Μια γνώμη για μια ακόμη ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για τη Δημοτική Αγορά.


Από την Βάννα Γούμενου.

Το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων (Δ.Σ.) αποφασίζει την κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς και την ανέγερση στη θέση της τετραώροφου εμπορικού κέντρου. Το 2012 το Κεντρικό συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφασίζει ότι «η Αγορά δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο» και η Δημοτική Αρχή θριαμβολογεί. Εμείς, ως Κίνηση Πολιτών (ΚΠ), τότε γράφαμε: «Η ΚΠ έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς δεν πρέπει να κατεδαφιστεί αλλά να γίνει αντικείμενο μελέτης (και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών) για τους τρόπους αξιοποίησης του διατηρώντας την ιστορική του ταυτότητα. Η απόφαση πλέον είναι “στο χέρι” - και θα βαρύνει - τη σημερινή Δημοτική Πλειοψηφία».
Από τότε μέχρι σήμερα το κτήριο ερημώνει, ρημάζει και απαξιώνεται. Και όσες ευθύνες κι αν επικαλείτο προχθές το βράδυ στο Δ.Σ. ο Δήμαρχος Αλ. Πνευματικός για την κακή διαχείριση του προηγούμενου «αείμνηστου Δημάρχου Θωμαΐδη», άλλες τόσες ευθύνες έχει η δική του δημοτική αρχή για τα 12 χρόνια εγκατάλειψης και παλινωδίας.
Και χθες, 2017 πλέον, ήρθε η νέα πρόταση: 
Το Δ.Σ. να αποφασίσει την 25ετή εκμίσθωση του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς με σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου χωρίς να υπάρξει απώλεια εσόδων και δημιουργία εξόδων για το Δήμο. Δηλαδή θα αναζητηθεί επενδυτής που θα ανακαινίσει το κτήριο και θα μισθώσει τα καταστήματα προς όφελος του για τα επόμενα 25 έτη. 
Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από μια τέτοια εξέλιξη; 
Από τη μια πλευρά φαίνεται να αποφεύγεται τελικά η κατεδάφιση, να διασφαλίζεται η ανακαίνισή διατηρώντας τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και να διασώζεται η εμπορική της χρήση. Ό,τι ακριβώς ζητούσαμε και επιδιώκαμε από το 2008.
Από την άλλη πλευρά και με επιχειρηματικούς όρους, ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει χρήματα ούτε για την ανακαίνιση ούτε για την συντήρηση του κτηρίου, ο δε επιχειρηματίας θα εξασφαλίζει και κέρδος ως εν δυνάμει καλύτερος διαχειριστής από ένα Δήμο. 
Απλώς μια τέτοια απόφαση αγνοεί τη μνημειακή αξία ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα παλιά κτήρια, και ίσως του μοναδικού δημόσιου στην πόλη, στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς και τοπόσημο της Κορίνθου.
Μια τέτοια απόφαση αγνοεί ότι για τα ιστορικά κτίρια: «είναι θέμα πολιτικής βούλησης να διατηρήσουμε το χαρακτήρα τους και άρα της πόλης, ή να κερδοσκοπήσουμε με εύκολο τρόπο» (Σαρηγιάννης Καθ. ΕΜΠ). 

Η Δημοτική Αγορά αποτελεί μνημείο όχι μόνο για την αρχιτεκτονική της μορφή, αλλά και ως κύτταρο της εμπορικής ιστορικής μνήμης της νέας Κορίνθου, γι αυτό ξανακατασκευάστηκε στο ίδιο σημείο μετά το σεισμό του 1928. Και οφείλουμε να την διατηρήσουμε ως μορφή και ως χρήση, ως μοναδικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης μας. 
Ως κτήριο μνήμης λοιπόν, ως κτήριο με εξέχουσα αξία για την πολιτισμική μνήμη των Κορινθίων αξίζει το κτήριο της Αγοράς να παραμείνει Δημοτικό. Ως τέτοιο το κέρδος που παράγει είναι ανεκτίμητο. 
Κύριοι του Δήμου, 
δώστε λοιπόν άμεσα τα ελάχιστα που απαιτούνται (όπως εσείς είπατε) σε σύγκριση με το κόστος της ανάπλασης στα Περιβολάκια και ανακαινίστε το κτήριο, παραδώστε το στο κέντρο της πόλης μοναδικό τοπόσημο - κόσμημα και μνήμη της επόμενης γενιάς. Μην επιτρέψετε να ρημάξει άλλο, μην επιτρέψετε να παιχτούν επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες του, μην επιτρέψετε να παίρνονται αποφάσεις σε μελλοντικά δημοτικά συμβούλια σύμφωνα με τα συμφέροντα επίδοξων επιχειρηματιών. Και βέβαια ξέρετε, υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης του κτηρίου, που να διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του. 
Αυτούς, οι πολίτες τους συζητάμε!