ΣΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ.



Στην έξοδο από το Λουτράκι με βορειοδυτική κατεύθυνση, ( οδηγώντας σε έναν δρόμο που δεν τιμά καθόλου το brad name της πόλης...), μετά από διαδρομή 10 χιλιομέτρων βρισκόμαστε στην Περαχώρα (Περαία Χώρα) και από κει συνεχίζοντας δυτικά σε μια ωραία διαδρομή 8 χιλιομέτρων μέσα σε πευκόφυτη περιοχή συναντάμε τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Στο τελείωμα του δρόμου, φτάνουμε στο ακρωτήρι Ηραίον όπου σώζονται τα ερείπια του περίφημου ιερού της Ήρας!





Ο αρχαιολογικός χώρος αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός της Ήρας, ο οποίος αντικατέστησε έναν πρωιμότερο μικρό αψιδωτό ναό γεωμετρικών χρόνων (τέλη 9ου αι. π.Χ.- αρχές 8ου αι. π.Χ.). Ο βωμός ήταν ένα επίμηκες τετράπλευρο κτίσμα που αρχικά έφερε μετόπες και τρίγλυφα και στις τέσσερις πλευρές ενώ βόρεια, υπήρχαν τα κατάλοιπα επτά τουλάχιστον βαθμίδων που αποτελούσαν τμήμα κλιμακοστασίου. Ανατολικά του βωμού υπήρχε διώροφη στοά του 4ου αι. π.Χ. σε σχήμα Γ. Νοτιοδυτικά του Ναού υπάρχει η Δυτική Αυλή, ένα ακανόνιστο πεντάγωνο η οποία αρχικά είχε ταυτιστεί με την αγορά.


Στο δεύτερο επίπεδο ανατολικά,  βρίσκεται η διπλή αψιδωτή δεξαμενή και νότια της δεξαμενής το εστιατόριο. Βορειοανατολικά της δεξαμενής αποκαλύφθηκε λίθινος αγωγός και άλλη μια μικρότερη δεξαμενή καθίζησης. Ανάμεσα στα δυο επίπεδα υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ. Γιάννη το οποίο αρχικά βρισκόταν πάνω στο γεωμετρικό ναό και μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη σημερινή του θέση. 


Στο ανατολικότερο άκρο, στο τρίτο επίπεδο του ιερού, βρίσκεται το Κτήριο της Εστίας, του 7ου αι.- αρχές 6ου αι. π.Χ. ενώ χαμηλότερα, υπάρχει μια σειρά αναλημματικών τοίχων του 5ου- 4ου αι. π.Χ., τα κατάλοιπα μια κλίμακας και μεγάλη τεχνητή κοιλότητα, η οποία έχει ονομαστεί “Ιερή Δεξαμενή”.


Η επίσκεψη στο Ηραίον που φυσικά συνδυάζεται και με την επίσκεψη στον διπλανό Φάρο Μελαγκάβι, μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις για την προσβασιμότητα, συντήρηση, και καθαριότητα του χώρου, αν και δεν υπάρχει εισιτήριο και η είσοδος είναι ελεύθερη. Αυτή την εποχή  που πήγαμε βέβαια, η θάλασσα δεν προσφέρεται για κολύμβηση, έτσι δεν συναντήσαμε κανέναν λουόμενο στη θάλασσα, στο αρχαίο λιμανάκι που νομίζω θα χάλαγε την όμορφη εικόνα που σχηματίσαμε για το τοπίο.