1ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ 20 ΚΜ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» Τρίπολη – Κερασίτσα – Τρίπολη




1ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ 20 ΚΜ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή 14 Μάη 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου - Ελληνική Επιτροπή Για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη 
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Τρίπολη – Κερασίτσα – Τρίπολη.


Αγώνα δρόμου προς τιμή του Γρηγόρη Λαμπράκη διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου – ΕΕΔΥΕ. Ο αγώνας δρόμου θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του, στα πλαίσια των ετήσιων αγωνιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν την καθιερωμένη πλέον Πορεία Ειρήνης στη διαδρομή Κερασίτσα -Τρίπολη.
Απευθυνομενοι στους εργαζόμενους, τους άλλους λαϊκούς φορείς και ιδιαίτερα σε Αθλητικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου τους καλούν να συνδιοργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα.


Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Λαμπράκη και το πλαίσιο των εκδηλώσεων των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου.


Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, πρωταθλητής στίβου (Βαλκανιονίκης), αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Παρά την κρατική απαγόρευση, ξεκίνησε η πορεία με χιλιάδες οδοιπόρους. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις και προπηλακισμοί με δεκάδες τραυματίες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με μερικούς άλλους αγωνιστές ολοκλήρωσαν την πορεία. Ένα μήνα μετά στη Θεσσαλονίκη στις 27 Μαΐου 1963 δολοφονήθηκε από παρακρατικούς μηχανισμούς με τη στήριξη και την ανοχή του κράτους.