Η Κόρινθος διεκδικεί τον τίτλο ως Πρώτης Πρωτεύουσας της Νεότερης Ελλάδας.

 
Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στην Αρχαία Κόρινθο οι εκδηλώσεις του Δήμου Κορινθίων για την Επέτειο της Ανακήρυξης της Κορίνθου  από τις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822, ως Πρώτης  Πρωτεύουσας της Νεότερης Ελλάδας.
Σε ομιλία του για τα ιστορικά γεγονότα και τους λόγους που οδήγησαν την Εθνοσυνέλευση στην Ανακήρυξη της Κορίνθου ως Πρώτης Πρωτεύουσας ο Αντώνης Κλάψης Καθηγητής Διπλωματίας τόνισε τα εξής:

«Στις 14 Ιανουαρίου του 1822 το φρούριο του Ακροκορίνθου παραδόθηκε στους Έλληνες και διορίζεται , με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822 , κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος , όπως αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ.β ,από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Εθνοσυνέλευσης το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό Σώμα, δηλαδή η Κυβέρνηση και η Βουλή εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο, όπου παρέμειναν για περίπου 4 μήνες λαμβάνοντας στο διάστημα αυτό σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις οι οποίες συνέβαλαν στην πρόοδο της Διοίκησης του Ελληνικού Κράτους. Κάποιες εκ των σημαντικότερων αποφάσεων ήταν:
Η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας «Ξηράς και Θαλάσσης», Διάταγμα 540 της 15.03.1822, σε συνέχεια της απόφασης της Α’ Εθνοσυνέλευσης την 01.01.1822. 
• Η σύσταση της 1ης Ιεράς Συνόδου 
• Η ίδρυση του 1ου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο 
• Η σύσταση του 1ου Νομισματοκοπείου 
• Η σύσταση και Οργάνωση Τακτικού Στρατού και Τάγματος Φιλελλήνων (ν.11/23-4-1822.
 Οι λόγοι για τους οποίους επελέγη η Κόρινθος ως 1η Πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας είναι:
Συμβολικοί, επειδή η κατάληψη της Ακροκορίνθου υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τους επαναστάτες. 2. Γεωγραφικοί, η Κόρινθος βρισκόταν σε εξαιρετικά επίκαιρη θέση, ανάμεσα σε δύο αξιόλογα λιμάνια, του Λεχαίου και των Κεχριών. 3. Οικονομικοί, καθώς η γεωγραφική της θέση καθιστούσε την Κόρινθο κέντρο αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. 4. Διοικητικοί, επειδή ήταν ο συνδετικός κρίκος της Πελοποννήσου με την Ρούμελη. 5. Στρατιωτικοί, επειδή είχε στρατηγική σημασία και διέθετε φρούριο οχυρό, τον Ακροκόρινθο. 6. Ιστορικοί, καθώς αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας. 7. Θρησκευτικοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Χριστιανική πίστη των Ελλήνων, την είχε επισκεφθεί ο Απόστολος Παύλος και είχε αποστείλει τις επιστολές του προς Κορινθίους.