Μια επίσκεψη στην Αρχαία Νεμέα.



Αναφέρθηκα σε άλλη ανάρτηση μου στα κίνητρα που με οδήγησαν να πάρω μέρος στη "βιωματική συνάντηση Νεμέας", μεταξύ των οποίων πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε και η προγραμματισμένη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Νεμέας και η ξενάγηση από τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο των ανασκαφών Στέφανο Μίλλερ. 

Η αλήθεια είναι πως έκανα και μια μικρή διαδικτυακή έρευνα,  με τα πρώτα στοιχεία της οποίας διαπίστωσα πως πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους ξένους αρχαιολόγους που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από τον Ιούλιο 1971  όταν διορίστηκε από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών ως Διευθυντή Ανασκαφών στη Νεμέα.
Την αξιολόγηση της αρχαιολογικής και επιστημονικής του δουλειάς ασφαλώς δεν είμαι ειδικός ούτε ικανός για να την κρίνω. Αυτό που θέλω όμως να τονίσω είναι το ενδιαφέρον και το πάθος του ανθρώπου, στο να φέρει αποτέλεσμα σε έναν στόχο, έναν σκοπό για τον οποίο πιστεύει,  χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα. Πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για έναν "ξένο" έναν Αμερικάνο, ο οποίος δεν έχει καν το κίνητρο του "εθνικού" γοήτρου και υπερηφάνειας. Αυτό πάντως που διαπίστωσα και προσωπικά μετά από έναν διάλογο με έναν ντόπιο φίλο, είναι η μεγάλη εκτίμηση,  και σεβασμός στο έργο του και στην ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής. 
 
Σημαντική προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεί η αναβίωση των Νεμέων Αγώνων κάθε 4 χρόνια με αρχή το 1996 και την Έκτη Νεμεάδα να λαμβάνει  χώρα στις 10-12 Ιουνίου, 2016.
Ιδιαίτερη συγκίνηση και ρίγος μας προκάλεσε η διάβαση μας μέσα από την "Κρυπτή Έσοδο" (κατά τον Παυσανία), την θολωτή είσοδο στο αρχαίο στάδιο,  που με ασφαλή χρονολόγησή στα 320 περίπου π.Χ. ή και ενωρίτερα, θεωρείται από τις πρωιμότερες που συναντώνται στην Αρχαία Ελλάδα. Μαζί με τους Μακεδονικούς τάφους αποδεικνύει ότι οι μηχανικοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήξεραν και χρησιμοποιούσαν τέτοιες αρχιτεκτονικές εφαρμογές. 


Όμως δεν έχει αξία να περιγράψω εγώ το τι υπάρχει στην Αρχαία Νεμέα, όταν αυτό το κάνει με τον καλύτερο τρόπο η ιστοσελίδα http://nemeangames.org/ στην οποία μπορούμε να βρούμε κάθε στοιχείο που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο.

Ένα ιδιαίτερο σημείο που προσωπικά θέλω να θίξω, συμβάλλοντας στην δημοσιοποίηση και ίσως σε λύση του είναι το εξής:


Πρόσφατα επισκέφθηκε την Αρχαία Νεμέα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας στον οποίο ο κ. Μίλλερ έθεσε το μεγάλο πρόβλημα με την επάρκεια του αριθμού των εργαζόμενων φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων. Αυτός υποσχέθηκε κάποια προσωρινή λύση που θα έδινε από την 1 Νοεμβρίου 2014 .... που όμως δέκα ημέρες μετά παραμένει υπόσχεση. Ο κ. Μίλλερ δεν έχασε την ευκαιρία να μας ενημερώσει γι' αυτό το πρόβλημα ανησυχώντας ότι μπορεί να διακοπεί η επισκεψιμότητα στον χώρο.

Σκόρπιες σκέψεις και εντυπώσεις είναι τα παραπάνω, δεν φιλοδοξώ να τα παρουσιάσω σαν τουριστικό οδηγό, την προσωπική μου άποψη εκφράζω για μια πολύ ωραία εκδρομή που μπορείτε να κάνετε σχεδόν μια ώρα απόσταση από την Αθήνα.