Δημοτικά βαδίσματα και παραπατήματα..



γράφει ο Κωνσταντίνος Σταμάτης


Με αφορμή την εκδήλωση του Δήμου Κορινθίων "Η Φύση στην πόλη – Άνοιξη 2015" θεωρούμε αναγκαίο να περιγράψουμε το ρόλο της δημοτικής αρχής στην αξιοποίηση και διαχείριση του Περιαστικού Περιβάλλοντος και στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και τις δυνατότητες της Τουριστικής και Οικονομικής αξιοποίησης τους.
Η Κόρινθος πόλη παραλιακή, τοποθετημένη μεταξύ δύο Θαλασσών, με ιστορία αιώνων, πλούσια σε πολιτιστικά μνημεία και περιβαλλόμενη από ένα φυσικό περιβάλλον πρόσφορο σε ποικίλες δραστηριότητες είναι σχεδόν υποχρεωμένη να στραφεί στον τουρισμό.
Η γειτνίαση της πόλης μας με την Αθήνα και η εύκολη πρόσβαση των κατοίκων της πρωτεύουσας στον δήμο μας, μας επιβάλλει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.
Η μέχρι τώρα πολιτική του Δημάρχου Κορινθίων κ. Πνευματικού χαρακτηρίζεται τόσο από έλλειψη σχεδιασμού και οράματος όσο και από την έλλειψη μιας αντίληψης ικανής, να διαγνώσει και να διαχειριστεί τα πράγματα. Ο Δήμαρχος Κορινθίων, φίλος εργολάβων, εξαντλεί την φαντασία του και την ενεργητικότητα του, μέχρι εκεί που φτάνει ο δρόμος αλλά και τα τσιμέντα. Η δε αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Χρισταρά, σήμερα 27/4 καλεί φορείς και κατοίκους σε διαβούλευση για το θέμα, για πρώτη φορά. Αναρωτιόμαστε, για τον σχεδιασμό της επόμενης τουριστικής περιόδου;
Ας ελπίσουμε πως με αφορμή την πεζοπορική αυτή εκδήλωση θα αφήσει τα χνάρια του στο μονοπάτι μαζί με τους Κορίνθιους και ο Δήμος.
Τα περιαστικά δάση της Κορίνθου, οι παραλίες της, τα πολιτιστικά μνημεία της, όπως αυτό του Ακροκορίνθου καθώς και οι ορεινοί όγκοι με το ήπιο ανάγλυφο τους, αξίζουν κάτι περισσότερο από μια πρόσκαιρη, έστω πολυπληθής και πολύβουης επίσκεψης, που θα αφήσει τα πάντα όπως τα βρήκε, μέσα στην εγκατάλειψη και την μοναξιά.
Σκοπός λοιπόν της Δημοτικής Αρχής δεν είναι οι εκδηλώσεις βιτρίνας, αλλά η δημιουργία της υποδομής για μια διαρκή και αέναη αξιοποίηση του Περιβάλλοντος και των Μνημείων. Και εδώ διαφαίνεται η οργανωτική και στρατηγική αδυναμία. Ποιά είναι η θέση της Κορίνθου στον τουριστικό χάρτη, δύσκολα μπορεί κανείς να το διακρίνει.
Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε τουριστικό πόλο έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Μπορεί και πρέπει επίσης, να πάψει να είναι απλά ένα πέρασμα για τον διεθνή τουρισμό που έρχεται και εξέρχεται από την Πελοπόννησο και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της.
Ποιά είναι όμως τα πλεονεκτήματα της που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα φράγμα στο ποτάμι της τουριστικής ροής;
Εύκολα κανείς διακρίνει το αυτονόητο, εκτός ίσως από την δημοτική αρχή.
Η ιστορική κληρονομιά μας με την πληθώρα των μνημείων που μας κληροδότησε, το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και ο Ακροκόρινθος, η Βασιλική του Λεωνίδη και το Αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, τα πλείστα Βυζαντινά εκκλησάκια του Δήμου μας, μας οδηγούν στο μονοπάτι του ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. 
Το περιαστικό περιβάλλον του Δήμου μας, εκτεταμένο, με ήπιο ανάγλυφο και ορεινούς όγκους μέσου υψομέτρου, παρακαλεί για την αξιοποίηση του.
Τα δάση μας προσδοκούν να περπατηθούν, τα χωριά μας με τον υπέροχο γαστρονομικό τους πολιτισμό προσδοκούν να ανακαλυφθούν. Αλλά πώς; Την μόνη οργανωμένη πεζοπορική διαδρομή στα όρια του Δήμου αποτελεί το μονοπάτι στα Όνεια Όρη που κατασκευάστηκε και σηματοδοτήθηκε με εθελοντική εργασία του ΕΟΣ Κορίνθου πριν από πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τον Δήμο. Αλλού που;
Και έπειτα σιωπή, από την δημοτική αρχή, στις εκκλήσεις φορέων και πολιτών για την δημιουργία οργανωμένων πεζοπορικών διαδρομών. Η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για παρόμοιες δράσεις είναι ορατή από όλους εκτός από τον κ. Πνευματικό που κοιτάει μοναχά ψηλά στις ταράτσες των τεράστιων MALL.
Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, είναι εκτεταμένο ενώ απλώνεται σε δύο θάλασσες, αυτή του Σαρωνικού και αυτή του Κορινθιακού. Η υποδομή όμως, πάλι απουσιάζει και αντί των οργανωμένων και ελεύθερων δημοτικών παραλιών, αντικρύζουμε σκουπίδια και εγκατάλειψη. Εξαιρέσεις αξιοποίησης από Συλλόγους ή εθελοντές με την πλήρη απουσία του Δήμου ακόμα και για τα αυτονόητα (καθαριότητα, φύλαξη, νόμιμες επιχειρηματικές δράσεις).
Οι οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές που θα συνδέουν οικισμούς, πολιτιστικά μνημεία, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, οι οργανωμένες υποδομές στις παραλίες, η αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς και των μνημείων πρέπει να αποτελέσουν τα αναπτυξιακά και στρατηγικά μας εργαλεία για την κατασκευή της τουριστικής υποδομής, η κατασκευή της οποίας θα προσφέρει εργασία στους κατοίκους του δήμου μας, θα βελτιώσει την καθημερινότητα μας και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και την κατανάλωση στον δήμο μας.

Ελπίζουμε να αρκούν τρεις θητείες για το αυτονόητο κύριε Δήμαρχε, καθώς όπως όλοι ξέρουμε καλά, οι ευκαιρίες δεν θα είναι εδώ για πάντα.