Για την ασφαλή συνύπαρξη σκαφών - λουομένων.




Σε συνέχεια ανάρτησης μας την 3/6/17 . Επικοινωνήσαμε (8/6/17) τηλεφωνικά με τον Διοικητή του Λιμεναρχείου Επιδαύρου κ. Ζυγούρη με τον οποίο είχαμε έναν χρήσιμο και επικοδομητικό διάλογο σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο Κόρφο. Την πρόσδεση δηλαδή μεγάλου σκάφους σε παράλιο χώρο που βρίσκονταν λουόμενοι, αλλά και το γενικότερο θέμα που υπάρχει σχετικά με την σχέση λουόμενων-σκαφών, και πως πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, για μια ασφαλή συνύπαρξη.


Πρόθεση μας για την παρέμβαση που κάναμε, ήταν και είναι ακριβώς αυτό: Η ασφαλής συνύπαρξη. Ξέρουμε επίσης ότι το έργο διαφύλαξης της νομιμότητας και η επιτήρηση της από το Λιμενικό είναι ένα πολύ δύσκολο έργο που γίνεται ακόμα δυσκολότερο αν προσθέσουμε δυο ακόμα παράγοντες. Πρώτο την πολυνομία και το τεράστιο μήκος των ακτογραμμών της χώρας μας που μαζί με αυτή των νησιών είναι περίπου 15.000 χιλιόμετρα, και δεύτερο την πολύ κακή κατάσταση του εξοπλισμού των λιμεναρχείων. Ενδεικτικά το Λιμεναρχείο Επιδαύρου διαθέτει ένα σκάφος και ένα αυτοκίνητο, και τα δυο σε άσχημη τεχνική και τεχνολογική κατάσταση!

Ξεκινώντας από το τι είναι ο Κόρφος, γεωγραφικά, βρίσκουμε σε χάρτες να χαρακτηρίζεται Λιμάνι, Βιότοπος, Υγρότοπος, Όρμος, κυρίως βεβαίως στους περισσότερους χάρτες αναφέρεται σαν Όρμος Κόρφου. Σε κάποιον χάρτη αυτόν που χρησιμοποιεί ο Χ.Ο. υπάρχει σήμανση για παραλιες υποδεικνύοντας την βορειοδυτική πλευρά του χωριού.

Η έννοια των κοινόχρηστων πραγμάτων, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, είναι τόσο ευρεία ώστε να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του φυσικού αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος. Το άρθρο 967 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι «πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους». Τα κοινόχρηστα πράγματα είναι εκτός συναλλαγής και ανήκουν είτε στο δημόσιο (αιγιαλός, παραλία) είτε στους ΟΤΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους κατά τρόπο που να μην αναιρεί την κοινή χρήση (άρθρο 970 του ΑΚ) και να προάγει την κοινή ωφέλεια (άρθρο 969 του ΑΚ).

Κάθε πολίτης έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους, εξουσία που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητας (άρθρο 57 του ΑΚ), καθώς και το δικαίωμα να απαιτεί από τους υπεύθυνους για τη διαχείρισή τους ΟΤΑ την προστασία της ακώλυτης χρήσης τους όταν αυτή παρεμποδίζεται.




Στις παραλίες που χαρακτηρίζονται «οργανωμένες» και «πολυσύχναστες», πρέπει να τοποθετούνται από τον φορέα που τις εκμεταλλεύεται, σημαδούρες οι οποίες αποτελούν το νοητό σύνορο ανάμεσα στον «κόσμο» των λουομένων και των σκαφών. Σε αυτές η πρόσβαση στην παραλία για τα σκάφη οποιουδήποτε είδους ή τα τζετ σκι, επιτρέπεται μόνο μέσω διόδων που έχουν καθοριστεί, ενώ η κυκλοφορία των σκαφών γίνεται σε απόσταση 100 μέτρων από τις σημαδούρες. Στις ελεύθερες παραλίες η κυκλοφορία των σκαφών απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται ο τελευταίος των λουόμενων. 

Άρα ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί από τον Δήμο Κορινθίων που έχει την ευθύνη,  για να υπάρξουν ασφαλείς συνθήκες για τους λουόμενους, (μια και αυτοί είναι που σε κάθε περίπτωση μπορούν να τραυματιστούν η και να χάσουν τη ζωή τους), είναι να υπάρξει κάποια οριοθέτηση και τοποθέτηση πλωτών σημαντήρων, όπως και η τοποθέτηση πινακίδων που να απαγορεύουν την πρόσδεση μεγάλων σκαφών σε χώρους που εμφανώς χρησιμοποιούνται από λουόμενους. Αυτές τις σκέψεις και προτάσεις μετέφερα προφορικά στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Γ. Γκούμα, και θα πρέπει να συζητήσει με τους αρμόδιους του Δήμου Κορινθίων.


Ανατρέχοντας  την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαβάζουμε τις παρακάτω γενικές οδηγίες που είναι τόσο ξεκάθαρες και δεν νομίζω να μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ
  • Να τηρείς τους Κανόνες ασφαλούς πλεύσης και αποφυγής σύγκρουσης και γενικά να έχεις κατά νου πάντα τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας και τους κινδύνους που εγκυμονούν η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας στο χώρο αυτό.
  •  Μην πλησιάζεις ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 200 μ. σε περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι.
  • Σου αρέσει να κινείσαι κοντά στις  ακτές; Μπορείς να το κάνεις ΜΟΝΟΝ  σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι και ΕΦΟΣΟΝ τηρείς ταχύτητα μικρότερη των  πέντε (05) μιλίων ανά ώρα.
  • Η εκκίνηση/ επιστροφή του σκάφους σου, με χρήση κινητήρα, επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α)από / προς τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σου (λιμένες, μαρίνες, καταφύγια).   
β)από / προς κεκλιμένα επίπεδα (γλίστρες), που έχουν κατασκευασθεί για την ανέλκυση και καθέλκυσή του σκάφους, εφόσον σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας σου δεν υπάρχουν λουόμενοι ή κινούνται εντός οριοθετημένου διαύλου, ο οποίος εκτείνεται σε απόσταση εκατό (100) μέτρων στη συνέχεια της γλίστρας προς την ανοικτή θάλασσα.
γ)από / προς τον αιγιαλό, εκτός των λουτρικών εγκαταστάσεων, εφόσον:
(αα)πλέεις εντός οριοθετημένου διαύλου, πλάτους δέκα (10) μέτρων.
(ββ)σε απόσταση εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας σου δεν υπάρχουν λουόμενοι πλέεις με ταχύτητα μέχρι τρεις (03) κόμβους, ή σε περίπτωση που υπάρχουν λουόμενοι πλέεις με ασφαλή ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τον ένα (01) κόμβο, τηρώντας πορεία από / προς την ανοικτή θάλασσα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ


  • Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
  • Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.