Εραστές των Αγράφων*


Μόλις κατέβηκα στον Πειραιά απ' τις κορυφές των Αγράφων, από την ιστορική Νιάλα, τα Βραγγιανά και τη Βαλαώρα, όπου για 6 ημέρες έζησα αξέχαστες στιγμές μαζί με ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, τη φύση, τα βουνά, τα ζώα, τον άνθρωπο, τη ζωή!
Σάββατο 4 Ιούλη Μεγάλα Βραγγιανά Ευρυτανίας. Νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, καταφθάνουν εκεί από νωρίς το απόγευμα με διάφορα μέσα, για να διανυκτερεύσουν, στο όμορφο αμφιθεατρικό χωριουδάκι το οποίο σφύζει από ζωή! Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για κατασκήνωση, η δυνατή βροχή  που ξεσπά δυσκολεύει τα πράγματα όμως αυτό φαίνεται να διασκεδάζει περισσότερο τους νέους παρά να τους πτοεί. Με τη βοήθεια των ντόπιων υπευθύνων, βρίσκονται οι χώροι και στήνονται  τα σκηνάκια. Το βράδυ οι ταβέρνες του χωριού πλημμυρίζουν από νεολαία ( και όχι μόνο). Όλοι μαζί μια παρέα γύρω από την φωτιά, τρώνε, συζητούν και  απολαμβάνουν τις στιγμές, ποιο αργά θα στηθεί και μια μικρή ορχήστρα, ο χορός και το τραγούδι εύκολα θα ακολουθήσουν, δίνοντας  ζωντάνια και κέφι σε όλους!!






Κυριακή 5 Ιούλη, από τις 9 το πρωί στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι πολίτες με κάθε μέσο, ακόμα και με ποδήλατο! Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και κάθε ηλικίας, δίνουν το παρόν στον Άγιο Νικόλα Βραγγιανών στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης, και αγώνα για την υπεράσπιση των βουνών και της φύσης, από τις αδηφάγες ορέξεις καταπατητών τους για το κέρδος.
Παρά τις δυσμενείς  μετεωρολογικές προβλέψεις, σε υψόμετρο 1800μ, η συγκέντρωση θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία! Η πολύ μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, μετά από σύντομους χαιρετισμούς εκπροσώπων της οργανωτικής επιτροπής και όποιων εκπροσώπων φορέων το ζήτησαν , θα γίνει ενα  ανθρώπινο ποτάμι, πορευόμενο προς τον ιστορικό τόπο της Νιάλα!


Δεκάδες ορειβατικοί, πεζοπορικοί, πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί, σύλλογοι, εργατικά σωματεία, επιτροπές αγώνα, βροντοφώναξαν Ελεύθερα Βουνά και Νησιά χωρίς αιολικά , Κάτω τα Χέρια από τα Άγραφα!!

* Ο τίτλος της ανάρτησης δανεικός από την ομώνυμη πολύ καλή εφημερίδα που το πρώτο τεύχος της κυκλοφόρησε αυτόν το μήνα.