει πόσο κόστισε. Δε χρειάζεται να αναφέρω πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματά μας. Γιατί δικά μας είναι, από φορολογούμενους βγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τους φόβους μου για το park ‘n ride και τα 282.000 ευρώ, ειδικά όταν έχουμε και το παράδειγμα του ασύρματου δικτύου της πόλης, που επίσης έχει χρηματοδοτηθεί από το ίδιο πρόγραμμα με 340.000 ευρώ.
Ή μήπως χρειάζεται; Μήπως χρειάζεται να αναφέρω το θράσος αυτών που μας διοικούν; Τον αμοραλισμό τους και την ηθική κατάπτωση ολόκληρης κοινωνίας; Την αποσιώπηση ή την αδιαφορία για τα θέματα από τα μέσα ενημέρωσης; Τα αμβλυμένα μας αντανακλαστικά που κρύβονται πίσω από το “όλοι έτσι κάνουν” και το “ δικά μας λεφτά είναι;” 

Σίγουρα χρειάζεται. Αλλά από όλους μας. Όλοι μας να απαιτούμε το αυτονόητο: την τιμιότητα. Δεν αναφέρω τη νομιμότητα, γιατί αυτή έγινε άλλοθι πλέον και γιατί αν κάποιος παρανομούσε και τα χρήματα που έπαιρνε νόμιμα από κάπου τα διέθετε για παράδειγμα στο Κοινωνικό του Παντοπωλείο τις μέρες που ζούμε, θα επικροτούσα την παρανομία. Επίσης, τα λέω όλα αυτά, γνωρίζοντας την χρήση νόμιμων κωδικών για την χρηματοδότηση και άλλων δράσεων ή αναγκών που δεν επιτρέπονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Μια διαπαραταξιακή ομάδα ελέγχου των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ήταν μια λύση ώστε ο Δήμος να προχωρήσει μπροστά, αλλάζοντας πορεία. Με την υποχρέωση στην τιμιότητα που ανέφερα παραπάνω ως απόδειξη της ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας.
Βασίλης Χρισταράς
Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών