Κόρφος: Ο εφιάλτης των κουνουπιών θα τελειώσει;;



Το πρόβλημα με τα κουνούπια στον Κόρφο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι χρόνιο όπως και η ταλαιπωρία των κατοίκων και παραθεριστών που τον επισκέπτονται. Δεν είναι όμως μόνο η όχληση και ταλαιπωρία των ανθρώπων, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος ασθενειών των οποίων φορείς είναι έντομα διαβιβαστές (Ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, κ.α).


Ψάξαμε λίγο το θέμα και βρήκαμε ότι έργο με την ονομασία:




«ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΠΕ∆ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ, ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ∆ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙ∆ΑΣ – ΑΡΚΑ∆ΙΑΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2013-2014-2015» το οποίο είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α .Ε.- ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ &ΣΙΑ Ε. Ε.- ΒΑΡΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, στην "Έκθεση προόδου" της, για το διάστημα της περσινής καλοκαιρινής περιόδου  01/07/15 – 31/07/15 αναφέρεται:
Στο φυσικό σύστημα του Κόρφου είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα κατά την διάρκεια του μήνα Ιουλίου. Προβήκαμε σε ενέργειες κατόπιν κλήσεων εκπροσώπου των κατοίκων. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα είναι ψεκασμοί κάλυψης 20000τμ του έλους του Κόρφου σε 4 επαναληπτικές εφαρμογές και ανίχνευση άλλων εστιών. 
Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη περιοχή βάσει μαρτυριών εκπροσώπου ομάδας κατοικων είναι η συσσώρευση απορριμάτων όπου υπάρχει και υγρό στοιχείο, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη επιπλέον περιστασιακών εστιών. Στο περαστικό, φυσικό και αγροτικό σύστημα χρησιμοποιήθηκαν σκευάσματα αποκλειστικά Bacillus thuringiensis, israelensis (εμπορική ονομασία BITOR). 


Το αποτέλεσμα βέβαια αυτών των ψεκασμών, δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό με τα γνωστά προβλήματα.

Εδώ και δυο μήνες περίπου, στο συγκεκριμένο "φυσικό σύστημα" του Κόρφου, όπως αναφέρεται, έχουν ξεκινήσει εργασίες επιχωμάτωσης και μάλλον αποξήρανσης του έλους, που δημιουργείτο από τα στάσιμα νερά, χωρίς να είναι γνωστό από ποιον φορέα γίνεται αυτή η εργασία αλλά ούτε και ποιον σκοπό τελικά επιδιώκει, αφού δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση. Ακολουθείται και εδώ ένας τακτικισμός, μια προχειρότητα και μια ασάφεια γύρω από το τι κάνει ο καθένας σε δημόσιας  χρήσης και κοινωφελείς περιοχές, που έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων. Αναφέρομαι σε προβλήματα του παρελθόντος αλλά και τωρινά, όπως τα σκουπίδια και η παράνομη χωματερή, που έχουμε θίξει σε προηγούμενη ανάρτηση μας.
Εαν λοιπόν η αποξήρανση γίνεται, με μελέτη και επιστασία του Δήμου, για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών, θα το αντιμετωπίσουμε θετικά αρκεί η προσπάθεια να συνεχιστεί και να τελειώσει έγκαιρα, χωρίς καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

 Για το ίδιο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο με πηγή την περιφέρεια Πελοποννήσου, και δεν ξέρουμε πράγματι αν πρέπει να ανησυχούμε ή αν πίσω του κρύβεται κάποια ενδοαυτοδιοικητική κόντρα περιφερειάρχη και δημάρχου....

Αν μη τι άλλο θέλουμε και περιμένουμε επίσημη ενημέρωση (email έχουν, τηλέφωνα έχουν, επίσης μπορούν να σχολιάσουν) από τους αρμόδιους, εάν καταφέρουν να ξεφύγουν από τις εκδηλωσούλες για την δημόσια εικόνα τους και τις δημόσιες σχέσεις τους....

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους Δημάρχους των συμβαλλόμενων Δήμων και της Πελοπόννησος ΑΕ ΟΤΑ, η νέα Προγραμματική Σύμβαση του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για την διετία 2016-2017.

Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου με θέμα «Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας» για την διετία 2016-2017, βασισμένο σε συνδυασμό μέτρων και ενεργειών που έχουν αντικειμενικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων:
Την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι έντομα διαβιβαστές (Ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, κ.α.).
Τη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
Την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, το νέο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων με στόχο την παρακολούθηση των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή υλοποίησης του έργου, την διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και από αέρος, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων επεμβάσεων.

Περιοχή υλοποίησης του έργου είναι η χωρική επικράτεια της Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στα φυσικά συστήματα και ειδικότερα στις περιοχές, στις οποίες παρατηρούνται σημαντικοί πληθυσμοί κουνουπιών καθώς και στο περιαστικό σύστημα των οικισμών. 

"Με λύπη διαπιστώθηκε η απροθυμία των Δημάρχων Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης, να συμμετάσχουν οι δήμοι τους στην προγραμματική σύμβαση. Ενημερώνουμε τους πολίτες των Δήμων αυτών ότι σε ενδεχόμενα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν, μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους Δημάρχους τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση παραμένει παρούσα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και απ’ οποιονδήποτε αυτή απαιτηθεί» καταλήγει στην ανακοίνωσή της."