Ηλεκτροκίνητη ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα σε ΑΜΕΑ.



Πήραμε ένα επώνυμο μήνυμα από φίλη της σελίδας, ΑμΕΑ, που μας καλεί να βοηθήσουμε στο αίτημα για να μπει ράμπα στον Κόρφο, τονίζοντας πως το κολύμπι στη θάλασσα το συνιστούν οι γιατροί, αφορά πολλά άτομα, και θα είναι ένα κίνητρο ανάπτυξης του Κόρφου ως τουριστικός προορισμός.
Ασφαλώς συμμεριζόμαστε το πρόβλημα πιστεύοντας πως πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, γι΄ αυτό θα κάνουμε αυτή την ανάρτηση αναδεικνύοντας το θέμα και παρουσιάζοντας κάποιες πλευρές του, χωρίς αντικειμενικά να είμαστε σε θέση να προτείνουμε τον Κόρφο ή κάποια άλλη  κοντινή περιοχή.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια πανελλαδική "κινητικότητα" και ενδιαφέρον σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές, για να εγκαταστησουν την ειδική ράμπα Seatrac. Η κατασκευή είναι ελληνική πατέντα του Πανεπιστημίου Πατρών και πλήρως εξοπλισμένη καθώς διαθέτει ντουζιέρα και αποδυτήρια καλύπτοντας και εξυπηρετώντας το σύνολο των αναγκών των ατόμων με αναπηρία. Υπάρχουν 60 τέτοιες ράμπες σε όλη την Ελλάδα και 1000 σε όλο τον κόσμο!
Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.
Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του.
Ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου. Έτσι, δεν χρειάζεται εκπαίδευση του τελικού χρήστη.
Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.
Αρμόδιος φορέας για την μελέτη, χρηματοδότηση και εγκατάσταση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια ή Δήμος και μάλιστα το έργο μπορεί να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ, όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση για τον Δήμο Πόρου :

"Εγκρίθηκε από την αρμόδια διαχειριστική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών η πρόταση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ που υπέβαλε ο Δήμος Πόρου για την προσβασιμότητα ΑμΕΑ στη θάλασσα. Η πρόταση αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση στις παραλίες Αγ. Στέφανου και Ασκελίου των ακόλουθων υποδομών: 1) Διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα, με πακέτο τηλεμετρίας και φωτοσυναγερμό, 2) Διάδρομος παραλίας, 3) Αποδυτήρια, 4) Ντουζ, 5) Τουαλέτα, 6) Σήμανση. 
Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 111.662€ και το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019."