Τρεις μήνες πριν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.


Τρεις μήνες περίπου πριν το πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η αίσθηση μου είναι ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο βουβές, οι πιο "παγωμένες" ίσως και οι πιο αδιάφορες για την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που ταλανίζεται από πλήθος άλλων προβλημάτων. Δεν ξέρω αν αυτή η αίσθηση πηγάζει κυρίως από τη δική μου διάθεση, πιστεύω όμως ότι δεν πρέπει να απέχει πολύ απ την πραγματικότητα.

Όλα τα φαινόμενα δείχνουν πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη, οι "επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης" με τον μανδύα του "ανεξάρτητου", θα είναι οι μεγάλοι "κερδισμένοι" αυτής της αναμέτρησης! 

Ο προσανατολισμός των κομματικών επιτελείων φαίνεται να είναι κοινός και για τα δυο μεγάλα κόμματα διαχείρισης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) και αυτός είναι: Στηρίζουν πρόσωπα που δημοσκοπικά έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγούν, άσχετα αν ανήκουν στον δικό τους κομματικό χώρο, που βέβαια σε περίπτωση νίκης του συνδυασμού θα είναι νίκη και για τους στηρίζοντες!! 

Αυτό φαίνεται από μια απλή ανάγνωση των κινήσεων που γίνονται μέχρι στιγμής, από τις διεργασίες των κομμάτων, αλλά και τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Το γενικό πλάνο που βλέπουμε να επικρατεί είναι:

Απομάκρυνση ακόμα περισσότερο της μεγάλης μάζας των ψηφοφόρων από κάθε ελπιδοφόρα προοπτική ανατροπής της υπάρχουσας διαχειριστικής κατάστασης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Εκεί που βλέπουμε με ενδιαφέρον, να ανοίγεται νέα προοπτική προς το καλύτερο, είναι κυρίως στις μικρές κοινότητες. 
Με τον  νέο τρόπο εκλογής του Κλεισθένη, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες υποψηφιότητες, ειδικά σε επίπεδο κοινοτήτων, όμως αυτές αντικειμενικά, δεν θα εντάσσονται σε μια κοινή και ενιαία κινηματική πλατφόρμα, θα έχουν διαφορετικούς στόχους προσανατολισμένους σε μικρή τοπική κλίμακα. 
Μπορεί όμως να ανακατέψουν τη σούπα των τοπικών συσχετισμών, να δημιουργήσουν ρήγματα σε διαπροσωπικές συμμαχίες συμφερόντων, να διαμορφωθούν νέες συμμαχίες διοίκησης της κοινότητας στη βάση του κοινού καλού, να σπείρουν το ενδιαφέρον για τα κοινά στους πολίτες και σιγά σιγά την εμπιστοσύνη σε συλλογικές διαδικασίες και επιλογές.